banner488

Çineliler, Söke OSB’de Seramik Fabrikasını Gezdi

Çineliler, Söke OSB’de Seramik Fabrikasını Gezdi
banner496
Çineli STK Başkanları ve Muhtarlar, Söke Organize Sanayi Bölgesi Bien Seramik çatısı altında Hayal Seramik fabrikasını yerinde inceleyerek, fabrika ile ilgili bilgiler aldılar.

Çine Kaymakamlığı tarafından organize edilen, Çine OSB’de kurulacak olan Bien Seramik Fabrikası’nın, Söke OSB’deki Hayal Seramik Fabrikasına gezi düzenlendi. Hayal Seramik fabrika ziyaretine Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, Çine Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Bircan Öter, Akçaova Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Nail Uzun, MHP ilçe Yönetim Kurulu Üyesi Selami Özdemir, Muhtarlar Derneği Başkanı Abdülkadir Akalın, mahalle muhtarları ve Çine OSB Bölge Müdürü Adem Yaman katıldı. Güvenlik Müdürü Yunus Mehmet Pirim eşliğinde fabrikayı inceleyen heyet bilgilendirildi. Çoğu ilk defa bir seramik fabrikasına gezen başkanlar ve muhtarlar, Çine’de faaliyet gösterecek olan BİEN Seramik fabrikası ile Çine’nin hak ettiği seramik sektörünün önünü açarak, sanayileşme ve gelişmenin adımı olacakları için gurur duyduklarını ifade ettiler.

BİEN Seramik Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ercan, Çine’den gelen misafirleri ağırlayarak, bölge sanayisinin gelişmesi ve istihdamın artması için seramik fabrikası hakkında bilgi verdi. Söke OSB Hayal Seramik’in uzunluğu 800 metre, toplam 240 dönümden oluştuğunu belirten Ali Ercan firmalarında, yerel halkla çalışmak prensibi ile çoğunluğunu kadın elemanlardan oluştuğunu söyledi.

Çalışanlar Sökeli

Tamamen sıfırdan personel yetiştirmek, firma için önemli olduğunu vurgulayan BİEN Seramik Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ercan, “Hayal Seramik yaklaşık bir buçuk yıldır Söke’de faaliyet gösteriyor. Firmamız da şu an 600 kişi istihdam etmekte. Fabrikada yetişmiş 30 kişilik ekip haricinde, tamamı yerel halktan çalışan isteriz. Bunun sebebi uzun vadeli bizimle çalışacak yerel insanımız olsun diye. Söke’deki firmamızda çalışan 35 kişi hariç hepsi Sökeli. Çine’deki firmamız belli bir aşamaya geldiğinde 50- 60 kişilik Çineli çalışacak olan personele burada kurs vererek sektörümüzde neler yapıldığını ve nasıl çalışıldığını göstermiş olacağız. Sanayi sektöründe çalışmak diğer sektörlerden çok farklı, zaman dilimi kısıtlı, süresi 8 saatti geçmez. Ama bu 8 saati gerçekten verimli çalışmak zorunda. Çalışan kişi bu işe odaklanırsa ömür boyu bir meslek sahibi oluyor. Kendine Türkiye’deki bütün fabrikalarda iş bulma imkanı sağlamış oluyor” dedi.

“Türkiye’nin üreten ve çalışan kesime ihtiyacı var”

Şirketlerinde mühendis ve müdür ordularının olmadığını söyleyen Ali Ercan, “Şirketimizin üretimdeki bir başka özelliği de üst kadrosunun çok fazla olmamasıdır. Şirketimizde mühendis ve müdür orduları yoktur, bizde çalışanın yükseldiği bir sistem vardır. Bende, şahsen 11 yaşından beri bu fabrikanın her yerinde fiilen işçi ne yapıyorsa o işi yaptım. Sadece okuyana değil okuyup çalışana inanıyoruz. Çalışanlarımızın ve çevrelerine burslar veriyoruz ve gelip fabrikalarımızda çalışabilirsiniz diyoruz. Mezun olduklarında işleri de hazır olmuş olacak. Hem okuyup hem çalışmak kişiyi daha da geliştirecek. Türkiye’nin gerçekten üretime, çalışan kesime ihtiyacı var. Okuyayım da masa başı iş yapayım diyen kişilere ihtiyacı yok. Bizler çalışan kişileri destekliyoruz. Çine’de de inşallah hep birlikte çalışkan ve iyi insanlar yetiştiririz.”

