banner488

Gökbel, “Tariş’in Kıymetini Bilin”

Gökbel, “Tariş’in Kıymetini Bilin”
banner496
S.S.144 Nolu Çine Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi, 2014-2015 İş yılı Kooperatif Olağan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi.

Çine Organize Sanayi Sitesi, Kooperatif hizmet binasında gerçekleşen S.S.144 Nolu Çine Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi olağan genel kurulu 15 gündem maddesi ile toplanırken genel kurul toplantısına katılım oldukça yoğun oldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan toplantı, Kooperatif Başkanı Enver Gökbel’in açılış konuşmasıyla devam ederek kongrenin divan başkanlığına Gültekin Alp Akbay, katip üye görevine Kemal Yıldız ve Zeynel Gül seçildi. Kongrede, 2014-2015 İş yılı Kooperatif Olağan Genel Kurulu'nda seçilen yedek kooperatif temsilcisi sayısının yarıdan bir fazlasının altına düşmesi nedeniyle boşalan yedek temsilcilerin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere 4 yedek kooperatif temsilcisinin seçilmesi için sandık başına gidildi. Tek liste olarak oylanan seçimde Osman Sönmez, Zeynel Gül, Şener Demir ve Rıfat Sevim yedek üye olarak görev aldılar.

“Son Kez Aday Olacağım”

Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Enver Gökbel, kooperatifin bu yılı 387 bin lira kar ettiğini kaydederek,  üreticinin hizmetinde olduklarını söyledi. Gökbel, “Çine Tariş, bu tesisi yapmak için yaklaşık olarak son 4 dönemdir devletten hibe alıyoruz. Geri kalan kısmını da kooperatif ilave ederek tesisimiz 4 milyon liraya mal oldu.   Tesisteki sıkım makinelerinin 2018 model, çevre istinat duvarı, kızıl su çukurunu da bedavaya yaptırdık. Çine’deki fabrikalar 3 faz sıkım yapıyor, biz 2 faz sıkıyoruz. 800 gram daha fazla yağ çıkartıyoruz. Kooperatifimiz bu yılı 387 bin lira kar etti.  Bunun avantajı siz değerli ortaklarımıza, benim üreticim kazansın. Sektörde öncülük yaptık, sıkım ücretlerinin fiyatlarında, taşımada, Enver Gökbel değil, Çine kooperatifi olarak gerçekleştirdik. Bu kooperatifler sizin kurduğunuz kooperatifler, sıkım ücretlerine biz müdahale etmezsek sıkım ücreti 250- 300 lira olur. İsterseniz önümüzdeki dönem Ticaret Borsası’ndan önce Tariş olarak açıklama yapalım zeytini 300 liraya sıkıyoruz diyelim. Namusum ve şerefim üzerine başkanlığı bırakırım. Ama üretici bunun farkında değil. Biz üreticimizin hizmetindeyiz. Bütün Tariş'lerin kıymetini bilin, benim sizlerden istediğim bu. Burada bir mücadele var, burada ekonomi savaşı var. Hiç kimse ehemmiyet vermiyor bu kooperatiflere. 2 yıl sonra bir seçimimiz var ben son dönem seçimde aday olacağım, bir daha adaylığı koymaya niyetim yok. 27 yıldır bu kooperatifin başındayım. Ama bakıyorum ki yapacak biri yok, yani yetiştirmemiz lazım, yerime benim gibi mücadele verecek birini bulduğumda bırakacağım bu görevi” şeklinde konuştu.

İyi Tarım Uygulamasına Geçilmeli

Organik tarım diye tutturulduğunu ifade eden Enver Gökbel sözlerine şöyle devam etti; ”Organik tarım insan sağlığı için herhangi bir ilaç, gübre kullanılmamış olmasını isteriz. Ülkemizde organik politikası oturmamış durumda. Üreticimiz kesinlikle bilinçsiz. Bakanlık bu yönde adım atmıyor, ilgili kuruluşlar çiftçiye yön göstermiyor. Organik gübre ve ilaçlar yeterli değil, bunlar zamanında ve düzgün olarak kullanılmıyor. Peki ne yapmalıyız! İyi tarım uygulamalarına geçmek zorundayız. Yıllar önce Çine’de organik tarımı Osman Aydın getirdi, peki ne yapıyor biliyor musunuz? Kendi malının bulunduğu yerlerde iyi tarım uygulamalarına geçti. Fakat bu sertifikasyon kuruluşları ve bu işlerden para alanlar hiç kimse sizlere iyi tarıma geçin demiyor. Ben 5 yıldır diyorum. Hep beraber iyi tarıma geçelim. Peki organik yağ alıyorum diyor mu sertifikasyon kuruluşları, demiyorlar. Ama bu vakıflar 7 dönümde sizden para alıyorlar. Biz söyleye söyleye,  6 liraya düşürdü. Ziraat Odası’ da 4 lira alıyor. Biz Tariş olarak kuruş almıyoruz. İşte Tariş Zeytinyağının farkı bu. Tesisimize önümüzdeki dönem dolum makinası ve paketleme ünitesi kurmayı düşünüyoruz. Eski yerimizin değerlendirme maddesi var, bunu iyi değerlendirebilirsek birliğe olan borcumuzu ödeyeceğiz. Gerekirse Çine Tariş tek başına yola devam edecek. Bu çalışmayla, emeğe sizlerin de katkısı olsa, bu kooperatife sahip çıkarsanız kar dağıtan kooperatif haline geleceğiz. Sizlerin desteğine ihtiyacım var” dedi.

