banner488

Madencilik sektörü sorunlarına çözüm aradı

Afyonkarahisar’da düzenlenen Maden Platformu “Madenciliğin Geleceği İçin Çalışıyoruz” adlı Çalıştay’da madencilik sektörü sorunlarına ortak akılla çözüm aradı.

Madencilik sektörü sorunlarına çözüm aradı
banner269
Ege Maden İhracatçıları Birliği, Türkiye Madenciler Derneği, Türkiye Mermer Doğal taş ve Makinaları Üreticileri Birliği, Agrega Üreticileri Birliği, Seramik, Cam ve Çimento Ham maddeleri Üreticileri Birliği, Ege Bölgesi Madenciler Derneği, Genç Maden İşletmecileri Derneği, Çanakkale Madenciler Derneği ve İç Anadolu Madenciler Derneği’nin oluşturduğu Maden Platformu’nun düzenlediği “Madenciliğin Geleceği İçin Çalışıyoruz” adlı çalıştay Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi.

Madencilik sektörünün sorunlarının gündeme getirildiği ihracatın arttırılması 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için yapılması gerekenlerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Orman Bakanlığı Bürokratları ile birlikte yapılan panel ve analizlerle tartışıldığı çalıştay Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve şimdiki Bakan Yardımcısı Sayın Ali Rıza ALABOYUN ve Enerji Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdülkerim YÖRÜKOĞLU’ nun katılımları ile son derece verimli geçti.

Maden, Tarımla Birlikte Olmazsa Olmaz Sektördür”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Atılgan Sökmen, maden sektörü platformu hakkında bilgiler vererek konuşmasına başladı. 2016 yılından önce planlanan platformun yılın başında vücut bulduğunu belirten Sökmen; "Çalıştayımızın amacı sektörümüzün iki önemli kuruluşu olan maden ve ormancılık arasındaki iletişimi madencilerimizle bir bütün halinde kurmaktır. Madencilik insan hayatında olmazsa olmaz iki sektörden bir tanesidir diğeri ise tarımdır. Madencilik uygarlığın başlangıcındaki en önemli sektör olarak dikkat çekiyor. Ben bu nedenle biraz daha ileriye gidiyor ve maden hayattır diyorum. İnşallah bu birlikteliğimizle sektörün sorunlarını kısa sürede çözerek geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğimize inanıyorum” dedi.

“Beni Ötelemeliyiz Ama Bizi Ötelememeliyiz, Çünkü Bizde Güç Ve Ortak Akıl Var”

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya; "Ege İhracatçıları birlikleri 25 yıl önce kuruldu. Yalnızca ihracat birliği olarak algılandı ancak yüzde 90 üreticinin üyesi olduğu bir birlik olduğunu da ortaya koydu. 2 yıllık süreç içerisinde katkılar yapmaya gayret gösterdik. Ege İhracatçılar Birliği olarak şunun üzerinde duruyoruz. Eğer ocaklar çalışmıyor ise üretim yapılamıyor ise ihracatı ne ile artıracaksınız. Bu noktada birlik olarak ihracatla ilgili çalışmalarımızı hızlandırırken, üreticiler ile birlikte ne yapılması gerektiği noktasında da bizden önceki arkadaşlarımızda yüreğini ortaya koyarak çözümler üretme gayreti içerisinde olmuştur. Ben değil biz olmanın sektörümüze nedenli güç kattığını Mecliste maden kanunu görüşmelerinde görmüş bulunmaktayız. Hiç bir STK'nın başlığı altında olmadan sorunlarımızı ve isteklerimizi kaleme aldığımız ortak bildiri neticesi aldığımız sonuçlar,  bizlere ortak ses olduğumuz zaman neler başarabileceğimizi göstermiştir. Ben ibaresini ötelemeli ve bizi ötelemeyeceğiz çünkü bizde güç var, bizde ortak akıl var. Biz zaman zaman bakanlığı ziyaret ediyoruz amacımız bir şeyler koparmak değil birlikte neler yapabiliriz bunu ortaya koymaktır. Orman Genel Müdürlüğü’nü sektörün sıkıntı içerisinde olduğu bir dönemde bize yüzde 50 indirim sağladı. Yakın bir zamanda yine bir indirim uygulaması yapılması yönünde çalışmalar yaptığını da buradan sizlere duyuruyorum” diye konuştu.

