banner488

"Çiftçiler çifte bayram yaşasın!"

Çiftçiler, dane mısır destekleme primlerini alacakları günü dört gözle bekliyor.

banner496

Çine Ziraat Odası Başkanlığı, çiftçiler her gün dane mısır destekleme primlerinin ne zaman yatacağını sorduklarını belirttiler. Dane mısır destekleme primlerinin seçim nedeniyle gecikeceğini ama bir ay geçmesine rağmen başka şehirlerde ödenmeye başlandığına da değinen Başkan Çine çiftçisinin destelemeyi alacakları günü dört gözle beklediğini belirtti.

“Dane mısır destekleme primleri çifte bayram yaşatsın”

Mısırda koçan yapımına başlanacağını dile getiren Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Bölgemizde mısır ekimi çok yaygın. Mısırda bugüne kadar vatandaşımız tekrar mahsul yetiştirmeye başladı. Hemen hemen yakında koçan yapımı başlayacak. Üreticimiz dane mısır desteğini alamadığı için biraz sıkıntılı. Bu üretimimiz geçen yıl dane mısır olarak 44 bin 900 ton, bundan alacak olduğu dane mısır desteği de bir milyar 749 bin lira (1trilyon 749 bin ). Çiftçimiz zaten bugünlerde yoğun girdi masrafları içinde. Önümüzde bir bayram var, hayırlı mübarek ramazan günlerini yaşıyoruz. Havalarda ısındı. Bu sene mevsim olarak mısır üreticimiz çok memnun. Bu sıcak para Çine’mize bayramdan önce verilirse, önümüzdeki günlerde hem esnafımızın hem de Çine çiftçimizin, çiftçi çocuklarımızın bayramda sevinecekleri bir fırsat, inşallah Bakanlığımız bu konuda acil bir önlem alır. Çine Ziraat Odası olarak biz bu konuyu da takip ediyoruz ve bir an önce bu desteklerin çiftçilerimize ödenmesini talep ediyoruz. Çine çiftçimizde rahat bir bayram, çifte bayram geçirmelerini temennisi içindeyiz. İnşallah bu taleplerimizi Bakanlığımız değerlendirir, en kısa zamanda bu primleri çiftçimizin hesabına yatırlar. Zaten çiftçimizin bugünlerde yorgun, yoğun sulama, ilaçlama, gübreleme sezonu başladı. Bu bölgemizde yer fıstığı çok yaygın, işçiliği çok yoğun. Akşam çiftçimiz yorgun, bir de ramazan dolayısıyla havaların sıcak geçmesi çiftçimizi daha da etkiliyor” dedi.

“Yemde KDV’ler kaldırılmalı”

Hayvancılıkta sırf kazanmak değil tüketiciye de düşünmüş lazım diyen Başkan Atıgan, “Hayvancılık bu sene parlak bir yılını yaşıyor. Ama et sektöründe inşallah bu üreticimizde biraz kendini frenlemeli. Bugün 24-25 bin lira iyi bir para. Hem üreticimizi hem de tüketicimizi düşünmek lazım. Elinde danası olan vatandaşlarımızla yani piyasayı daha da hareketlensin diye beklemeden hayvanlarını kestirmesini tavsiye ediyoruz. Çünkü zaman zaman bu yükselişlerin sonucunda Bakanlık da bir tedbir almak zorunda kalırsa yarın bu fiyatlar geri de düşebilir.  Kanaatkar olmak lazım, sırf kazanmak değil, tüketiciyi de düşünmek lazım. Süt sektöründe zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. İnşallah süt fiyatlarında bir geri çekme olmaz. Geri çekerse çünkü süt üretimi çok zor. Çine olarak dane yem tüketimimiz de çok fazla. Bence bu yemde KDV’lerin kaldırılması lazım. Sanayi yeminde daha cüzi rakamlar düşünülmesi lazım. Biz üretelim çok kazanmayalım ama çok da pahalı girdi yetiştiricilerimize mal edilmesin. Bu konuda tabi Bakanlığımızın çalışmaları devam ediyor. Çiftçimizin hakları konusunda her zaman Ziraat Odası olarak çiftçimizin yanındayız” şeklinde ifade etti.

