banner488

Eysim Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Planda

Eysim Madencilikte İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Planda
banner496
Eysim Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Demir, can kayıplarına yol açan iş kazaların yaşanmaması için gerekli tedbirleri alarak standartlara uygun bir ortamda belgelendirilmiş çalışanları istihdam ediyor.

Çine’de faaliyet gösteren Eysim Mineral Madencilik Şirketi, ülke ekonomisinin katkısının yanı sıra iş sağlığı ve güvenliğini ön planda tutuyor. Son yıllarda Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği alanında çok önemli adımlar atıldığının belirten Eysim Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Demir, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca (MYK) madencilik sektöründe yer alan 25 meslekte Ulusal Meslek Standardı hazırlanmasının memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Yapılan işi verimli ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi için mesleki standartlar oluşturulması ve çalışanların bu standartlara uygun eğitilmesi ve yetiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Demir, “2006 yılında bu doğrultuda; teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek, yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek üzere Mesleki Yeterlilik Kurumunun kurulmasını öngören Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu yayınlandı. Yapılan işin verimli ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi için, mesleki standartların oluşturulması ve çalışanların bu standartlara uygun olarak eğitilmesi ve yetiştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği konusunda atılan çok önemli adımlardan birisi idi. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Madencilik sektöründe yer alan 25 meslekte, Ulusal Meslek Standardı hazırladı. Bu çalışmalar sektörümüz için yeni bir umudun ve heyecanın adı oldu” dedi.

Tehlikeli Meslek Dallarına Teşvik

MYK tarafından tehlikeli olarak adlandırılan 9 mesleki dalın teşvik kapsamına alındığını ifade eden Demir şunları söyledi: “Maden sektöründe yer alan ve insan sağlığı açısından gerekli koşulların tam olarak sağlanamadığı hallerde oldukça tehlikeli olarak konumlandırdığımız 9 meslek dalı MYK tarafından teşvik kapsamına alındı. Teşvik kapsamına alınan meslek dalları; Kırma, Eleme Tesis Operatörü / Kırma, Eleme Tesis Sorumlusu / Kırma, Eleme ve Öğütme Tesis Sorumlusu / Mermer Doğaltaş Ocakçısı / Mermer - Doğaltaş İmalat Elemanı / Mermer - Doğaltaş İmalat Elemanı / Mermer-Doğaltaş Ocakçısı / Mermer-Doğaltaş Özel İmalat Elemanı / Öğütme (Değirmen) Operatörü olarak belirlenmiştir. Bu meslek çalışanlarının, meslek standartlarına göre eğitilmesi, belgelendirilmesi ve bu belgelendirilmeden ücret talep edilmemesi madencilik sektörü açısından atılan çok önemli adımlardı.”

Hukuki Yaptırımlar Gerekiyor

Demir, madencilik sektöründe çalışan SGK’lı çalışan sayısının 191 bin 538 kişi olduğunu kaydederek, “Çalışan sayısının bu denli yüksek olmasına karşın mesleki yeterlilik ve belgelendirme konusunu piyasa mantığı içerisinde değerlendirmemeliyiz. Mesleki belgelendirme merkezlerinin bu konuda eğitilmesi için sivil toplum kuruluşlarına ve meslek örgütlerine çağrı yapıyoruz. Kâr maksimizasyonu düşünen özel sektörün bu alana katkı sunmak istemeyecek olması şaşırılacak bir durum değildir ancak STK’lar ve Meslek Örgütleri sosyal sorumluluk içeren ve toplumun kalkınması ile doğrudan ilgili olan bu alana eğilmeleri gerekmektedir. Madencilik alanında yaşanan ve hala hafızalarımızdan çıkması mümkün olmayan iş kazalarının benzerlerinin yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması, standartlara uygun ortamın ve belgelendirilmiş çalışanların istihdam edilmesi için hukuki bir yaptırım elbette gerekmektedir” şeklinde ifade etti.



Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472