banner480

MÜMSAD “Gıdada Bilgi Kirliliğine Son”

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), Gıdada spekülasyonlara akademik verilerle son veriyor

MÜMSAD “Gıdada Bilgi Kirliliğine Son”
banner269
 Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), “Gıdada Bilgi Kirliliğine Son” toplantılarına, Gaziantep, Adana, Antalya, İzmir ve Bursa’dan sonra Aydın’da devam etti. Gıdada artan spekülasyonlara akademik verilerle son vermeyi hedefleyen MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, kamuoyunda yaratılan ‘yeme stresi’ne dikkat çekti.

Hazır çorba, bitkisel çay, toz tatlılar, dondurulmuş gıda ve margarin sektörleri temsilcilerini tek çatı altında toplayan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), son yıllarda gıdada bilgi kirliliğinin artmasıyla tüketicileri bilinçlendirmek amacıyla başlattığı çalışmalarını sürdürüyor.  Bu kapsamda, MÜMSAD’ın “Gıdada Bilgi Kirliliğine Son” sloganıyla düzenlediği bilgilendirme toplantılarını Aydın’da gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, uzman olmayan kişilerin negatif söylemlerinin çok hızlı yayıldığına ve kamuoyunun artık kime inanacağını bilemediğine dikkat çekti. Yurdagül, “Medyada uzman olan/olmayan kişilerin paylaştığı görüşlerle ‘nasıl beslenmeliyiz’ sorusunun cevabını arar olduk. Birinin iyi dediğine diğeri kötü diyor. Yanlış ve çelişkili bilgiler tüketicide ‘yeme stresi’  yaratıyor” dedi. Son yıllarda sağlık ve beslenme konularının popüler hale gelmesiyle ortaya çıkan bilgi kirliliğinin önüne geçmek için 2007 yılından beri MÜMSAD’ın gönüllü çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Metin Yurdagül, özellikle margarin konusundaki tartışmaların tüketiciyi yanılttığını söyledi.

BÜTÜN YAĞLAR HEM DOYMUŞ HEM DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ İÇERİR

Margarin hakkında basında yer alan ve birbiriyle çelişen söylemlerin tüketicide negatif algıya neden olduğunun altını çizen Yurdagül, şöyle konuştu: “Margarin hakkında çok fazla yanlış söylenti var. Ne yazık ki hem tüketici hem de sağlık sektörü çalışanları oda sıcaklığında katı görünen margarini ‘doymuş yağ’, diğer sıvı yağları ise ‘doymamış’ olarak kabul ediyor. Oysa doğada bulunan bütün yağlar hem doymuş hem de doymamış yağ asitleri içerir. Tereyağı %60 ila 65’lik oranıyla doymuş yağ asidi açısından en zengin yağdır. Ayçiçek yağı %11, mısır yağı %13, zeytinyağı %15-17 arasında, kase margarin ise %15 dolaylarında doymuş yağ içerir. Yani, doymuş yağ içeriği olarak aynı miktar zeytinyağı ve kase margarinin hiçbir farkı yoktur.”

TÜRKİYE’DEKİ MARGARİNLERDE TRANS YAĞ YOK

Türkiye’de üretilen margarinlerdeki trans yağ konusuna da açıklık getiren Metin Yurdagül, MÜMSAD’ın girişimi ve tamamen gönüllü yaklaşımı ile Türkiye’de üretilen margarinlerde trans yağ içeriğinin yapılan büyük yatırımlarla 2006 yılında kaldırıldığını söyledi. Türkiye’de üretilen margarinlerde trans yağ oranı %1’in altında olduğu için ‘trans yağ yoktur’ beyanı yapılabileceğini kaydeden Yurdagül, sözlerini şöyle sürdürdü: “AB’de henüz ortak bir karar yok  %2’nin altı konuşuluyor. FDA birkaç ay önce ABD’de kısmi hidrojenasyon yönteminin (trans yağın)  kaldırılacağını ve bunun için de 3 yıllık bir geçiş süresi tanınacağını beyan etmişti. Dolayısıyla gururla söylüyoruz ki trans yağ konusunda Türkiye AB ve ABD’den çok daha ileridir ve trans yağın margarinlerden uzaklaştırılması konusunda Türkiye margarin endüstrisi örnek oluşturmaktadır. Artık Türkiye’de 9 yıldan beri modern teknolojilerle üretilen margarinlerde trans yağ bulunmamakta ve ambalajlarında ‘Trans yağ içermez/yoktur’ logosu yer almaktadır.”

 “HAZIR ÇORBALAR TARHANADAN FARKLI DEĞİL”

Bilgi kirliliğine maruz kalan paketli gıdalardan birinin de hazır çorbalar olduğunu belirten MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, hazır çorba üretim sürecini ise şöyle anlattı: “Hazır çorbanın üretim mantığı ev yapımı tarhanadan farklı değildir. Ancak yüksek hijyen koşullarında üretilmesi nedeniyle çok daha güvenilir bir üründür Mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebzeler yıkandıktan sonra, ısı yardımıyla suyu alınarak, kurutulur. Sonrasında malzemeler küçük parçalar halinde doğranır, öğütülerek toz haline getirilir. Bildiğiniz gibi yüzyıllardan beri kurutma işlemi gıdaların uzun süre saklanabilmesi için uygulanagelmiştir. Hazır çorbalar, içerdiği doğal besinler kurutulduğu için koruyucu madde kullanılmasına ihtiyaç olmadan, hava nem ve ışığa karşı koruyan üç katlı paketlerde uzun süre dayanıklılığını sürdürür.”

“HER SÖYLENENE İNANMAYIN, YETKİNLİĞİNİ SORGULAYIN”

Günümüzde özellikle beslenme ve gıda konusunda sözcülük yapan bazı isimlerin uzmanı olmadıkları konularda bile uzman sıfatıyla konuştuklarını ve kamuoyunu yanlış yönlendirdiklerini söyleyen Yurdagül, “Uzman, adı üstünde spesifik bir konuda tecrübe ve bilgisini yoğunlaştırmış insandır. Bir kişinin farklı farklı konularda uzman sıfatıyla medyada görüş verdiğinde bu kişiden şüphelenmek gerekiyor. Bu kişilere itimat etmeyin, eğitimini ve yetkinliğini muhakkak sorgulayın. MÜMSAD olarak bu sorumluluğu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Gelin birlik olalım, el ele verelim ve bu kişilere fırsat vermeyelim” dedi.

MÜMSAD olarak, sektörün gelişmesi için tüm gayretlerin organize olmasını, üreticilerin ve tüketicilerin bilinçlendirilmesine yardımcı olmayı amaçladıklarını belirten Yurdagül, sözlerini şöyle tamamladı: “Güncel takip ettiğimiz bilimsel verileri uzman, profesör ve akademisyenler eşliğinde inceliyor, ardından kamuoyu ile paylaşıyoruz. Tüketicilerimize tavsiyemiz, sadece bildiğiniz ve güvendiğiniz firmaların ürünlerini, ambalaj bilgilerini okuyarak satın alın ve kullanın. Bu konuda her söylenene inanmayın” dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2016, 02:56

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472