banner488

CHP’li Şahin’den Mısır Fiyatına Sert Açıklama

CHP’li Şahin’den Mısır Fiyatına Sert Açıklama
banner269
Cumhuriyet Halk Partisi Çine İlçe Teşkilat Başkanı Tayfun Şahin, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan mısır fiyatlarına tepki gösterdi.

Mısır üreticisinin zor koşullarda kendine düşen görevi tam yaptığını belirten CHP Çine İlçe Teşkilat Başkanı Tayfun Şahin, “Çiftçi destekleme ve desteklenmek ister, başarılı mısır üreticilerimiz bizlerin baş tacı, gönüllerimizin de mısır üretici şampiyonlarıdır” dedi.

CHP Çine İlçe Teşkilat Başkanı Şahin, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ülkemiz ekonomisin bilindiği üzere yüzde 80’i tarımdan oluşmaktadır. Sektörün en önemli bölümü de üreten çiftçilerimizdir. Tarım başka sektörlere benzemez. Diğer sektörlerin günlük ve aylık ciroları vardır. Genel olarak çiftçinin Yılda bir defa hasadı vardır. Çiftçi tüm zorluklara rağmen sermayesi olmadan üretimini yapar ve hasadını bekler. O yüzden desteklenme ve destekleme bekler. Dünyaya baktığımızda Amerika ve Avrupa çiftçisi daha tohumu tarlaya ekmeden ne kadar destek alacağını, ürününü ne kadara satacağını bilir. Nasıl bir dış ticaret politikaları var bilir. Buna göre karar verir” diyerek sözlerini sürdürdü.

Tarım Sektöründe durum komedi

Türkiye’de tarım sektörünün durumu tam bir komedi olduğunu söyleyen Şahin, “Ülkemizde tohum toprakla buluşur. Ayda en az iki defa zam yiyen mazotla, pahalı gübreyle, artan dövizle birlikte maliyet giderlerinin de artmasını mecburen kahrolarak seyreden, ürününü yetiştirirken bile kaça satacağını bilemediğinden dolayı verdiği emekten bile zevk alamayan çiftçi, daha tarlada ki ürünün hasadı gelmeden uluslararası itibari bitirilmiş tarımsal dış ticaret politikasının, ithal yabancı tarım ürünleri ile rekabet edememe sopasını her an kafasında hisseder. Her an gümrük vergilerine düzenleme yapılabilir. Her yıl olduğu gibi ne desteklemeden ne de fiyatlardan umduğunu bulamadan, bir sonraki yıla sarkan borçlarıyla baş başa kalmaktadır. 2000’li yılların başında yıllık 2 milyon ton olan mısır üretimi, ikinci ürün ekiminin de yaygınlaşmaya başlamasıyla ve hayvancılığın desteklenmesine karar verildikten sonra 2016 yılında 6,5 milyon tona ulaştı. Çiftçi, yetiştirilmesinin zorluğu ve maliyetinin yüksekliğinden dolayı pamuk üretimini bıraktı. Mısır politikasının belirsizliğinden dolayı şimdi de üretici mısır ekimini terk etmeye başladı. Bunu da Türkiye İstatistik Kurumunun verilerinden anlıyoruz. Mısır üretimi 2017 yılında 5.9 milyon tona düştü” dedi.

“Çiftçi Faizcinin Kucağına İtilmiştir”

Mısır üretiminin büyümesinden birilerinin korktuğunu belirten Şahin; “Türkiye’nin üretmesini değil ithal etmesini isteyenler meydana çıktı. Mısır üretiminin azalması hem hayvancılığı hem de gıda sektörünü zora sokacaktır. Hükümet tarım ürünleri fiyatını açıklarken genellikle enflasyonu ve maliyetleri hesaba katmaz. Ezilen hep çiftçiler olur. Hasat zamanı gelmeden, gümrük vergisi yüzde130’lardan yüzde 25’lere indirilir. Toprak Mahsulleri Ofisine sıfır gümrük vergisi ile 700 bin ton mısır ithal etme yetkisi verilir. Ülkedeki mısır fiyatları baskı altına alınır ve inanılmaz rakam sayılan kilo başına 760 kuruş fiyat verilir. Çiftçiyi üretime teşvik etmek yerine caydırma politikaları uygulanır. Yine çiftçi yok sayılmıştır ve faizcinin kucağına itilmiştir. Ekonomiyi güçlendirip geliştirmek için en önemli görevimiz üretmektir diyen AKP iktidarı maalesef diğer taraftan çiftçisini ezip cezalandırmaktadır. Bu yanlış kararlardan sadece çiftçi zarar görmeyecektir. Ülkemizin tarımını yıpratan iktidarda çok büyük zarar görecek ve cefakar çiftçimiz tarafından sandıkta cezalandırılacaktır” diye konuştu.

Mısır Üreticileri CHP’nin Baş Tacı

Mısır üreticisi üzerine düşen görevi her zaman yaptığını söyleyen Şahin, “Bütün zor koşullara rağmen Dünyanın en kaliteli mısırını üretmiştir. Ülkemizi mısır üretiminde neredeyse kendine yetecek noktaya taşımıştır. Tüm sıkıntılarına rağmen Cumhuriyet Halk Partisi olarak onların yanında olduğumuzu ve sosyal devlet anlayışının ne kadar önemli bir gereklilik olduğunu herkesin bilmesini isteriz. Başarılı mısır üreticilerimiz bizlerin baş tacı, gönüllerimizin de mısır üretici şampiyonlarıdır” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472