“Güçlü Bir Birliktelikle Hedefe Ulaşacağımızı Düşünüyorum”

Agrega Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Melih Çelikkol; "Düzenlenen çalıştayın madencilerin geleceği ve çalışmalarına katkılar sunacağını ümit ediyorum. Yılda 450 milyon ton üretim yapan ve dünyanın en büyük üretim yapan 3'üncü ülkesiyiz. Aynı sorunları birlikte yaşıyoruz ve sorunların aşılabilmesi için aynı platformda olmamız gerektiğini düşünerek bu platformda yer alıyoruz. 9 Sivil Toplum Kuruluşu olarak bir güç birliği sağladığımıza inanıyor bu birliktelikle de sorunları aşarak hedefe birlikte ulaşacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Sorunlarımızı Yine Birlikte Çözeceğiz”

Çanakkale Madenciler Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Kansu; "Madencilik sektörünün içinde bulunduğu sorunlar olduğunu biliyoruz. Sorunlarımızın ortak olması nedeniyle çözümler bulma adına oluşturulan bu platformda sizlerle birlikteyiz. Sorunların aşıldığı ve iyi bir çalışma ortamının sağlanması için 9 sivil toplum kuruluşu ile ortak hareket ederek bu sorunları yine birlikte çözeceğimize inanıyoruz. Düzenlenen çalıştayın madencilik sektörüne önemli katkılar sağlayacağını ümit ediyorum" diye konuştu.

“Sektörü Geliştirmek İçin Büyük Hedeflerimiz Var”

Ege Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ürün; "Tek ümidimiz bu çalıştaydan geleceğe dönük alınacak kararlarla geleceğimize ışık tutmaya ve çözümlerin oluşmasına katkı sunmasını arzuluyoruz. Sektörün daha güçlü hale gelmesi amacıyla bir güç birliği oluşturarak madencilik sektörünü geliştirmek için çıktığımız bu yolda büyük hedeflerimiz var. Hedeflerimize ulaşmak için ise sektörün sorunlarını kısa sürede çözmemiz gerekiyor” dedi.

 “Biz Kolaylık Beklerken Yeni Yükümlülüklerle Önümüz Kapanıyor”

GEMAD yönetim Kurulu Başkanı Cemil Ökten; "Bu tür çalıştaylar faydalı gibi olmakla birlikte biz bugün mevcut durumu değerlendirmeye çalışsak da zor durumdayız. Global ekonomiyle ilgili mücadelemizde bürokratik engelleri aşamıyoruz. Madencilik maalesef ötelenme ve baskı altında. Bilinçli bir tutum olduğunu düşünmüyoruz ama gerçek olan da budur. Enerji bakanlığının önümüzü açacağını beklerken yeni yükümlülükler yönetmeliğe eklenerek önümüz kapanıyor ve yatırımcılar olarak özgüvenimizi kaybediyoruz. Orman bakanlığı ise tek bir dalın hesabını sorarken yüzlerce ağacı kestiriyorsunuz. Bizim amacımız ormanları yok etmek değil" ifadelerini kullandı.

“Devlet Ruhsat Güvencesi Versin Biz Başka Bir Şey İstemiyoruz"

İÇMAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tütüncü; "Sektörde en çok üyesi olan derneklerden bir tanesiyiz. Metal ve mermercilik alanında çalışmalar yürüten üyelerden oluşuyoruz. Sektördeki olumlu ve olumsuz her şeyden etkileniyoruz. Bu çalıştayda dertlerimizi anlatmak ve mümkünse çözmek arzusundayız. İçinde bulunduğumuz şartları aktarmak ve çözüm bulmak istiyoruz hepimizin amacı da aslında bu. Üretip kendimiz kazanacağız hem de ülkemize kazandıracağız. Kestiğimiz faturanın yüzde 50’si, bazı sektörlerde ise yüzde 70’i devlete gidiyor. Devlet ruhsat güvencesi versin biz başka bir şey istemiyoruz" dedi.

“Bizim Yaptığımız İş Parada Hafif Yükte Ağır Ürünler”

SERHAM Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Altıntop; "Avrupa Birliği ülkeleri hammaddelerin azaldığını bilerek kritik hamlelerde bulunacakla bizim de bu çalışmayı yapmamız lazım. Bizim yaptığımız iş parada hafif yükte ağır ürünler. İhracatta en yüksek alan otomobil sektörü ancak ham maddesi olan ürünlerin katma değeri daha düşük olduğu yönünde eleştiriler yapılıyor bunu kabul etmiyorum. Bizim ürettiğimiz ham maddeler birçok sektörün temel malzemesi haline geliyor" eleştirisinde bulundu.

