banner488

Alternatif Bitki Olarak Kekik Üretimi Başladı

Alternatif Bitki Olarak Kekik Üretimi Başladı
banner496

Çine Tarım Geliştirme Kooperatifi ortaklarından ve Çine Kültür Derneği Başkanı Mehmet Demir, koronavirüse karşı alternatif bitki olarak kekik üretmeye başladı.

Çine Tarım Geliştirme Kooperatifi ortaklarından ve Çine Kültür Derneği Başkanı Mehmet Demir, Kalabak Çayı kenarında Parkçı Mustafa Çiftliği’nde 8 bin metrekarelik alada kekik üreterek insan sağlığına şifa olabilmeği amaçlıyor. Koronavirüs pandemisi tüm dünyayı korkutmaya devam ederken, uzmanlar kekik bitkisinin içinde bulunan "karvakrol" isimli maddenin korona virüse karşı koruyucu özelliği bulunduğunu açıkladı.

En iyi kekiğin Türkiye’de yetiştiğini hatırlatan Demir, “Kekik içerisinde bulunan "karvakrol" isimli madde ile koronaya karşı kullanılabilecek en önemli gıda maddesi. İlaç sektöründe kullanılan "karvakrol" virüsleri öldürüyor. Ülkeler bizden kekiği kurutulmuş olarak alıp kendi sağlık alanlarında kullanıyorlar hatta bize ilaç veya gıda takviyesi olarak tekrar satıyorlar. Avrupa ülkelerinde ilaç satma izni veren tek otorite olan Avrupa İlaç Ajansı (EMA), kekik yağının etken maddesi olan karvakrolü, hazımsızlık ve gastritten akciğer kökenli öksürüklere kadar antiseptik, antiviral ve antibakteriyel olarak kullanılması için öneriyor. Şu an Avrupa'da Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Litvanya ve Polonya, karvakrol içerikli ürünlerin tüketimini teşvik ediyor. Çukurova, Akdeniz ve Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel çalışmalar da bunu onaylıyor. Kekiğin müthiş bir antioksidan etkisi vardır. Eskiden güç verici ve yaralardaki mikropları öldürücü etkisi sebebiyle savaşçılar tarafından kullanılırdı. Günümüzde ise mutfaklardaki kullanıma ilave olarak anemi, kansızlık, kabızlık ve öksürük problemlerinin çözümü için de yoğun şekilde kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2020, 19:09

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472