banner488

Atıgan, “İşletmelerimizi modernize etmek zorundayız!”

Çine Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı, Saraçlar ve Gökyaka’da çiftçileri ziyaret etti.

Atıgan, “İşletmelerimizi modernize etmek zorundayız!”
banner496

Saraçlar ve Gökyaka mahallelerinde ziyaretleri sırasında Organik Tarım ve Tarımsal Danışmanlık hakkında bilgilendirme konularına değinildi. Mahalle ziyaretinde Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan’a, Ziraat Odası yönetim kurulundan Sadullah Özkul ve Sefa Alp, Genel Sekreter Halil Güner, Hal Müdürü Mutlu Çıvgın ve bu mahallelerde danışmanlık hizmeti veren Mavi Tarım Danışmanlık Şirketinden Ziraat Mühendisi Arzu Alşahin ve Ziraat Teknikeri Cemal Güvenç eşlik ettiler.

Siz olmazsanız Ziraat Odası ve Tarım İlçe olmaz diyerek sözlerine başlayan Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, “Saraçlar ve Gökyaka Mahalleleri hem hayvancılık hem de zeytincilik yönünden çok başarılı, tarımı çok iyi bilen çiftçilerimizin bulunduğu yerler. Ziraat Odasına seçildikten sonra 3-4 ay gibi kısa bir zaman içerisinde sizlerin hizmetine sunmak için en kaliteli kepçeyi aldık. Dağ yollarında, Allah göstermesin hayvanımız öldüğü zaman mezar kazma olaylarında hizmetinize sunmak için aldık. Ziraat Odası’nda numaratör sistemini de oluşturduk bunu da çiftçilerimizin hakları geçmeden herkese eşit davranarak hizmet vermeyi amaçladık. Hükümetin kurulmasını bekliyoruz, genel ve yerel iktidarın desteği ile eski veteriner binasının olduğu yeri restore edip Ziraat Odası’nın bir şubesini orada oluşturmak istiyoruz. Amacımız çiftçimizin Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası’na mekik dokumalarını engellemek, çiftçilerimize eziyet değil hizmet amaçlıyoruz. Önümüzdeki günlerde değişik hizmetlerle her zaman sizlerin yanında olmayı planlıyoruz.”

Hayvancılığı 10 sene içerinse yapma şansılarının kalmayacağının altına çizen Başkan Atıgan, “Ben Tarım İlçe Müdürlüğü’nde halen Veteriner Hekimi olarak da görevime devam ediyorum ve aynı zamanda Ziraat Odası Başkanıyım. Tarım Bakanlığı görevlisi olarak Avusturya ve Almanya’da damızlık düve seçimine katıldım. Bütün masraflarımızı Bakanlık karşılayarak, Tarım İlçe Müdürlüğünden Veteriner Hekimi olarak Bartın’dan bir Ziraat Mühendisi kardeşimle gönderildim. Seçtiğimiz damızlık düveler Tokat Damızlık Birliğine geldi. Bunlar Türkiye’ye 9 milyara mal oluyor. 35 yıllık veteriner Hekimim, biz Avrupa’nın 30-40 yıl gerisindeyiz. İşletmelerde hayvancılığı dışarlarda yapmamız bizlere çok büyük maliyetlere sebep oluyor. Hayvan sayımızı çoğaltarak değil, hayvancılık ünitelerimizi modernize etmemiz gerekir. İşletmelerimizi modernize etmezsek 10 sene içerisinde hayvancılık yapma şansımızda kalmayacak. Çünkü bizler Avrupa standartlarında hayvancılık yapmak zorundayız. Kendimizi toparlamak zorundayız. Bu memlekette tütün ekiliyordu, pamuk ekiliyordu bitti, bu şartlarda devam edilirse hayvancılıkta biter. Eski ahır sistemlerimize çekidüzen vermemiz şart. Benim 50 hayvanım var diye öğünmeyeceksin benim çok güzel bir işletmem var içinde 10 tane damızlık güzel ineğim var diyebilmelisin. Avrupa’da ben bunları gördüm gerçekten bedavaya hayvan bakıyorlar. İşletmelerde bir çuval dahi fenni yem yok. Mera ıslah etmişler, herkes kendi işinin hem patronu hem de çobanı. Diyeceksiniz ki hani para? 100 hayvan bakıyorsan, 50 hayvan bakacaksın ama modern hayvancılık yapacaksın, 20 hayvanın varsa 10 hayvan bakacaksın. Gelecekte biri yol üstünde modern bir işletme kurduğunda, ne yapsın senin mahallendeki kapı önündeki sütünü. Tek hayvancılıkta değil bu gelişmeler zeytinyağı fabrikalarında da durum aynı onlarda zaman içinde işletmelerini geliştirmek zorundalar. Bu nedenle işletmelerimizi modernize etmemiz şart. Organik Tarım ve Tarımsal Danışmanlarımız bu bölgede, 4 mahallede sizlerle sözleşmeler yapmışlar, öncelikle Saraçlar ve Gökyaka’daki çiftçilerimizin sıkıntıları varmış onları izah ederek sıkıntılarını gidermek için sizleri ziyaretlerde bulunuyoruz. Her zaman çiftçimizin yanında olduğumuzu kimse unutmasın” dedi.

