banner488

Pamuk toplamak sorun olmaktan çıktı

Ekimi gün geçtikçe azalan pamuk tarımı için, gün ışığı doğdu.

Pamuk toplamak sorun olmaktan çıktı
banner269

Çine’de tarımda çok önemli yer tutması gereken pamuk, geçmiş yıllarda elle toplaması gibi sebepler nedeniyle üretici tarlasına pamuk ekmeyi tercih etmez duruma gelmişti. Çineli çiftçi Hüseyin Ilgın'ın pamuk tarlasında gerçekleştirilen pamuk hasadı tarla gününde, Çine’ye kazandırdığı pamuk makinesi ile birlikte Türk Traktörü tanıtıldı.

Pamuk hasadı tarla gününe Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Çine Belediye Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut, Tarım İlçe Müdürü Özkan Atıgan, Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Muammer Direk, Helvacıoğlu Traktör A. Ş.’nin sahibi Melih Ünal ve pek çok sayıda çiftçi katıldı.

Makine ile pamuk toplamanın ekonomisi, pamuk hasadında yeni bir soluk olduğunu belirten çiftçi Hüseyin Ilgın, “ Geçmiş yıllarda elle toplanması nedeniyle, işçi maliyetleri, işçi teminindeki ve idaresindeki zorluklar, hasadın uzaması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kaliteki kayıplar gibi problemlerden dolayı pamuk toplama makinesi ile pamuk hasadına geçmeye karar verdim. Taraftarium Satın aldığım çift sıralı pamuk hasat makinesinin, kendime ait Cumhuriyet Mahallesindeki pamuk ekili arazimde denemesini yapmak üzere tarla günü düzenledik. Denemesini yaptığımız makine oldukça randımanlı çalıştığını hep birlikte gördük. Pamuk toplama makinesi ile diğer pamuk üreticilerinin de yaralanmaları için yardımcı olacağım” dedi.

İnsan gücünden çok makinelerin birçok iş alanında yer aldığını belirten Helvacıoğlu Traktör Anonim Şirketi sahibi Melih Ünal, “Günümüz teknolojisiyle üretilmekte olan Newholland Traktör ve ekipmanlarımızı düzenlemiş olduğumuz pamuk hasadı tarla günü etkinliğimizde çiftçilerimize tarlada uygulamalı olarak tanıttık. Bu tür etkinliklerde çiftçilerimize tarımda makineleşme yönünde motivasyon sağlamak istiyoruz. Artık tarımda makineleşme çiftçilerimizin olmazsa olmazıdır. Türk Traktör’ün T 480 S serisi traktörümüzü çiftçilerimizle buluşturduk, yakından tanıma fırsatı buldular. Çiftçimize, üreticimize tarımda kolaylık sağlayan makine ve ekipmanlarımızı kullanan çiftçilerimizin memnuniyeti bizi mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

Pamuk toplama makinesi ile denemesi yapılan hasadın oldukça randımanlı çalıştığı gözlenerek çiftçiler tarafından büyük beğeni topladı. Makine hakkında görüşü sorulan bazı çiftçiler pamuk ekiminden hasat işçiliğinden korktukları için kaçındıklarını, bu makinenin gelmesi ile pamuk tarımına dönebileceklerini ifade ettiler.



Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2014, 09:50

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472