banner480

Haksız Yere Dul ve Yetim Aylığı Alanlar Dikkat!

Haksız Yere Dul ve Yetim Aylığı Alanlar Dikkat!
banner269
 Çine Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Kamil Şenoğlu, boşandığı eşiyle yaşayanların aylıklarının kesilmesi ve ödenen aylıkların geri alınmasına ilişkin hükmün Anayasa Mahkemesi denetiminden de geçtiğini ve halen yürürlükte olduğunu belirtti.

Çine Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Kamil Şenoğlu, boşandığı eşiyle yaşayanların aylıklarının kesilmesi ve ödenen aylıkların geri alınmasına ilişkin hükmün Anayasa Mahkemesi denetiminden de geçtiğini ve halen yürürlükte olduğunu belirterek, ''Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre; resmiyette eşinden boşandığı halde SGK' dan gelir ve aylık almakta iken boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşayan kişilere yönelik denetimler yapmaktadır'' dedi.

Şenoğlu, yaptığı açıklamada, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun ''gelir ve aylık bağlanmayacak haller'' başlıklı 56. maddesinin son fıkrasında, ''Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96. madde hükümlerine göre yasal faiziyle birlikte hak sahiplerinden geri alınır'' hükmünün bulunduğunu hatırlattı.

Kurumdan gelir veya aylık alan eş ve kız çocuklarının boşandıkları eşleriyle fiilen birlikte yaşayıp yaşamadıklarının, ihbar ve şikayet üzerine, sosyal güvenlik denetmenlerinin kapsamlı araştırmaları sonucunda tespit edildiğini belirten Şenoğlu, “Çevresel soruşturmalar da yapılarak, elde edilen tüm bilgi ve belgeler birlikte değerlendiriliyor. Boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşayan kişilere yönelik sosyal güvenlik denetmen ve denetmen yardımcıları tarafından büyük bir gizlilik ve titizlikle yürütülen araştırmalarda ilk olarak; SGK mevzuatında ve veri tabanından gerekli bilgiler temin ediliyor. Sonrasında kolluk kuvvetleriyle yazışmalar yapılarak gerekli bilgiler alınıyor. Gerek görülmesi halinde diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurum ve kuruluşlardan da bilgi ve belge temini yoluna gidiliyor. Ayrıca şahıslar hakkında çevresel soruşturmalar da yapılarak elde edilen tüm bilgi ve belgeler birlikte değerlendirilmeye tabi tutuluyor. Anayasa Mahkemesi'nin 28 Nisan 2011 tarih ve 2011 /70 sayılı kararı doğrultusunda 5510 Sayılı Kanunun 56'ncı ve 96'ncı maddelerinde şahısların fiilen birlikte yaşayıp yaşamadığının tespitinin her zaman sorgulanabileceğinin açıkça yer alması da özel hayatın gizliliğinin ihlali gibi bir hususu ortadan kaldırıyor” şeklinde ifade etti.

Vatandaşların bu gibi durumlarda nereye ve nasıl başvuracaklarına da değinen Şenoğlu, “Vatandaşlar Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ALO 170 Hattı'na bu tür kişileri ihbar etmek üzere SGK'ya başvuru yapabilecekleri gibi Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine verecekleri dilekçelerle de bu tür haksız yere gelir ve aylık alan ve kayıt dışı (sigortasız) çalışan kişileri ihbar edebiliyor.”





Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472