banner488

Mısır hasat kontrolleri devam ediyor

Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan ve teknik ekibi ile mısır hasadının başladığı tarlalarda incelemelerde bulundular.

Mısır hasat kontrolleri devam ediyor
banner269

İlçemizde dane mısır hasat hazırlıklarının başladığı ve silajlık mısır hasadının tüm hızıyla devam ettiği şu günlerde verimli bir sezon geçirdiklerini belirten Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, özellikle mısır bitkisinin gelişme ve tozlaşma dönemlerinde aşırı sıcakların yaşanmamış olması mısırda verim için pozitif bir etki yarattığına değindi.Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan ve teknik ekibi ile mısır hasadının başladığı tarlalarda incelemelerde bulundular.

Çinemiz de bulunan büyük firmalardan Everta Tarım kendi adına sözleşmeli tescilli cin mısır üretmektedir. Firmanın Çine dışında da sözleşmeli üretimi bulunmaktadır. 17.07.2014 itibari ile cin mısır hasadına başlanmış ve hasat edilen arazilerde verim ortalamasının Milanobet 650-700 kg/dekar olduğu görülmüştür. Cin mısır işleme, paketleme tesisinin mazisi geçtiğimiz 5 yıla dayanır. Tesis hammaddesi olan cin mısırını( popcorn) Aydın başta olmak üzere Denizli ve İzmir illerinden sözleşmeli yetiştiricilikle temin etmektedir. Firma yurtiçi ve yurtdışı pazara yönelik üretim yapmaktadır. Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 15-20’lik kısmını üretip işlemektedir. Üretimi yapılan bu çeşit kendine has aroması ve yüksek patlama oranı ile tüketiciler tarafından özellikle tercih edilmektedir.  Everta Tarımın Çine’nin Yağcılar Mahallesi’nde işleme ve paketleme tesisi bulunmaktadır. İlçemizde üretilen mısırların pazarlanmasında piyasa durumuna göre fiyatın yetersiz olduğu sezonlarda TMO aktif rol oynayarak müdahale alımı yapmaktadır. Bunun yanında Çine’de mısır alımı yapan 10’a yakın firma bulunmaktadır. Üretilen ürünler Çine dışındaki tüccarlara da pazarlamaktadır.

Özkan Atığan, “Çine Ovası, Çine Çayı çevresinde alüvyal topraklardan oluşmuş iklim şartlarının müsaade ettiği tüm ürünlerin yetiştiği yüksek verimli bir ovamızdır. Çine ovasının geçtiğimiz yıllara göre (15-20 yıl öncesine göre) ürün deseninde önemli değişiklik gözlenmektedir. Geçmişte Çine ovasının ana karakterini temsil eden sebzecilik ve pamuk tarımı azalarak, gelişen hayvancılık ile paralel olarak yem bitkileri üretiminde ve mısır üretiminde artış dikkati çekmiştir. İlçemiz arazileri parçalı ve küçük olduğundan özellikle pamuk tarımında makineli tarımın gelişmesinin önünde engel olarak durmaktadır. Mısır tarımına yönelişin temel nedenlerinin başında özellikle biçerdöverle hasadın gelişmesi, şırlama sulama gibi imkanların artmasından dolayı işgücü ihtiyacının azalması gösterilmektedir. 2014 üretim sezonu tahminlerimize göre İlçemizde 1. ürün olarak 33 bin dekar, 2. ürün olarak 6 bin 500 dekar dane mısır ekilişimiz mevcut olup yaklaşık 50 bin ton ürün elde edilebilecektir. Bu ekilişin içerisinde 23 çiftçi ile bin 110 dekar sözleşmeli Cin Mısır ekilişi bulunmaktadır. Mısır bitkisi üretim alanı ve miktarında ilçemiz Aydın ili ilçeleri arasında ilk sırada gelmektedir. Üretilen dane mısır mahsulü yağ endüstrisinin kullanımına sunulmaktadır. Bakanlığımız tarafından dane mısır üreticilerine Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre 2014 yılı ürünü Yağlı Tohumlu Bitkiler Fark Ödemesi kapsamında 4 kuruş fark ödemesi yapılacaktır” diye açıklama yaptı.

Silajlık Mısırda Piyasa Hareketli

Mısır silajının üretimi ilçemizde her geçen yıl artmaktadır diyen Atıgan, “ İlçemiz Hayvancılığının girdileri arasında önemli yer tutan kaba yem ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı mısır silajının üretimi ilçemizde her geçen yıl artmaktadır. 2014 üretim sezonunda yaklaşık 15 bin dekar silajlık mısır ekilişi yapılmıştır. Bakanlığımız tarafından Yem Bitkileri Destekleme Tebliği doğrultusunda silajlık mısır yapımına dekar başına 75 TL destekleme ödemesi yapılacaktır” dedi.







Güncelleme Tarihi: 01 Eylül 2014, 08:13

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472