banner488

İncire Prim Desteği AYTO’da Konuşuldu

İncire Prim Desteği AYTO’da Konuşuldu
banner269
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Aydın Ticaret Odası işbirliği ile düzenlenen toplantıda, yılın ilk ihraç tarihi olan 29 Eylül öncesi incir sektörünün tarafları bir araya gelerek sektörü konuştu.

Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili Aydın Ticaret Odası’na (AYTO) ait olan “Aydın İnciri” dün Ak Parti Aydın Milletvekili Öz'ün de katıldığı toplantıda değerlendirildi. Aydın Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda dün sabah başlayan toplantıya Ak Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Engin Erkan, Tariş İncir Birliği ve Ege İhracatçı Birliği'nden Mustafa Bircan, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı ile incir üreticileri, incir tüccarları ve incir ihracatçıları katıldı.

Abdurrahman Öz'den destek sözü

Aydın İncirinin Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilinin Aydın’a ve ülkemize hayırlı olmasını temenni eden Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, " Coğrafi işaret tescili çok önemli. Bu sebeple tescilin kıymetini bilmemiz gerekiyor. AB şartlarına uymak veya uymamak tamamen üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın elinde. Uymadığınızda ne olduğunu görüyorsunuz, çünkü gerçek hayatı sizler yaşıyorsunuz. Malı sattıkça para kazanıyorsunuz. Bu sebeple incirin kıymetini bileceğinize inanıyorum. Aydın İncirinin Avrupa Birliği tescilinde emeği geçen herkesi teşekkür ediyorum. Aydın ile ilgili yapılacak olan her türlü çalışmada destek olacağım ” ifadelerini kullandı.

İncir, Avrupa’da tescillenmiş ilk Türk ürünü

AYTO'yu ilgilendiren iki temel ayağının olduğunu ifade eden Başkan Ülken, “Ticaretin ve ihracatın olduğu her yerde Aydın Ticaret Odası vardır. Avrupa Birliği’nde Aydın İncirinin coğrafi işaret tescilini Şubat ayı içerisinde tamamlamıştık. An itibariyle Avrupa’da tescillenmiş ilk Türk ürünü, ikinci Türk markası Aydın İnciri. Ürünümüzün marka değerini düşürmememiz sadece aldığımız tescil için değil kendi ürünümüze kendi zenginliğimize sahip çıkmamız açısından önemlidir. ”şeklinde konuştu.

İncir ihracatının  yüzde 70'i Avrupa'ya

İhracatı yapılan kuru incirin tamamının bölgemizde üretilmekte olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal ise “ Aydın’da yaklaşık 362 hektar alanda 6 milyon 743 bin meyve veren incir ağacı bulunuyor. Taze incir rekoltesi 186 bin ton civarında olup 60 bin ton civarında kuru incir elde ediliyor. 2015 yılında yurt dışına 38 bin ton ihracatımız var. Bunun yüzde 70’i AB ülkelerine başta Almanya, İtalya, Fransa ve Rusya olmak üzere yapılıyor.” diye konuştu. Karşılıklı görüş alışverişi şeklinde geçen toplantıda, incir sektörüne yönelik sorun yaratan konuların başında merdiven altı üretimi ve incir ürününe Devlet tarafından prim ve teşvik verilmesi gerektiği gündeme getirildi.

Aydın Milletvekili Erdem’den Yazılı Mesaj

Ak Parti Siyasi Erdem ve Etik Kurulu’ndaki görevi nedeniyle toplantıya katılamayan Aydın Milletvekili Mehmet Erdem  yazılı bir mesaj iletti. Erdem mesajında; “90 ın üzerinde ülkeye ihraç edilen Aydın İnciri’nin bilinirliğinin artırılması yönündeki desteğimiz bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sürecektir. “Aydın İnciri”nin adını karalayan ve uygulaması yasak olan hidrojen peroksit kullanımının engellenmesine yönelik denetimler ve başta jeotermal tesisler olmak üzere incir kalitesini olumsuz etkilediği düşünülen diğer dış etkenler sıkı kontrole tabi olacaktır.” dedi.







Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472