banner488

Çine’de Jeotermal Eylemi!

Çine’de Jeotermal Eylemi!
banner496

Çine Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen bir grup sivil toplum örgütü temsilcisi ve muhtarlar, yeni yapılacak jeotermal tesis ihalelerine tepki gösterdi.

Çine Belediyesi öncülüğünde Hükümet Meydanı'nda toplanan sivil toplum örgütü temsilcilileri ve bazı muhtarlar, Çine’de yapımı planlanan jeotermal tesisi ihalesini protesto etmek için basın açıklaması yaptı.

Çine’de, bir çevre katliamı yapılmak istendiğini öne süren Dorumlar Mahalle Muhtarı Halil Kapıkıran basın açıklamasını okudu; “Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın 23 Temmuz 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, Aydın’da 110 ilave jeotermal tesisi kurulacağı ve bununla ilgili olarak 5-8 Ağustos 2019 tarihinde ihale yapılacağı açıklanmıştır. Yapılacak 110 tesisin içinde 7 jeotermal kaynak işletmesi, 64 jeotermal kaynak arama sahası ve 39 doğal mineralli su ruhsat sahası bulunmaktadır. İlçemiz Çine’de bu konuda nasibini almaktadır. Mevcut jeotermal tesislerin olumsuz etkilerinin tartışıldığı, jeotermalden doğan çevre kirliliğin somut örneklerinin gözle görüldüğü bir ortamda, yapılması planlanan bu yeni ilave tesislerle Aydın ilimiz ve çevre ilçelerimizin Jeotermal çöplüğüne dönüşeceği maalesef net bir şekilde görülmektedir.

Jeotermal akışkanlar kullanıldıktan sonra bir bölümü yeniden yer altına enjekte edilmekte (re-enjeksiyon), ancak önemli bir kısmı da doğal su yolları ile içme suyu vb. amaçla kullanılan sulara karışmaktadır. Bu yüzden jeotermal akışkanlar, içme, sulama ve kullanma sularının kalitesinin bozulmasına hatta kullanılamaz hale gelmesine sebep olabilmektedir. Jeotermal tesislerden atılan akışkanlar, doğal su kaynaklarından daha yüksek sıcaklığa sahip olduklarından potansiyel ısıl kirleticilerdir. Bunlar, sıcak ve yüksek tuz konsantrasyonuna sahip olmaları ve topraktaki tüm elementlerin çözünmelerini kolaylaştırmaları nedeniyle, İnsan, bitki ve hayvan sağlığını tehdit eden; ağır metaller içerebilmektedir. Şu ana kadar doğaya verilen tahribatın hiçbir sonucu yetkililer tarafından açıklanmamıştır. JES'lerin tarım ürünlerine, tarım topraklarına, hayvanlara, gıdalara ve insan sağlığına doğrudan olumsuz etkisi olmaktadır.

Dünyanın en büyük organik zeytin ormanlarına ve verimli topraklarına sahip Çinemizin havasının, suyunun, topraklarının ve yeraltı zenginliklerinin bilinçsizce heba edilmesine, peşkeş çekilmesine topyekün karşıyız. Jeotermal tesis yoğunluğu ve istilasına karşı sorumluluk taşıyan herkesi ve her kurumu bir kez daha düşünmeye, araştırmaya davet ediyoruz.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472