banner480

İhracatçıların İEF mesaisi yoğundu

Bu yıl 84. Kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı nedeniyle İzmir’e gelen yabancı ülke bakanlarını ağırlayan Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye’nin ihracatını arttırmak için Ege Bölgesi’nin avantajlarını tanıttı.

İhracatçıların İEF mesaisi yoğundu
banner269

İlk olarak, Namibya Sanayileşme, Ticaret ve KOBİ Gelişimi Bakan Yardımcısı Pieter Van Der Walt ile bir araya gelen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, daha sonra Sudan Ticaret Bakanı Elsadig Mohammed Ali ve Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Şaroviç ile bir araya geldi.

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 12 ihracatçı birliğinde, 8 bin ihracatçının faaliyet gösterdiğini, Ege Bölgesi’nin yıllık 20 milyar dolar ihracat potansiyeline sahip olduğunu belirten EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, hazırgiyim, demir çelik, tütün, maden ve doğaltaş, gıda, kimya sektörleri başta olmak üzere Ege Bölgesi’nin tarih boyunca ihracatçı yönünün ağır bastığını ifade etti ve Namibya, Sudan ve Bosna Hersek ile ticari ilişkilerini geliştirmeyi arzu ettiklerini söyledi.

Namibya Türk yatırımcıları bekliyor

Namibya’nın coğrafi ve iklim yapısının Türkiye’ye benzediğini kaydeden Namibya Sanayileşme, Ticaret ve KOBİ Gelişimi Bakan Yardımcısı Pieter Van Der Walt, bağımsızlığını 25 yıl önce kazanan Namibya’nın ekonomisinde özellikle enerji ve tarım sektörlerinin geliştirilecek çok noktaları olduğunu, bu sektörler için Türk yatırımcıları ülkelerine davet ettiklerini ifade etti.

Namibya’ya büyük bir liman inşa ederek ülkelerini Afrika’nın ekonomik bir merkezi haline getirmek istediklerini anlatan Walt, “Namibya’da şu an demokratik bir yönetim var, barışçıl bir ortam mevcut. Bu ortam yabancı iş adamları için son derece cazip. Çin'le serbest ticaret anlaşması yaptık. Türk yatırımcıları da ülkemize bekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye ile Sudan Serbest Ticaret Anlaşması imzalamak üzere

Sudan ile Türkiye’nin gelişen ticari ilişkilerinden memnuniyet  duyduklarını dile getiren Sudan Ticaret Bakanı Elsadig Mohammed Ali, Türkiye ve Sudan arasında gerçekleştirilecek ikili iş görüşmeleri ve ticaret heyetlerinin ticaret ilişkilerimizi geliştireceğine inandığı anlattı.

Türk İşadamlarının Sudan’a gerçekleştirecekleri seyahetlerde İstanbul Ticaret Ataşeliklerinin her türlü yardımda bulunacağını vurgulayan Ali, “Özellikle Tekstil ve deri işleme, tabakhane konusunda büyük bir iş gücü potansiyelimiz var. Yatırım yapacak işadamları için uygun bir iş ortamı sunuyoruz. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Sudan’a ziyaretlerinde Türkiye ile Sudan arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması konusunda belli bir noktaya geldik. Anlaşma çok yakın bir tarihte imzalanak” şeklinde konuştu.

500 milyon dolar dış ticaret hacmini arttırmalıyız

Bosna Hersek – Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 500 milyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Şaroviç, bu rakamı arttırmak istediklerini, iki ülke arasında dış ticaret hacmini arttıracak potansiyel ve isteği iki tarafta da gördüklerini ifade etti.

Bosna Hersek’in yaş meyve sebze ithalatını Yunanistan’dan yaptığını dillendiren Şaroviç, yaş meyve sebze ithalatlarını Türkiye’den yapmak istediklerini, buna karşılık Türkiye’ye et ve et ürünleri ihraç etmek istediklerini kaydetti.

2015 yılının son çeyreğinde Bosna Hersek’in ev sahipliği yapacağı Sırbistan-Bosna Hersek-Türkiye ekonomi bakanlarının katılımıyla bir zirve ve zirveyle eş zamanlı iş adamlarının katılacağı ikili görüşmeler organize edileceğini de dile getiren Şaroviç, bu organizasyona Ege İhracatçı  Birlikleri üyelerini de davet edeceklerini sözlerine ekledi.








Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2015, 15:33

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472