banner488

Özkan Atıgan, Mısır Üreticisine Şok Etti

Özkan Atıgan, Mısır Üreticisine Şok Etti
banner496
 Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından dane mısır fiyatı olarak açıklanan rakamın üreticiyi şok ettiğini söyledi.

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl 0,74 kuruş alım dane mısır fiyatının, yüzde 9.66 on iki aylık resmi enflasyon açıklamasına rağmen bu yıl 0,80 kuruş olması gerekirken, TMO’nun bu yılki alım fiyatını 0,76 kuruş açıklamasının üreticiyi şok ettiğini belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 0.76 kuruş olarak açıkladığı dane mısır fiyatının üreticiyi memnun etmediğin vurgulayan Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, “TMO’nun bu yılki alım fiyatını 0,76 kuruş açıklanan fiyatın yaklaşık 0,20 kuruş  stopaj ile 0.15  kuruş hambaliye ve nakliye  maliyeti ile birlikte  çiftçinin eline 0,725  kuruş geçecektir. Çine de dekar mısır maliyeti tarla kirasıyla beraber yaklaşık 0,80 kuruş olduğuna göre çiftçi ürettiği mahsulden daha da zararlı çıkmaktadır. 35.000 da ekilen mısırın bir miktarı slajlık mısır olarak değerlendirilmiş olup geriye yaklaşık 25.000 da dane mısır hasadı yapılacaktır. Şu ana kadar hasattan anlaşılacağı üzere dekardaki rekoltenin düşük olması da çiftçinin umutlarını tüketmiştir. Yaklaşık yirmi yıldır tarlalara mısır ekildiğinden ürün değişikliği şart olmuştur.

Tüccarların şu anda 0.77-0.78 kuruş alım yaparken açıklanan bu fiyatla mısır alımının 0.74-0.75 kuruş bandına düşürmüştür. Çiftçinin mısır alım fiyatının düşük açıklanması ile daha da zor duruma düşmüştür. Türkiye’nin 6.5 milyon ton mısır ihtiyacı varken bu yılki mısır rekoltesi 5.5 milyon ton beklenmektedir. Yetkililere 1 milyon tonluk açığı nasıl kapatacaklarını soruyorum. Mısır üreticisi desteklenerek bu açık kapatılmalıdır.

Çiftçimizin 2019 yılında bu sıkıntıların tekrar yaşanmaması için Çine ovasında toplulaştırma ve DSİ kapalı sistem sulama siteminin biran önce bitirilerek pamuk, yer fıstığı ve yem bitkileri ekilmesinin yanı sıra meyveciliğin geliştirilmesi daha iyi olacaktır. Pamuk ekiminin artması sonucunda Çine Ziraat Odası olarak pamuk hasat makinesi temin edeceğimizi taahhüt ederiz” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2017, 13:37

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472