“Tariş’i Siyasetçilere Yedirmem”

Kimse Tariş’in üzerinde siyasi oyunlar oynamasın diyerek konuşmasını sürdüren Gökbel, “4 defa hibe aldım dedim. Kesinlikle hiçbirinizle siyaset yapmadım. Bazı gerçekleri de söylemek gerekir. Ya birileri durmalı yada bizler durmayanların üzerine yürüyüp dozer gibi geçmeliyiz. Son 4 dönemdir Mehmet Erdem bana ‘Başkan bize niye oy vermiyorsun?’ diyordu. ‘Çiftçiye yüzlerce yardımınız var ama hepimiz zarar ediyoruz’ dedim. Ben AK Partiye oy vermediğim halde onlar hep bizi destekledi. Son 3 seçimde AK Parti doğrultusunda oy kullanıyorum. Şimdi Mustafa Savaş ve Mehmet Erdem sayesinde 4 hibe aldık. Geçen Ziraat Odası seçimlerinde Başkanın arkasındaydık belediye ve CHP’de yanımızdaydı, siyaset gütmedik bir liste hazırladık yani AK Parti karşıtı olmuş olduk. Biz o gün onun doğru olacağını düşündük. Ama Belediye Başkanı Salih Dinçer son zamanlarda Tariş'in yağmur suyu büzlerinin bulunduğu yere beton attı, hiçbir hak ve yetkisi yok. Mahkeme kararıyla o attığı betonu kuzu kuzu söktüreceğim. ‘Çine Çayı’na kızıl su salıyorsun’ diyorlar.  Sana ne, bu konuyla Çevre İl Müdürlüğü ilgilenir bu kızıl suyla, sen ilenemezsin. Daha sonra ‘Siz bizim arıtmaya su salıyormuşsunuz!’ dediler. Senin arıtman Çine Çayı’na akıyor, Bakanlığa bir göndersek fotoğraflarını iki günde bir ceza ödeyecekler sonunda hapse girecekler. Ama biz Çine sevdalısıyız. Arkaya bir bina yaptılar, bizimle mücadele ediyorlar, ne yaptık size? 2001 yılında Osman Aydın ve etrafındaki ekip bizi devirmeye çalıştı. Hiç biriniz siyaset yapmadan arkamızda oldunuz. Çine’nin suyu ele geçirenlere, siyaseti, madenleri, rüzgar enerjisini ele geçirenler aynı kişiler. Ele geçirilemeyen tek yer zeytin ve zeytinyağı sektörü kaldı. Kesinlikle CHP’li arkadaşlarım alınmasınlar, çağırsınlar bir gün basının karşısında bunları konuşalım. Amaç bu sektörü ele geçirmek. Tariş Zeytin ve Zeytinyağını siyasetçilere yedirmem. Ne güçleri, ne akılları ne de cesaretleri yeter. Ben ve ekibim olduğu sürece hangi parti olursa olsun hiçbir siyasi görüşe sizleri yem etmeyeceğim. Tariş’in üzerinde oyunlar oynamasınlar, oynarlarsa üzerlerini ezer geçeriz. Bizim yönetimimizde her siyasi görüşten üyemiz var. Ama birileri siyaseten üzerimize gelir ise bizimde arkamızda iktidar var, üreticimiz var. Bu güçleri kullanmasını çok iyi biliriz. Bir Allah'tan bir de kanundan korkarız” ifadelerini kullandı.

“Tariş’in Önüne Kimse Geçemez”

Zeytinyağında kimse Tariş’i önüne geçemeyeceğini vurgulayan Başkan Gökbel son olarak şunlara değindi; “Çine Belediye Başkanımız, ‘Biz ilk defa şişe yağı ürettik’ diyor. 2002 yılından bu yana ortalardan elde edilen yağları şişeleyerek markalı yağ haline dönüştürdük. 2017 yılında şişeli, markalı, üzerinde navigasyonlu, barkotlu bütün özellikleri mevcut üretimimiz var. Zeytin ve Zeytinyağı sektöründe Tariş’in önüne kimse geçemez. İlkel diye bir yağımız var dünyada altın madalyon ödülü kazandı. Yeter ki sizler bize sahip çıkın. Siyaset yapmayalım, daha iyi nasıl üretiriz siyaseti yapalım. Biz sizin eşeğinizi ıslık çala çala değil, ağlaya ağlaya aradık. Hakkını vere vere aradık emin olabil mirsiniz” dedi.

Toplantıya, Çine İlçe Emniyet Müdürü Fevzi Yurtseven, Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Çine Ziraat Odası Meclis Başkanı Salih Gökbel, Aydın İli Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Altan Bilgen, AK Parti Çine İlçe Teşkilat Başkanı Mehmet Tosun, MHP Çine İlçe Teşkilat Başkanı Kazım Oluç, Çine Muhtarlar Derneği Başkanı Abdülkadir Akalın, muhtarlar, davetliler ve çok sayıda zeytin üreticisi katıldı. 




























Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472