banner488

19 Eylül Gaziler Günü Çine’de Kutlandı

19 Eylül Gaziler Günü Çine’de Kutlandı
banner269

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e, TBMM tarafından 19 Eylül 1921 tarihinde Gazilik unvanı verilmesi sebebiyle her yıl 19 Eylül'de kutlanan Gaziler Günü nedeniyle Çine'de çelenk koyma töreni düzenlendi

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Çine’de Hükümet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde tören yapıldı. Tören Atatürk Anıtı'na Çine Kaymakamlığı’nın ve Çine Belediyesi’nin çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Hüseyin Özkan İlkokulu öğrencilerinden Tahir Ekrem Yılmaz ‘Gazilerimize’ ve Elif Erdoğan ise ‘Gazilerin Gözyaşı’ adlı şiirleri okudu.

Günüm anlam ve önemini belirten konuşmayı Hüseyin Özkan İlkokulu sınıf öğretmeni Bahadır Çoban yaptı. Çoban konuşmasında, "Savaşan ve savaştan sağ olarak dönen kişilere gazi denmektedir. İslam dininde savaşa gaza denmektedir. Gazi tabiri de gaza kelimesinden gelmektedir ve gazaya giden anlamı taşır. Gaziler günüde bu kişilerin yaptığı fedakarlığın her daim hatırlanmasını sağlayan, gaziliğin ve gazilerin önemini hatırlatan bir gündür. 13 Eylül 1921 tarihinde kazanılan Sakarya Zaferi sonrasında 15 Eylül tarihinde Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak ile Batı Cephesi kumandanı İsmet İnönü Türkiye Millet Meclisi'ne telgraf çekmiştir. Bu telgrafta şu ifadeler yer almaktadır: ‘Savaş meydanında aldığı önlemler ve uyguladığı taktikler ile savaşta galip gelmemizi sağlayan Sayın Mustafa Kemal Paşa'ya mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı verilmesini teklif ve saygıyla rica ederiz. Büyük Millet Meclisinin bu yüce davranışta bulunmasının, milletimiz tarafından Mustafa Kemal Paşa özelinde aslında doğrudan doğruya bütün ordumuza yapılmış bir kutlama olacağını düşündüğümüzü arz ederiz.’ Bu telgrafın Ankara'ya ulaşmasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından alınan karar ile 19 Eylül 1921 tarihinde Mustafa Kemal Paşa'ya Gazilik ve Mareşallik rütbesi verilmiştir. Bu tarih bütün gaziler için bir övünç kaynağıdır ve her yıl 19 Eylül günü Gaziler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu vesile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimiz ve gazilerimizin manevi huzurunda saygı ile eğilir sevgi ve şükranlarımızı sunarım" dedi.

Törene, Çine Kaymakamı Turan Erdoğan, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Kaya, İlçe Jandarma Komutan Kıdemli Başçavuş Bülent Biçer, İlçe Emniyet Müdürü İsmet Şimşek, gaziler, sivil erkan, siyasi parti temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472