banner488

Uyar, 2013 Yılını değerlendirdi

Çine Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, 2013 yılını değerlendirerek Çineli esnaf için önemli hususlara ilişkin net açıklamalarda bulundu.

Uyar, 2013 Yılını değerlendirdi
banner269
Çine Esnaf Odası ve Sanatkarlar Odası Başkanı Metin Uyar, Çineli esnafların bu yıl içinde yaşanılan tüm ekonomik sıkıntılara dirayetle göğüs gerdiğine ve tüm ekonomik sıkıntılara rağmen ayakta kaldığını belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Uyar, 2014 Ocak Ayı içerisinde TBMM’ye gelecek olan Bağ-kur sigortalısından, GSS’li ve prim borçlusu işverene kadar  5.5 Milyon kişinin gecikme zammının yarısı silinip borcun 36 takside bölünmesine imkan doğuracak olan tasarı hakkında Çineli esnafların büyük ümitler içinde olduğunu da belirterek, “Bu tasarının gerçekleşmesi, Türkiye’deki 2.5 Milyon Bağkur’lu esnaf ve işvereni ilgilendiriyor. Eğer bu tasarı gerçekleşirse 1000’e yakın Çineli esnafımızın da yüzü gülecek.” dedi.


“Çiftçi kazanamayınca, esnaf da kazanamıyor”

2013 yılının esnaflar için verimli bir yıl olmadığını tam aksine 2012’de ve öncesinde gelişen ekonomik sıkıntılarla mücadele edilerek tamamlanmak üzere olduğunu belirten Başkan Uyar, “Çine’nin esnafı çiftçiye bağlı. Fakat çiftçimiz ürettiğinden gerekli kazancı elde edemeyince bu esnafımıza da yansıyor. “ dedi.

“Tüm esnaflarımıza destek olunmalı”

Çine Ziraat Bankası AYF(Avrupa yatırım fonu) teminat destekli ‘ilk bankam-ilk işim kobi kredisi’ için zor günler geçiren 5 yılını doldurmamış 30’a yakın Çineli esnafın 10 Bin Tl’den 50 Bin Tl’ye kadar imkanları ölçüsünde krediden yararlanmaları adına girişimlerde bulunduklarını ve olumlu sonuç katettiklerini vurgulayan Başkan Uyar, “Hükümetimiz kuruluş geçmişleri en fazla 5 yıl olan esnaflarımız için Canlı Bahis bu krediyi öne sürdü. Biz ise tüm esnaflarımızın bu ve buna benzer kredilerle desteklenmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Basit usule geçebilmenin önü açılmıştır”

Gerçek usulden basit usule geçilmesi hakkında da konuşan Başkan Uyar, “Hatırlanacağı üzere Gelir vergisi kanununda yapılan bir değişikle, ‘Herhangi bir nedenden ötürü gerçek usulle vergilendirilen mükelleflerin bir daha hiçbir şekilde basit usule dönmeyecekleri’ yönündeki yasal düzenleme kaldırılmış ve gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarlarımızın 2 yıl boyunca basit usule tabi olmanın şartlarını taşımaları halinde, takip eden yılbaşından itibaren basit usule geçebilmelerinin önü açılmıştır.” şeklinde açıklamada bulundu.

“450 esnafın yüzü gülecek”

Kanunun gerçekleşmesi ve esnafın yüzünün gülmesi için uygulamaya konulması halinde gerçek usul ile basit usul arasında senelik yaklaşık 2.500 Tl’den fazla vergi ödeme farkının doğacağını ve bu farkın esnafın cebinde kalacağına işaret eden Başkan Uyar, “Çine’de yaklaşık 600 defter tutan esnafımızın 450’ye yakını bu tasarı sonucu gerçekleşecek olan kanundan yararlanacaktır.” dedi.

Gerçek usulden basit usule geçiş süreci ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı’nın 18 Aralık 2013 tarihli ve 93 sayılı Gelir Vergisi Sirküleri ile açıklamada bulunduğunu da belirten Başkan Uyar, “Gerçek usulde vergiye tabi olan 2012-2013 yılları arasında basit usule tabi olmanın şartlarını topluca taşıyan esnaf ve sanatkarlarımız, 1 Ocak 2014 tarihi ile 31 Ocak 2014 tarihleri arasında bağlı oldukları vergi dairelerine bir dilekçe ile başvuruda bulunacaklardır. “ şeklinde konuştu.

“Çineli esnafı bilgilendirdi”

Başkan Uyar ayrıca, “Çine Vergi Dairesi’nce basit usule geçme başvurusunda bulunan esnaf ve sanatkarların 2013 yılına ilişkin alım, satım veya hasılat hadleri dikkate alınmadan gerekli işlemler yapılacak ve bu hadler 2014 yılında verilecek gelir vergisi beyannamesinden sonra vergi dairesince kontrol edilecektir.” ifadelerinde bulunarak Çineli esnafı bilgilendirdi.(Murat TAN)

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2013, 21:20

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472