banner488

Aydın Tarımına Son 15 Yılda 3,1 Milyar TL Aktarıldı

Aydın Tarımına Son 15 Yılda 3,1 Milyar TL Aktarıldı
banner269
AK Parti Aydın Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcüsü Mehmet Erdem, Aydın’da son 15 yılda AK Parti döneminde tarım ve hayvancılık alanında 3,1 milyar TL aktarıldığını bildirdi.

Mehmet Erdem, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tarımın geliştirilmesi amacı ile üreticilere her yıl çeşitli destekleme ödemeleri yapmaya devam ettiğini bildirerek, Türkiye de tarımın geliştirilmesi açısından büyük öneme sahip olan desteklemelerden Aydın’ın da payını aldığını dile getirdi. Erdem, son 15 yılda Aydın’da Tarımsal destekler 3,1 milyar TL, Hayvancılık destekleri 722 milyon lira yapıldığını ifade ederek, Aydın’da tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için önem taşıyan destekleme ödemelerinden üreticilerin en üst seviyede yararlanabilmesi için gerekli tüm çalışmaların yapıldığını da söyledi.

“Tarımsal İhracaat Arttı”

Mehmet Erdem, Aydın’ın Tarımsal Üretim değeri 2002 yılı 1,4 milyar iken, 2016 yılı itibariyle 4,9 milyar liraya yükseldiğini ve bu oranın % 256 kat arttığını ifade etti.

Erdem, açıklamasında Aydın’ın ihracat rakamlarını da değerlendirerek “Aydın’ın Tarımsal İhracatı 2002’de 36,5 milyon dolar iken, 2016 yılında 169 milyon dolar olmuştur. Aydın’ın Tarımsal ihracatı AK Parti Hükümetleri döneminde artış göstererek 4,6 kat artmıştır. Aydın’ın Bitkisel Üretimi artarak devam ediyor. Buna göre, 2002’de Tarla ürünleri 997 bin ton olarak hesaplanmış, 2016 yılı itibariyle 2,8 milyon ton olmuştur. Aydın’da Hayvan varlığı ve hayvansal üretimde önemli artış sağlandı. Buna göre; Aydın’da Büyükbaş hayvan 191 bin baştan 340 bin başa. Küçükbaş hayvan 193 bin baştan 309 bin başa, Süt üretimi 134 bin tondan 447 bin tona, Bal üretimi 1.546 tondan 4 bin tona ulaştı. Aydın’da Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan toplam kredi miktarı 2002 yılında 16 milyon lira iken, 2016 yılında bu rakam 69 kat artarak 1,1 milyar lira olmuştur” dedi.

“Kredilerin Gerdi Ödeme Oranı Arttı”

Tarımsal Kredileri konusunda yapılan çalışmalara da değinen Erdem “Tarım politikalarımız ve sağlanan kolaylıklar sayesinde çiftçimizin kullandığı kredilerin geri ödenmesinin önündeki güçlükleri en aza indirdik. Tarım politikalarımız ve sağlanan kolaylıklar sayesinde çiftçimizin kullandığı kredilerin geri ödenmesinin önündeki güçlükleri en aza indirdik. Kullandırılan Tarımsal Kredilerin geri dönüş oranı 2002 yılında % 65,5 iken 2016’da % 99,4’e yükselmiştir” dedi.

“Hayvancılık Desteklemeleri”

Tarım alanında yapılan desteklemelerin yanı sıra hayvancılık alnında da önemli gelişmelerin yaşandığını aktaran AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, şunları söyledi: “Aydın’da 2002 yılında hayvancılığa verilen destek 2,2 milyon lira iken, 2017 Yılının ilk 8 ayında 62 milyon lira ödeme yapılmış olup, son 15 yılda Aydın’da 722 milyon lira destekleme ödemesi yapılmıştır” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca başlatılan Genç Çiftçi Projesi kapsamında Aydınlı birçok üreticiye destekleme yapıldığını ifade eden Erdem, şöyle dedi: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından 2016 yılında başlatılan Genç Çiftçi Projesi kapsamında Aydın’da 198 çiftçimize 5,9 milyon TL destekleme ödemesi yapıldı. 2107 yılında da Genç Çiftçi desteklemeleri devam etti. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapmasında, son 10 yılda Kırsal Kalkınma için Aydın’a 67 milyon TL hibe desteği verildi. Bu hibelerle Aydın’da 177 yeni tarımsal sanayi tesisi kuruldu. 3.509 kişiye istihdam sağlandı. Ayrıca, 21 damla ve yağmurlama sulama tesisinin kurulumu desteklendi” dedi.

“’Büyük Ova Koruma Alanı’’ Belirlendi

Toplulaştırma çalışmalarında değinen Erdem, “Tarım alanlarını koruma ve geliştirme çalışmaları kapsamında, Aydın’da parçalı arazileri birleştirmek, üretim girdilerini azaltıp üretici gelirlerini artırmak amacıyla Arazi Toplulaştırma çalışmalarına önem verdik. 44 milyon TL kaynak kullanarak, 68 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmalarını bitirdik. parçalı arazileri birleştirdik. 18 bin hektar alanda ise çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz 2023 yılına kadar 177 bin hektar alanda toplulaştırmayı tamamlanacaktır. 3 ovayı ‘’Büyük Ova Koruma Alanı’’ olarak belirledik. Bu alanlarda çivi bile çakılmayacak, sadece tarımsal üretim yapılacak. ( Davutlar Ovası, Aydın Ovası, Karpuzlu Ovası). Aydın damızlık düve üretim merkezi oluyor. Milli Tarım Projesi hamlesi ile Hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modeli kapsamında Aydın Damızlık Düve Üretim Merkezi oluyor. En az 500 baş kapasiteli damızlık gebe düve üretim merkezleri kurulacak. İnşaat yatırımlarına, alet-ekipman ve damızlık hayvan alımına %50 hibe verilecek. Üreticiler damızlık ihtiyacını bu merkezlerden temin edecek.”

Desteklemeler Artarak Devam Edecek

Mehmet Erdem, 2017 yılındaki beklentiler üzerine de, önümüzdeki dönemde de tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilere desteklemelerin artarak devam edeceğini bildirerek, tüm çiftçilere bereketli ve bol kazançlı bir yıl diledi.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2017, 23:53

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472