banner488

Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Temsilcileri Sektörü Konuştu

Zeytin ve zeytinyağı sektörü temsilcileri, Çanakkale’de düzenlenen toplantıda sektörün sorunlarını masaya yatırdı.

Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Temsilcileri Sektörü Konuştu
banner269
 Sektör toplantısında konuşan, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, sektörde barış ve huzur ortamının oluşturulmasının en önemli önceliklerinden biri olduğunu ve göreve geldikleri tarihten beri 1,5 yıldır bu doğrultuda çalışmalarını yürütmekte olduklarını ifade etti.

Tağşiş nitelikli dolandırıcılık kapsamında değerlendirilmeli

Renklidağ, “Zeytinyağı sektörünün en büyük sorunlarından birinin de tağşiş (zeytinyağının içine bitkisel yağların karıştırılması) olduğu bilgisini veren Gürkan Renklidağ, zeytinyağında tağşişin nitelikli dolandırıcılık  kapsamında değerlendirilmesi için Adalet Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunacaklarını vurguladı. Türk zeytin ve zeytinyağı üreticisinin 2023 yılı için büyük hedefler ortaya koyduğunu hatırlatan Başkan Renklidağ, “Türkiye, 2023 yılında 650 bin ton zeytinyağı ve 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretimi hedefliyor. Bu rakamlara ulaşmak için son 10 yılda Türkiye’nin zeytin ağacı sayısı 90 milyondan 170 milyona çıktı. 80 milyon delice zeytin fidanlarını aşılayarak onları da ekonomiye kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu üretim rakamlarına ulaştığımızda zeytin ve zeytinyağımızın katma değerli bir şekilde ekonomiye kazandırılması ve üreticimizin yüzünün gülmesi için prim hayati öneme sahip. Bugün AB’nde üreticiye zeytinyağında kg. başına 4 TL prim veriliyor, Türk üreticinin de en az 2 TL primle teşvik edilmesi gerekiyor. Yemeklik zeytinde de AB’nin verdiği 50 kuruş primin yarısını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Gümrük Birliği Güncelleme Çalışmaları Sürüyor

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çalışmalarının devam etmekte olduğunu da belirten Renklidağ, AB ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarımızın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne göre; kendi gıda maddelerini tüketme özgürlüğü çerçevesinde AB tüketim normlarına göre, kişi başına 3.-kg hesabından 5 milyon soydaşımız için, ambalajlı gümrüksüz zeytinyağı kotasının 15 bin ton olarak revize edilmesi yönündeki taleplerini Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne ilettiklerini, söz konusu kotanın şu an 100 ton gibi çok sembolik bir rakam olduğunu ifade etti.      

Çanakkale Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı”na Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Kaya Süzen, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyeleri, Çanakkale Ticaret Borsası Zeytin ve Zeytinyağı Komitesi Başkanı Ferhan Savran ve Çanakkale'den  zeytin ve zeytinyağı üretici ve ihracatçı firmalar katıldı.





Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2015, 22:41

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472