banner488

Atıgan, “Süt Üreticileri Mağdur”

Atıgan, “Süt Üreticileri Mağdur”
banner269

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, 2017 yılında devletin süt üreticisine vermiş olduğu süt teşviklerinin uygulanmasında süt üreticileri mağdur duruma düşüldüğünü söyledi.

Çine Ziraat Odası olarak çiftçiyi temsil ettiklerini belirten Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, süt üreticilerinin sorunları ve süt destekleme uygulamaları ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Başkan Atıgan, “2017 yılının süt desteklemeleri ağustos ayında açıklanmasıyla bu mağduriyet açıkça ortaya çıkmıştır. Bu tebliğ uygulanmadan önce açıklansaydı biz de üreticilerimize bir yol gösterip, kooperatifler kurarak veya mevcut kooperatiflere sütümüzü vererek mağdur olmalarının önüne geçerdik” dedi.

“Sekiz Kuruş Destek Verilmelidir”

Devletin çiftçisine üretip sattığı her litre başı süt için 4 ve 8 kuruş destek vereceğini açıklandığını vurgulayan Atıgan, “Bu destek şöyle ki çiğ sütünü kooperatiflere veren üreticilerimize 8 kuruş, çiğ sütünü doğrudan sanayiciye (peynir ve yoğurt fabrikaları) satan üreticilerimize 4 kuruş destekleme yapılacağı açıklanmıştır. İlçemizde yaklaşık günlük 210 bin litre süt üretilmektedir. Bu da aylık olarak yaklaşık 6 milyon 300 bin lire. Bu üretilen sütün 750 bin litresi kooperatiflere verilmektedir. 5 milyon 550 bin litresi kooperatifler haricinde. Bugün itibariyle ilçemiz üreticisinin destekleme kaybının aylık yaklaşık 222 bin lira civarındadır. Bu destek bizim gerçek süt üreticilerimiz için büyük bir kayıptır. Devletimiz çiğ sütünü sanayiciye doğrudan satan üreticilerimize de 8 kuruş destek vermelidir” şeklinde ifade etti.

“Küçük Üretici Yok Edilmeye mi? Çalışılıyor”

Atıgan, “Aydın ilimiz pilot bölge olarak seçilmiş; süt taşıma araçlarına araç takip sistemi takılarak sütün sağımdan sonra iki saat içinde soğutma tanklarına girmesi hedeflenmektedir. Ancak ilçemizde gidiş geliş yolu iki saati aşan mahallelerimiz bulunmaktadır. Bu süt ne zaman toplanıp soğutma tankına ulaşacak. Süt alıcıları iki saatte sütü soğutma tanklarına ulaştırmak içi üreticimizi sütünü yollara çıkarmasını talep etmektedir. Bu sistemle küçük üreticilerimiz mağdur olacaktır. Küçük üreticimiz büyümesi yönünde desteklenmesi gerekirken, küçük üretici yok edilmeye mi çalışılıyor? Eğer devletimiz sütteki bakteriyi en aza indirmek istiyorsa; ya bu üreticilerimize tank dağıtsın ya da yüzde 50 tank desteği verilerek işletmelere süt soğutma tanklarının kazanılması sağlansın. İlimiz sütteki bakteriyi en aza indirmek için pilot bölge seçilmiş fakat son destekleme tebliğindeki üretici bölgesi ilan edilen illerin arasına girememiş bunu da anlamış değiliz. Niye o illere verilen ayriyeten 200 TL'lik ek buzağı desteği bizim ilimize verilmiyor? Bu üretici bölgesi ilan edilen illere verilen desteklerin ilimizdeki üreticilere de verilmesini istiyoruz. İlçemizde yaklaşık her yıl 10 bin adet civarında besi danası yetiştirilmekte olup besi danaları 2011 yılında verilmeye başlanan kargas et desteğinin de bu yıl kaldırılması da üreticimizin mağduriyetleri arasındadır” dedi.

Mısır Üreticilerimizin Sıkıntıları Da Sayın Bakanımıza İletildi

Atıgan, “Aydın Ziraat Odası Koordinasyon Başkanı Rıza Posacı ve Aydın ilçeleri Ziraat odası Başkanları olarak 25 Eylül 2017 tarihinde Sayın Bakanımız ve bölge Milletvekillerimizle yapılan görüşmede kendi ilçelerimizle ilgili söz aldık ve ilimizdeki sorun ve sıkıntıları Sayın Bakanımıza iletme fırsatı bulduk. Kendilerinden üreticilerimizin bu mağduriyetinin giderilmesi için çözüm bulmalarını istedik. Sayın Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba' ya ilettiğimiz sorunlarla ilgili yaptığı titiz çalışmalar ve alakasından dolayı teşekkür ederiz. Ziraat Odası Başkanları olarak Sayın Bakanımızla bize görüşme fırsatı yaratan Bölge Milletvekillerimize ve Aydın Ziraat Odası Koordinasyon Başkanı'na ayrıca teşekkür ederiz.”

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2017, 13:36

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472