Zeytin sineği tuzakları ile ilgili olarak Başkan Özkan Atıgan, “Önceden Özel İdare kanalıyla çiftçilerimize Tarım İlçe Müdürlüğü’nden çeşitli yardımlar dağıtılıyordu. Aydın Büyükşehir olduktan sonra yasalar gereği Özel İdareler kapandı, hem köy muhtarlarının Özel İdare’den bu yardımları kesildi hem de Tarım İlçe Müdürlüğü’nün fidan, kene ilaçları gibi şeyler dağıtıyorduk ama bu yardımlar da kesildi. Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin tarıma fon ayırması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu çiftçi, bu köylü rahat etmediği müddetçe nerde olursa olsun kim olursa olsun oturduğu koltukta rahat oturamaz. Yetkili arkadaşlarla il müdürlerimizle görüşeceğim bizlerin yapabileceği bir şeyler varsa yapmaya hazırız” şeklinde ifade etti.

Organik tarımda ellerinde tutabilecekleri fazla çeşidin olmadığını söyleyen Mavi Tarım Danışmanlık Şirketinden Ziraat Mühendisi Arzu Alşahin bordo bulamacının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Yağışların fazla olmasından dolayı zeytinde verim kaybına uğrandığını belirten Ziraat Mühendisi Arzu Alşahin, bordo bulamacının burada ne gibi etkisi olduğunu defalarca anlattıklarını ama çiftçinin pek ilgi göstermediğini bunu yaparlarsa ne gibi faydaları saylayacağını bir kere daha anlatarak mutlaka bordo bulamacı konusunda çiftçilerin daha hassas olmaları gerektiğini açıkladı. Bordo bulamacı dediğimiz şey her şartta sizlere artı olarak geri dönecektir. Balıkesir bölgesinde de yağışlar çok fazla oldu ama yapan ve yapmayan arasında çok ciddi fark var buralarda yapılmadığı için verim düşük. Soğuklara karşı manto gibidir. Yağmurlarda yağışlarda çok fazla nem olduğu için yaprakları dökülüyor ve halkalı lekeye, mantar, bakteri hastalıklarına faydası var. Hiçbir zararı yok, her şartta faydası var. Bordo bulamacı, zeytindeki verimi artırır, daha fazla yağ oranı sağlar. Bordo bulamacı çok maliyetli bir şey değil ve çok kolay hazırlanan bir ilaç. Bordo bulamacının Şubat, Mart aylarında hasat ve budamadan sonra en az iki kere yapılması gerekiyor. Eğer zeytinden daha fazla verim almak istiyorsak, bordo bulamacı kullanmak zorundayız. Önümüzdeki sene bordo bulamacı yapan çiftçilerden birer tane yaptıklarına dair fatura isteyeceğiz ve arazide yapıldığını da görerek onlar içerisinden kura çekerek çeşitli hediyeler vermeyi planladık bunu da buradan duyurmuş olmak istiyorum” dedi.












Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2015, 08:57

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472