“Sorunlar Büyüdükçe İhracatımız Azalıyor”

TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk; "son 4-5 yıl içerisindeki hummalı çalışmalara rağmen sorunlarımız ters orantıda büyümekte ve üretimle birlikte ihracatta da azalma olmaktadır. Gerek Global, gerekse ulusal anlamda büyüyen sorunları çözemiyoruz. Bu çalıştayla sorunlarımızın çözümü için ilk adımı belki atmış oluruz. Bürokratik engellerin ortadan kalktığı bir ortamda üreticinin daha fazla yatırım ve daha fazla ihracat yapma imkânının sağlanmasını umut ediyoruz” dedi.

“Bizim Anlayışımızda Vakit Nakittir”

OGM İzin İrtifak Daire Başkanı Ahmet Aydın; "Türkiye’ de ki toplam orman arazisinin binde 2.48’ inde madencilik faaliyetleri yürütülmektedir. Maden işletmeciliği yapılırken çevre hassasiyeti göz önünde bulundurulduğu sürece diğer sorunlar daha rahat çözüleceğine inanıyorum çünkü bizde anlayış vakit nakittir. Bu anlayışla da bizler elimizden geldiği kadar taleplerinizi hızlı bir şekilde sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Umut ediyorum sorunlar da kısa sürede çözüme kavuşacaktır” ifadelerine yer verdi.

“Yeni Dönemde Sorunlar Çözüme Kavuşturulacak”

Eleştiri oklarının çevrildiği Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında bilgiler vererek eleştirilere yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdür Yardımcısı Sadi Civelekoğlu, "Hepimiz madencilik sektörünün sorunlarını biliyoruz ve çözümler bulmak için çalışıyoruz. Bürokratlar olarak bizim çözebileceğimiz sorunlar olduğu gibi bizi aşan sorunlar da var ve bu sorunların çözülmesi lazım. Yeni bir dönem başladı ve bu dönemde sorunlarınız masaya yatırılacak ve çözüme kavuşturulacaktır” ifadelerini kullandı.

“Dünya Rezervinin Yüzde 33’ü Türkiye’de”

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ise; "Madencilik sektöründe çok ciddi sorunlar var ancak çözülemez diye bir şey yok. Maden şehri olan bir şehirden gelen Orman ve Su İşleri Bakanımız var ve sorunların çözümü yönünde çalışmaları olduğunu biliyoruz. Enerji sektörünün içinden gelen genç bir enerji bakanımız var. Kısa sürede madenciliğin sorunlarının bakanlarımızın da yoğun girişimleri ve çabalarıyla çözüleceğine inanıyorum. Çin ve Hindistan'dan sonra en fazla üretim yapan 3'üncü ülkeyiz. Rezervleri ile de yüzde 33 ile dünyanın en önemli ülkesiyiz. İnşallah madenciliğin geleceğini iki gün boyunca konuşacak ve sorunlarına çözümler bulacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

“Ülke İhracatının Yüzde 14’ünü Afyonkarahisar Karşılıyor”

Afyonkarahisar Vali Hakan Yusuf Güner’de çalıştayın Afyonkarahisar’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek yaptığı konuşmada; "Ekmeğini taştan çıkaran ilimizde madencilik çalıştayı yapılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Mermer ve doğaltaş sektöründe Afyonkarahisar ülkemizin lokomotifi olan ve yüzünü ağartan bir şehir konumunda. İlimiz ihracatta 492 milyon dolar ile ülke sıralamasında 26. sırada yer alırken 184 milyon dolar ile mermer ve doğaltaş sektöründe ülkemiz ihracatının yüzde 14'ünü karşılamaktadır. Karlılık, katma değer ve kurumsallık olmak üzere 3 K prensibiyle çalışılmalıdır. Hükümetler de bu alanda düzenleyici ve denetleyici ve aynı zamanda dengeleyici olmuştur” dedi.

“Afyonkarahisar’da Madenciliğin Ar-Ge Çalışmasını Yapacağız”

Mermer ve doğaltaş sektöründe önemli bir yere sahip olan Afyonkarahisar’da İscehisar bölgesinde Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmalarını tamamlama aşamasına geldiklerini de ifade eden Vali Hakan Yusuf Güner, Mermer ve doğaltaş sektörünün merkezi konumundaki Afyonkarahisar’da araştırma ve geliştirme noktasında da ciddi adımlar atılacağını ifade etti. Sektörün sorunlarının başkanlar tarafından dile getirildiğini de hatırlatan Vali Güner; “Sektörün sorunları yapılacak olan çalışmalar ve düzenlemeler ile çözüme kavuşabilir. Önemli olan sektörü şehir ve ülke boyutuyla değil dünya ekonomisi içerisinde ülkenin kazanımlarına yönelik olarak yapılması gerekenlerle değerlendirmemiz gerekir” diye konuştu.














Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2016, 11:24

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472