banner488

Yeni hayata bu merkezde adım atıyorlar

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM Kliniği'nde bağımlılıklarından kurtulmak isteyen hastalara ayakta ya da yatarak tedavi hizmeti sunuluyor

Yeni hayata bu merkezde adım atıyorlar
banner269
 Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM Kliniği'nde bağımlılıklarından kurtulmak isteyen hastalara ayakta ya da yatarak tedavi hizmeti sunuluyor.

AMATEM Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Rabia Bilici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin hem yatarak hem de ayakta tedavi hizmeti verdiğini belirterek, ilk önce hastaların ayakta tedavi birimlerine başvurduğunu anlattı.

Bilici, hastaların merkeze "ALO 191" uyuşturucuyla mücadele, danışma ve destek hattından ya da farklı kaynaklardan yönlendirilebildiğini belirterek, ayakta tedavi merkezine yapılan ilk başvuruda kişilere yönelik, içerisinde tıbbi taramanın da bulunduğu geniş bir değerlendirme yapıldığını kaydetti.

Merkezde hekim görüşmeleri, ilaç tedavileri ve psikoeğitim gibi tedavi programlarının birlikte yürütüldüğünü anlatan Bilici, şöyle devam etti:

"Tüm bu değerlendirmeler ve tedavi programlarıyla eğer seyir, istenilen şekilde gidiyorsa ayakta tedaviyi her zaman öncelikli olarak tercih ediyoruz. Yatarak tedavi kişinin dışarıdaki hayatını bir şekilde bloke eden bir süreçtir. O nedenle ilk önceliğimiz ayakta tedavidir ama bunlara rağmen seyir istediğimiz şekilde gitmiyorsa o zaman aileyle yatarak tedaviyi alternatif olabilir mi düşüncesiyle yeniden değerlendiriyoruz. Ortalama yatarak tedavi süresi 21-28 gün arasındadır. Bazen hastalarımızın dışarı çıkmakla ilgili endişeleri, kaygıları varsa tedavi süresi 28 günün üzerinde de gelişebiliyor. Biz hastalarımızın her birine ilişkin yeniden bir değerlendirme yapıyoruz. Eğer burada daha uzun süre kalmanın kişiye daha fazla fayda sağlayacağını düşünüyorsak o zaman tedavi sürecini uzatabiliyoruz."

Bilici, merkezin açılışının duyulmasıyla hasta yoğunluğunun da arttığına işaret ederek, "Son bir yılda merkezimize ayakta 8 bin kişi başvurdu. Yaklaşık 4 bin 500 kişi adli makamlarca, özellikle denetimli serbestlik birimlerince yönlendirilen hastalar oldu. Yatarak da yaklaşık 600 kişiyi almışız" dedi. 

Merkeze başvuran hastaların hayatlarının büyük bir kısmını alkol ya da maddenin kapladığını, bu nedenle kişilerin planlı ya da düzenli bir yaşamlarının olmadığını dile getiren Bilici, şöyle devam etti:

"Hastalar ilk geldiklerinde düzenli bir yaşama ayak uydurmakta zorluk çekebiliyorlar. Sabah belirli bir saatte kalkmak onlara zor gelebiliyor. Biz onların öz bakımlarını yerine getirmelerini bekliyoruz. Ya da spor faaliyetlerine katılmalarını istediğimizde bundan başta çok hoşlanmıyorlar ama hepsi bizimle şunu paylaşıyor, süreç ilerledikçe aslında kendilerine bakmanın, spor yapmanın bilincine vardıklarında aslında düzenli yaşamı daha çok sevdiklerini dile getiriyorlar."

"Tedavi kurumu, kişi ve aile birlikte çalışırsa etkili sonuç ortaya çıkar"




Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472