banner488

ZZTK'dan İran'a zeytin ve zeytinyağı tanıtım atağı

ZZTK'dan İran'a zeytin ve zeytinyağı tanıtım atağı
banner269

Türkiye'nin üretiminde dünya liderliğini hedeflediği sofralık zeytin ve dünya ikinciliğini amaçladığı zeytinyağında, üretimin katma değere dönüşmesi için dünya genelinde tanıtım faaliyetlerini kesintisiz sürdüren Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK)'nin son durağı İran oldu.

ZZTK, İran Food Hospitality Fuarı'na katılarak Türk Zeytin ve Zeytinyağının tanıtımını yaptı. Ziyaretçilere tadım yaptırdı. ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı M. Kadri Gündeş, İranlıların Türk zeytin ve zeytinyağını çok sevdiklerini ve marketlerinin raflarında daha fazla Türk zeytin ve zeytinyağı görmek istediklerini kaydetti.

İran'ın Türkiye'den zeytinyağı ithalatında uyguladığı yüzde 29, sofralık zeytin ithalatında ise yüzde 75 gümrük vergisinin Türk zeytin ve zeytinyağının İran pazarındaki konumunun arzu ettikleri seviyeye gelmesini zorlaştırdığını anlatan Gündeş, "Türk zeytin ve zeytinyağı İranlıların damak tadına çok uygun. Türk ürünlerini çok seviyorlar ve İran'daki market raflarında Türk zeytin ve zeytinyağına ulaşabilmek istediklerini fuar süresince ifade ettiler. Önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte Türkiye'nin zeytinyağı rekoltesinde büyük artışlar olacak. Bu rekolteyi katma değere dönüştürmede İran pazarı hayati öneme sahip olacak" diye konuştu.

30 Mayıs- 2 Haziran 2016 tarihleri arasında, İran'ın Tahran şehrinde Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirilen İran Food Hospitality Fuarı'nda 20 Holde ürünler sergileniyor. Fuarın 10 holü  yiyecek içecek kalan 10 holü gıda ve tarım makineleri firmalara ayrılmış durumda. İsveç, Danimarka, Norveç, Çin’den milli katılım gerçekleştirilirken 294 yabancı firma katılımı ve 201 İranlı firma fuarda yer alıyor.

ZZTK'nın standını yoğunlukta İran’dan olmak üzere Hindistan, Pakistan, Yunanistan, İtalya  ve İspanya’dan temsilciler ziyaret etti. Türkiye'nin İran'a zeytinyağı ihracatı 2014-15 sezonunda 4 milyon 935 bin dolar olurken, sofralık zeytin ihracatı ise 1 milyon 553 bin dolar olarak kayıtlara geçti.





Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472