banner488

Çine’de ilk Filistin kekik hasadı yapıldı

Çine’de ilk Filistin kekik hasadı yapıldı
banner496

Çine Tarım Geliştirme Kooperatifi ortaklarından ve Çine Kültür Derneği Başkanı Mehmet Demir tarafından hayata geçirilen projeyle Çine’de ilk kez Filistin Kekiği hasat etkinliği gerçekleşti.

Çine’de ilk kez Çine Kültür Derneği Başkanı Mehmet Demir tarafından Kalabak Çayı kenarında Parkçı Mustafa Çiftliği’nde hayata geçirilen projeyle kekik deneme bahçesi oluşturuldu. Yaklaşık 8 bin metrekarelik alanda deneme bahçesinde geçen yıl toprakla buluşturulan kekik tarlasında ilk hasat yapıldı. İlaç, gıda ve arıcılık sektöründe kullanılan bitkinin bölge ekonomisine katkı sunması için yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Keki hasat etkinliğine Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut, CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, CHP Çine İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülgün Ok, Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, Cumhur ittifakı Belediye Meclis Üyesi ve EYSİM Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Demir, Millet İttifakı Belediye Meclis Üyesi Cengiz İnce, TEMA Vakfı Çine İlçe Sorumlusu Hicabi Solak ve Sorumlu Yardımcısı Ali Kafes ve vatandaşlar katıldı. Etkinlikte misafirlere lokma ve meşrubat ikram edildi.

Dinçer, “Mehmet Demir bir ilke daha imza attı”

Çine’ye katma değer katacak çok önemli bir projeyi hayata geçirildiğini belirten Belediye Başkanı Enver Dinçer, “Girişimci arkadaşımız Mehmet Demir yine bir ilke imza attı. Çine’de bu güne kadar olmayan kekik türünü Çine’yle buluşturdu. Deneme üretimine yaklaşık bir yıl önce başladı. Bu sene emeklerinin karşılığını ilk hasadını gerçekleştiriyoruz. Kekik üretimi için girişim yapmak isteyen üreticilerimize Mehmet Demir örnek oldu. Çine’ye her geçen gün yeni ürünler kazandırmak istiyoruz. Çine’ye katma değer katacak çok önemli bir projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Mehmet arkadaşımıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“Örnek bir üretim”

Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok “Mehmet arkadaşımızın kekik üretim deneme ve hasat etkinliği örnek bir davranış ve örnek bir üretim, inşallah hayırlı olur. Yeni bir üretim şekli, biz de elimizden gelen her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Bu ürünün ilçemizde yaygınlaşmasını sağlayacağız hep birlikte. Hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

“İlk ışık Efeler Belediyesi’nden çıktı”

Çine Tarım Geliştirme Kooperatifi ortaklarından olduğunu belirten Mehmet Demir, “ kekik üretimi projeme başlarken Çine Belediyesi Tarımı Geliştirme Kooperatifi, Ziraat Odası Başkanımız, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, hatta Efeler Belediye Başkanımız tohum konusunda destek verdi. İlk ışık oradan çıktı. Ben burada yaklaşık bir yıldır AR-GE çalışması yaptım. Çine'ye yaklaşık 7 dönüm alan üzerinde ekonomik olarak bir ürün kazandırdık. Özellikle zeytinlerdeki hastalıklarda mücadele konusunda da kekik alternatif bir ürün. Ovada zeytincilik yapanlar zeytinin arasında yetiştirebilirler. Kimyasal ürün kullanmadan zeytin hastalıklarından kurtulmuş olacaklar. Çünkü zararlılarla mücadele için kekik doğal çözüm. Hep birlikte Çine’de farklı ürünlerin yetiştirilmesini yayınlaştırmak için caba sarf etmeye devam edeceğiz” ifadelerin kullandı.

“Başardık, çok mutluyum”

Deneye deneye öğrendiklerini belirten Demir, “Çine’de üreticiler biz de kekik üretimi yapmak istiyoruz dediklerinde her zaman yardımcı olabileceğimiz durumdayız. Ben denemesini yaptım ve fidesini bile oluşturmakta başarılı olduk. Mısır üretimi yapan çiftçilerimiz dönümden bin lira kazanıyorsa, kekik üretimi ise 6-7 bin arasında bir geliri var. Arada böyle bir fark var. Fide konusunda da üreticilerimize yardımcı olacağız. Başkanlarımızla irtibat halindeyiz. Çine Tarım Geliştirme Kooperatifimizin önümüzdeki günlerde önemli açıklamalarımız olacak. Şu anda deneme aşamasındayız. Önümüzdeki günlerde onları da tüm vatandaşlarımızla paylaşacağız. Geçen sene koronavirüse faydalı diye basında çıkan haberlerle kekik daha da meşhur duruma geldi. İnanılmaz talep vardı. İlk hasadımızla kekik suyu, kekik yağı gibi ürünlerimizi vatandaşlarımızla buluşturmayı planlıyoruz” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472