banner488

Çine’nin tarımdaki sıkıntıları masaya yatırıldı

Devlet Çineli çiftçilerin sorunlarını dinleyerek, tek tek not etti.

Çine’nin tarımdaki sıkıntıları masaya yatırıldı
banner496

Düzenlenen toplantıya Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Hasan Ünal, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik Şube Müdürleri, Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan, Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, Çine Muhtarlar Derneği Başkanı Abdülkadir Akalın ve köy muhtarları katıldı.

Çine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Atıgan’ın slayt gösterisi ile desteklenen brifing ile ilçenin tarım ve hayvancılık konusundaki katettiği gelişmeleri ve birtakım olumsuzluklar hakkında muhtarları ve katılımcıları bilgilendirdi.

 

“Amacımız Çine’de tarımı  büyük seviyede geliştirmek”

İlk olarak söz alan Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Hasan Ünal, “Muhtarlar konuşacak biz dinleyeceğiz. Bizle ilgili sıkıntılar tarımdaki beklentiler ve çözüm yolları sunacaklar. Burada toplantının ana konusu çözüm yolları üretmek. Bizler Aydın İli’nde görevli Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personelleri olarak sizlerden tarımdaki sıkıntıları dinlemek istedik. Türlü çözüm yolları geliştirmek ve sizlerle yapılan bu istişare ile rotamızı Bakanlık nezdinde dikkat çektiğiniz hususlara yöneltmek istiyoruz. Bizlere bahsedeceğiniz her sıkıntı ve sorun çözüm noktasında dikkate alınarak neler yapılabileceği konusunda bizleri daha net aydınlatacaktır. Amacımız Çine’de tarımı büyük seviyede geliştirmek. “ şeklinde konuştu.

 

“Toplam tarımsal destekleme ödemesi tutarı 19.400.904 TL. ‘dir”

Çine’nin nüfusunun yaklaşık yüzde 80’inin geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamakta olduğunu belirten Atıgan, “Gerek iklim, gerekse arazi yapısının uygun olması sebebiyle tarım ve hayvancılık büyük önem taşımaktadır. Yüzölçümünün yüzde 43,26’sını ekilen dikilen arazi, yüzde 16,35’ini çayır –mera, yüzde 33,67’sini orman arazisi teşkil etmektedir. Ekilen dikilen arazinin en büyük bölümünü 25.600 hektar ile zeytinlik alanları oluşturmaktadır.” dedi.

Çine İlçesindeki tarımsal işletmelerle alakalı bilgi veren Atıgan, “İlçede faal durumda 2 adet Tarım Satış Kooperatifi, 5 adet Tarım Kredi Kooperatifi, 14 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2 adet Et kopbinası 17 zeytinyağı fabrikası 4 mandıra lezzeti bakımında beğeni toplayan 1330 hektar alanda 6675 tonluk üretim gerçekleştirilen 1 adet yerfıstığı işleme fabrikası ve 1 adet patlak mısır fabrikası faaliyet göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Çine’deki hayvancılık hakkında da brifing veren Atıgan, “Çine’de 62 bin adet büyükbaş hayvan varlığı var. Aydın ilimizin büyükbaş hayvan varlığının yüzde 22’sinin teşkil etmekteyiz. Büyükbaş hayvan varlığının 12 bin adedi besi sığırı, 38 bin adedi süt ineği ve düve, 12 bin adedi ise dana- buzağıdır. İlçemizin küçükbaş hayvan varlığı ise 21 bin 200 adettir” diye konuştu.

Tarımsal desteklemelere ilişkin konuşan Atıgan, “Toplam destekleme ödemesi tutarı 19.400.904 TL. ‘dir“ şeklinde açıklamada bulundu.

Tarım ve hayvancılıktaki birtakım sorunların ve çözüm yollarının konuşulduğu toplantıda muhtarlar, çözülmesi gereken sorunlara dikkat çekti.

Muhtarlar tarafından mısırın priminin düşüklüğü, ithal samanın tarım kredilere gelmemesi, kredili hayvancılık, dağlardaki zeytinliklere ulaşım sıkıntısı, meraların köylerdeki vatandaşların kullanımıa açılması, çiftçinin girdi maliyetlerinin günden güne yükselmesi ve birçok sıkıntının ele alındığı toplantıda muhtarlarca birçok önemli sorunların altı çizilerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca sıkıntıların bir an önce çözüme kavuşturulması talep edildi.

 

“Yem fabrikaları denetlenmelidir”

Toplantıda son olarak çiftçilerin sıkıntıları hakkında konuşan Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, “En önemli konu toplulaştırmadır. Çine’de 100 bin dönüm arazi 25 köy toplulaştırma kapsamında. Bu ova 50 yıldır devletten bir şey almamış. Umarım 3-5 yıl içinde bu çiftçiye Devlet yolunu, tarlasını, suyunu getirir. Parsellerde birleşir ve düzgün bir üretim olur. “ dedi.

“Hayvancılıkta ilçemizde çok büyük sorunlar var” diyen Başkan Eşiyok, “23 nisan 2009 yılında 19 liraya et satarken hale 13 liraya et satıyoruz. Sıkıntıyı Bakanlığa ilettik fakat bir türlü bu fiyatı oynatamadık. Etin maliyeti şu an 16 lira. 13 liraya verirken üreticinin eli titriyor, zarar ediyor. Samanın kilosu 1000 lira olmuş, yem girdileri yüksek. Bu yem fabrikaları denetlenmelidir.” sözleriyle İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne öneride bulundu.


Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2013, 04:17

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472