Sektörde En Çok Bayan Çalıştıran Fabrika

Türkiye’nin yaş ortalaması en genç olan fabrika olduklarını belirten Ercan, “Şirketimizin yaş ortalaması 32. Çine’de de bu şekilde elemanları hedefleyeceğiz. Tatil sezonunda deniz kenarına gitmeyecek elamanlar istiyoruz. Çünkü biz onlara emek sarf edeceğiz ve onlarda bizimle uzun süre burada çalışacaklar. Böylelikle işlerine sahip çıkarlarsa Allah izin verirse 30- 40 yıl altlarında eleman yetiştirerek çalışabilirler. Sektörde en çok bayan çalıştıran fabrikayız. İstihdamlarımız bayanlar üzerine çünkü bayanların daha iyi iş çıkardığına inanan bir gurubuz. Seramiğin üzerinde ufacık bir leke olsa bayan görüyor. Bayan içinde bir işyerinin düzgün olması da çok önemli. Yazın otel sezonu açıldı diye işini bırakmıyor. Bayanların çalışmasını çok istiyoruz. Makinalarda bayanlar yapamaz diyorlar, fabrikalarımızda birçok bayan makinaların parçaları değiştiriyorlar, montajını yapıyor. Deneyerek görecekler ki korkulacak bir durum yok, makinalar yapıyor zaten işi. Üç vardiya halinde çalışıyorlar 8 saat. Bayanların çalışması ülkemiz için en elzem konu. Dünyada sadece Çin’de, en çok kadının çalıştığını gördüm. Bu sayede Çin’in üretim kapasitesi iki katı artıyor. Hindistan’da nerdeyse kadınlar hiç çalışmıyor, üretim kapasiteleri yarıya düşmüş durumda. Üretim kapasitemizi artırmak istiyorsak daha çok kadın çalışmalı” dedi.

Çine’de, 7 Ayda Kadrolar Oluşturulacak

Bien Seramik’in Çine’deki fabrikası 1.2 kilometre, toplamda 404 dönüm olacağını söyleyen Ercan, “Çine OSB’de hafriyata başladık, araç sayısını artırdık 25 araç şu anda çalışıyor. Zeminde bir sıkıntı çıkmaz ise dört veya beş ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. Yaklaşık 3 milyon metre küplük bir hafriyat var orada. 25 araç ve 7 tanede makine çalışıyor. En kötü ihtimalleri göz önünde tutarsak bütün her şeyiyle fabrika bir buçuk yıl gibi sürede açılacak. İstihdam fabrikanın açılmasıyla başlamayacak, fabrikanın inşaatı, montajı ile istihdam gerçekleşmeye başlayacak. Montaj zamanı ekibimizin yüzde 60’nı tamamlıyoruz. Çalışacak kişiler makine montajlarında işin içinde oluyor. Kadrolar 6 veya 7 ay içerisinde oluşmaya başlayacak. Çine’yi bilen sizlerden desteklerinizi bekliyoruz, güvendiğiniz, çalışmak isteyenleri göndermenizi isteyeceğiz” diye konuştu.

İlk İşe Baş Vuran Bayan

Firmanın açıldığını duyan ve bayan olarak ilk müracaat eden evli ve bir çocuk annesi Sibel Kars, Hayal Seramik’te halen çalışmakta. Birçok gıda sektöründe değişik işte çalıştığını anlatan Sibel Kars sürekli ve düzenli bir iş için firmaya başvurduğunu ama umudunun olmadığını söyledi. Kars, “Bu sektörde iş tecrübem yoktu, onun için başvurum kabul edilmez diye düşünmüştüm. Bir süre sonra firmaya çağrıldım ve işe alındığımı, parlatma ve polisaj bölümünde çalışacağımı söylediler. Tabi önce çok sevindim, sonra içime kuşkular düştü, yapamazsam, zor ve ağırsa iş ortamı ise diye birçok tereddütler yaşadım. Yapılacak iş hakkında hiç bilgim olamadığı için parlatma bölümü dediklerinde neyi nasıl parlatılır diye düşündüm. Tabi bunlar seramik sektöründe çalışmadığımdan kaynaklandı. Fabrika faaliyete girdiğinde ilk bayan bendim ve çalışacağım sahada eğitim verildi. Makinaların kurumunda bulundum, parlatmada kullanılan lappato taşlarını makinalara yerleştirme işlemlerini öğrendim. Şu anda işi bilen ve öğreten olarak firmamızda çalışıyorum. İşimin hiçbir zorluğu yok bütün bayanlar severek ve kolayca çalışabilir. Fabrikamızda herkes bir aile gibi saygı çerçevesinde, burada biz kadınlar için en önemli olan şey güvenli olması. Ben işimi severek yapıyorum ve önümde yükselmem için imkanım var en iyisini yaparak en iyi yere gelmeyi isterim. Buna da çalışarak başaracağıma inanıyorum. Aileme ekonomi katkıda bulunuyorum, kendime öz güvenim var” dedi.























Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2017, 20:37

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472