banner480

Çine Devlet Hastanesi’nden “Organ Bağışı” Duyarlılığı

Çine Devlet Hastanesi’nden “Organ Bağışı” Duyarlılığı
banner269
3-9 Kasım tarihleri arasında yürütülen Organ Bağışı Haftasında Çine Devlet Hastanesi organ nakline dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla hastane içerisine organ bağışıyla ilgili bilgilendirme ve bağış noktası oluşturdu.

Çine Devlet Hastanesi Poliklinikler girişinde 03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla “Organ Bağışı Standı” açıldı. Çine Devlet Hastanesi Başhekimi Engin Tetik, bu stant ile organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirtirken, organ bağışında bulunmanın insani bir görev olduğuna ve herkesin bir gün organ nakline ihtiyacı olabileceğine vurgu yaptı.

Çine Devlet Hastanesi'nde kurulan stantlarda, Çine Devlet Hastanesi Başhekimi Engin Tetik Çine Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Doktor Pelin Gençer Oruç, Anestezi Uzmanı Tarık Yandım, Anestezi Teknisyeni Mehmet Sever, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Nermin Merdin, Eğitim Hemşiresi Özgül Uğurlu bulundu. Doktorlar üzerlerinde organ bağışı önemini belirten tişörtlerle giyerek Organ Bağışına gönüllü olarak katıldılar.

Organlar toprak olmasın

Çine Devlet Hastanesi Başhekimi Engin Tetik, “Organ bağışı hayattır. Geçmişe oranlarla çok daha organ bağışı hem doneler seviyesinde hem de alıcılar sayısında belirgin bir artış var. Organ nakli merkezlerinin artmasında büyük etken. Türkiye’nin bir çok merkezlerinde organ nakilleri yapılabilecek. Tabi ki toplumdaki farkındalığı da artmaya başladı bu arada. İnsanların organ nakline bakış açıları değişti. Devlet eliyle yürütülmesi çok daha etkili oldu. Devletin tüm kurumları ile sağlıkla, bütün eğitim seferberliği ile organ naklinin doğru olarak anlatılmasıyla toplumda bir farkındalık oluştu. Organ nakline bakışımız şu şekilde olması gerektiğini düşünüyorum; Sanki bizim organımızın verilmesinden ziyade organ ihtiyacı olan bir kişiyi düşünmemiz gerekiyor. Bağışlanan organ bir çocuğa, bir gence, bir aileye hayat verebilir. Organ naklinin bir takım standartları var. Organlarımız toprak olmasın, hayata tutunmak için organ bekleyen hastalarımıza umut olsun” şeklinde konuştu.

Organ naklinin birçok standartlara tabi tutulduğunu açıklayan Çine Devlet Hastanesi Anestezi Uzmanı Tarık Yandım, “Türkiye’de son zamanlarda organ bağışında artma olsa da dünya geneline göre oranlarımız çok çok düşük. Bunun sebebi sosyal kültürel yönden ve dini yönden kaynaklı. İnsanlarımız da ben ölmeden organlarımı alırlar mı? ön yargısı oluşuyor. Böyle bir şey yok. Organ bağışı için dolduran formlar sadece gönüllü olduğunuzu belirtir. Bir kişi öldükten sonra formu doldurmuş olsa bile aile yakınlarından izin alınırsa gerçekleşiyor. Eğer avukat eşleğinde noter tasdikli vasiyetiniz olur ise o zaman kimseye sorulmasına gerek olmadan organ bağışı gerçekleşir.  Hiç kimsenin ölmeden önce organları alınmaz. Evde ölündesiniz hemen sizden organlarınız alınmaz, bunların kriterleri var. Bir hasta yoğun bakımda olduğu zaman beyin ölümü gerçekleşirse ve ailesinin onayı olursa organ nakli gerçekleştiriliyor. Beyin ölümünün gerçekleşmesi de 3 doktorun imzası ile oluyor ve bu üç doktorun yüzde yüz rapor vermesi gerekiyor. Dini yönden bazı insanlarımız organ bağışlayacağım ama organım ile günaha girer ise ne olur düşüncesi ile vermek istemiyor. Siz iyi niyetli olarak birisine organ bağışı yaparak sevaba girebilirsiniz ama organ bağışı yaptığınız kişinin günahları sizi bağlamaz. Tabi bu konularda bizleri destekleyecek olan Diyanet İşleri Başkanlığı. Organ Bağışı oranlarımız çok düşük. İnsanlar başına gelmeden hiç bir şey anlamıyorlar. Başına böyle bir olay geldikten sonra anlıyorlar ve bütün aile organ bağışında bulunuyor. Organ bağışı hayatta yapılabilecek en güzel yardım diye düşünüyorum. Lütfen organlarımızı bağışlayalım. Başkalarına hayat olalım ön yargılarımızı aşalım” dedi.



Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472