banner488

Çineli Muhtarlar Vodafone Akıllı Köy’ü Ziyaret Etti

Çineli Muhtarlar Vodafone Akıllı Köy’ü Ziyaret Etti
banner269
Çine Belediyesi’nin organize ettiği gezide Çineli muhtarları, Koçarlı ilçesinde Kasaplar Mahallesinde bulunan Vodafone Akıllı Köy’ü ziyaret etti.

Çiftçiyi internetle tanıştıran girişimci Tülin Akın, Aydın'ın Koçarlı ilçesinde akıllı köy kurdu. 250 haneli Kasaplar köyü, 23 milyonluk yatırımla tekno-tarımda pilot uygulama bölgesini Çineli Muhtarlar, Çine Belediyesi sayesinde yerinde incelediler. Vodafone Akıllı Köy’ünü, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Çine Belediye Başkan Yardımcıları Timuçin Karabulut ve Mehmet Yavaş, muhtarlar, belediye meclis üyeleri ve CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin ziyaret etti. Vodafone Akıllı Köy’ de yapılan çalışmaları yerinde gören muhtarlar, köy çocukları için tasarlanan çocuk kulübü ve robot atölyesini, köydeki kadınların yetiştiriciliğini yaptığı seraları, köy halkının kullanması için yapılan spor alanlarını gezerek bu projeler ile ilgili Vodafone Akıllı Köy Proje Koordinatörü Murat Çakır’dan detaylı bilgileri öğrendiler.

Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, “Biz Çine’de atalarımızdan öğrendiğimiz gördüğümüz metotlar ile çiftçilik ve hayvancılık yapıyoruz. Ancak bu yöntemlerle başka şehir ve ülkelerle rekabet edemiyoruz. Tarımın teknoloji ile birleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Böylelikle az emek, az maliyet ile kaliteli ve daha iyi ürünler elde edebiliriz. Vodafone Akıllı Köy’de biz bunu gördük. Buna benzer bir proje  bizde yapabiliriz, bu konuyu önümüzdeki günlerde gündeme getirmeyi düşünüyorum” dedi.

Türkiye’de Vodafone Akıllı Köy Örnek Olacak

Vodafone Akıllı Köy projesiyle çiftçilerin ekonomik, çevresel ve sosyal gelişimine, dolayısıyla kırsal alanda sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyleyen Murat Çakır, şunları kaydetti, ”Vodafone Akıllı Köy, halihazırda 62 milyar dolar seviyesinde olan tarım ekonomisini teknolojinin yardımıyla artırmayı tetikleyecek modeli ortaya koyduk. Bu projeyle, 2 yıl sonra hane başına yılda yaklaşık 40 bin TL gelir artışı hedefliyoruz. Diğer yandan, akıllı sistemler sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayabileceğiz. En az teknolojik katkı kadar önem verdiğimiz bir diğer hedefimiz ise sosyal gelişim. Kırsalda refah düzeyini artırmak istiyoruz. Çocuklar, gençler ve kadınlar için sosyalleşme ve eğitim programlarımız var. Vodafone Akıllı Köy projesiyle, çiftçiliği tercih edilen bir meslek haline getireceğimize ve köyden kente göçü azaltabileceğimize inanıyoruz. Akıllı köy projesi için belediyeye ait 88 bin dönümlük bir arazi 25 yıllığına kiralandı. Vodafone Akıllı Köy için tüm iş ortaklarının katkısıyla 10 yılda yaklaşık 23 milyon liralık yatırım yapılacak.  Gelecek süreçte planlanan çalışmalar arasında bitkisel üretim alanları (modern meyvecilik alanı, tül altı sebzecilik alanı, açık tarla sebze ve yem bitkisi yetiştiriciliği, meyve ve sebze işleme deposu ve soğuk hava tesisi), hayvancılık çözümleri (toplu sağım ve süt soğutma sistemi, modern mera alanı), teknoloji ve verimlilik çözümleri (izleme ve takip merkezi, su ve gübre yönetim merkezi, hayvan besleme ve yönetim merkezi, çiftçi karar destek merkezi, yenilenebilir enerji çözüm merkezi, toprak yaprak analiz laboratuvarları) ve eğitim ve sosyal yaşam alanları (deneyim atölyeleri, eğitim merkezleri, sosyal yaşam ve spor tesisleri) yer alıyor. Ayrıca, ülke ve şehir dışından gelecek konukların ağırlanacağı, eğitimlerin ve konferansların düzenlenebileceği bir merkez de olacak. Türkiye’deki diğer köyler hem de diğer Vodafone ülkelerine örnek olacağını düşünüyoruz. Vodafone Akıllı Köy’deki modelin tüm Anadolu’ya yayılmasını, böylece kırsal alanda başlattığımız Dijital Kalkınma Seferberliği’nin Türkiye’deki 38 bin köy ve kırsal yerleşkeye ulaşmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Çiftçinin Geliri Her Yıl 40 Bin Lira Artacak

Toplam 10 yıllık bir proje olacak Vodafone Akıllı Köy’de 2 yılda verimlilik artışının gözlenmesi, 4 yılda ise sürdürülebilir bir yapının oluşması hedefleniyor. Bitkisel üretim maliyetlerinde yüzde 20, hayvancılık maliyetlerinde yüzde 22 tasarrufun yanı sıra hayvancılıkta yüzde 30 gelir artışı, toplam üretimde ise yüzde 10’luk artışın öngörüldüğü Vodafone Akıllı Köy projesiyle, 2 yılda hane başına gelirin yılda yaklaşık 40 bin TL artacağı tahmin ediliyor. Tarımsal sulamada en az yüzde 20 tasarrufun hedeflendiği projeyle, yanlış ilaçlama ve gübrelemeden oluşan toprak ve su kirliliğinin de önüne geçilecek.


























Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472