Organik tarım destekleme 5 yıla çıktı

Organik tarım desteklerinin 5 yıla çıktığını resmi gazetelerde yayınlandığına da değinen Atıgan, “Bu da üreticimizde bir tepki oluşturuyor. Niye 3 yıldan 5 yıla çıktı? Bizde bu konuda tereddütteyiz. Bu konuda köy gezilerimizde, çiftçilerimiz, zeytin üreticilerimiz bize sık sık bu soruları yöneltiyor. İnşallah bakanlığımız bunları tekrar gözden geçirir. Bu konuda bu çiftçinin ne pahasına olursa olsun daha iyi desteklenmesi lazım. Çiftçimizin üretmesi lazım. Çiftçimiz üretmediği müddetçe biz da has gıda tüketimi yapamayız. Dışa bağlı duruma düşeriz” dedi.

“Çiftçimizin sorunu bizim sorunumuzdur”

Ramazanın başından itibaren Ziraat Odası yönetim kurulu üyelerimle köyleri geziyoruz. Çiftçilerin Ramazan mübareğiyle birlikte bizlerden önce Ziraat Odasına emeği geçmiş delegelerimize onları onurlandırmak amacı ile plaket hediye ettik. Bizlerden önce yaşayan büyüklerimizin bilgilerinden yararlanmak, onların değerlerini kendilerine hissettirmek bizleri de onurlandırıyor. Kurtuluş Savaşı’nda bile bizlere yardım eden kadınlarımız vardı. Bu günde tarlada olsun, hayvanların bakımında olsun her zaman yine kadınlarımız var. Elleri nasır tutmuş ninelerimiz, teyzelerimiz, ablalarımız tarımda büyük emek sarf eden esas çiftçilerimiz onlar. Bizlerin onlara çok değer vermemiz lazım, onların tecrübelerinden faydalanmamız gerekiyor. Onlar çok zor şartlarda,  dağlarda yetişen zeytin ağaçlarının bakımını, toplamasını üstlenmişlerdir. Ama şimdi makineler sayesinde birçok şeyi kolayca yapabiliyoruz. Ziraat Odası da gelişen makineleşme konusunda çiftçilerimizin rahat, kolayca işlerini halletmeleri için yaklaşık bir aydır hizmet vermeye başlayan kepçemiz var. Bütün talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Keşke imkanımız olsa da ikinci bir kepçe daha alsak. Ama bunu da değerlendireceğiz. kepçe haricinde vatandaşımız su tankeri istiyor, lazerli tesviye makinası istiyor, taş kırma makinesi istiyor. Vatandaşımız bizden ve bizim hizmetimizden memnun, daha çok şeyler yapmamızı bekliyorlar, haklılar. Biz elimizden geleni her zaman yapacağız.”

“Üretici Birlikleri kurulmalı ve faaliyette olmalı”

Çiftçimiz yokluk demeden sıcak, soğuk demeden üretmeye çalıyor diyen Başkan Atıgan, “Çiftçimiz üretiyor ama pazarlama sıkıntısı çok fazla. Bu konuda belirli bölgelerde üretici birlikleri oluşturup, bu üretilen çiftçimizin malını en iyi şekilde pazarlamak için Ziraat Odası alarak bizde yardımcı olacağız, üretici birliklerinin kurulması için öncülük yapacağız. Ayrıca bu vatandaş zaman zaman değişik zihniyetli insanlar tarafından aldatılıyor. Bu yüzden üretici birliklerinin çok sağlam şekilde kurulup, Ziraat Odası olarak da bizim buna destek vermemiz gerekiyor” dedi.








Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2015, 10:51

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472