banner480

Sektörel Güven Endeksleri azaldı

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi % 0,7 azaldı

Sektörel Güven Endeksleri azaldı
banner269

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı ’Sektörel Güven Endekleri’ni açıkladı. Açıklamaya göre mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri azaldı.
Şubat ayında 101,96 olan hizmet sektörü güven endeksi, Mart ayında 101,25 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış; son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini ve son üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu endeksi yüzde 2, hizmetlere olan talep endeksi yüzde 0,1 ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 0,1 azaldı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,4 azaldı. Şubat ayında 103,40 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi, Mart ayında 102,97 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki düşüş, son üç aylık dönemdeki iş hacmi-satışların arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 2,9 artarken, iş hacmi-satışlar endeksi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi sırasıyla yüzde 1,9 ve yüzde 2,1 azaldı.

 

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,6 azaldı. Bir önceki ayda; 85 olan inşaat sektörü güven endeksi, Mart ayında 83,67 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki azalış; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 1,4 ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 1,7 azaldı.


Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2015, 10:21

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472