banner488

Arazi toplulaştırma çalışmaları 2013’te başlayacak

Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce yürütülen Arazi Toplulaştırması etüt çalışmaları 2013 yılında Çine’de de start alıyor.

Arazi toplulaştırma çalışmaları 2013’te başlayacak
banner269

Arazi toplulaştırması hakkında Çine’de brifing düzenleyen Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplulaştırma projesinden etkilenecek muhtarlarla bir araya geldi.

Brifinge Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sadık Köksal, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, CHP Çine İl Genel Meclisi Üyesi Erol Öz, Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok ve arazi  toplulaştırması kapsamındaki  24 köy ve Merkez Yeni Mahalle ve Sarıoğlu Mahallesi muhtarları da katıldı.

“Çine’de 9310 hektarlık alan Arazi Toplulaştırması Kapsamında“

Sözlerine Çine’de 9310 hektarlık bir alanda toplulaştırma yapılacağını belirterek başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sadık Köksal, “Arazi  Toplulaştırması, tarım arazilerinin değerlendirilmesi açısından, miras hukuku açısından veya gelecek nesiller açısından son derece önemli ve tarımsal  açıdan olmazsa olmazlardan birisidir. Bugün Avrupa, ikinci ve üçüncü toplulaştırmayı yapıyor. Biz daha birinciyi yeni yapıyoruz.“ diyerek konunun altını önemle çizdi.

Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek biçimde veya toprak muhafaza ve zirai sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin bir araya getirilerek daha düzenli parseller halinde tarla içi geliştirme hizmetleri ile birlikte modern tarım işletmeciliği esaslarına uygun faaliyette bulunulmasını sağlayacak yapıya kavuşturularak planlanması ve  uygulanması işlemi manasına gelen arazi toplulaştırması, Çine’deki 25 köy ve Çine Merkez'deki Sarıoğlu Mahallesi de olmak üzere 26 yerleşim biriminde  yapılacak.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak brifing düzenleme amaçlarının arazi toplulaştırması ile ilgili korku ve endişeleri kaldırmak olduğunu ifade eden Köksal, “Her aşamada kapımız sizlere sonuna kadar açık. Sizlerle daima bilgi akışı içinde olacağız fakat sizlerden çalışmanın başarılı olması için destek ve yardım istiyoruz.“ dedi.

 

“Ölçek ekonomisine göre elinizde bulunan tarımsal alanın ölçeği ne kadar büyükse maliyeti o kadar düşer.” diyen Köksal, “Çiftçilerimiz farklı yerlerde olan arazilerini sürmek için her tarlaya farklı harcamalar yapıyor. Toplulaştırma sayesinde bu aralarda yapılan harcamalar en aza düşecektir.”       şeklinde konuşarak toplulaştırma çalışmalarının çiftçinin üzerindeki maddi külfeti azaltacağına değindi.

 

Çine’de  Arazi Toplulaştırması 2016 Yılında Sona Erecek

 

Topçam sulama Sahası ve Adnan Menderes Sulama Sahası olmak üzere iki kısımdan oluşan proje sahasındaki  etüt çalışmalar, 2013 yılı içersinde başlayacak. 9 yerleşim birimini kapsayan Topçam sulama Sahası, Karakollar, Çaltı, Özeren, Hallaçlar, Cumalı, Bucak, Ünlüce, Yolboyu ve Dorumlar köylerinden ibaret olacak.

18 yerleşim biriminin yer aldığı Adnan Menderes sulama sahası ise  Çine merkez, Eskiçine, Gökyaka, Çaltı, Karakollar, Evciler, Kabataş, Yağcılar, Umurköy, Çöğürlük, Kuruköy, Doğanyurt, Saraçlar, Camızağılı, Yörükler, Esentepe, Kargı ve Kahraman köylerini kapsayacak.

 

Proje sahasında kalan yerleşim birimlerinde de toplantı düzenleyecek olan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ilk toplantılara 8 Ocak 2013 tarihinde Dorumlar, Özeren ve Hallaçlar köylerinden başlayacak.

 

Arazi Toplulaştırması ile Çiftçiye bir yük daha bindirmeyelim.

 

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sadık Köksal’a Çine’ye kadar gelip bu konuda bilgilendirmede bulunmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Çine Belediye Başkanı Dinçer, “Tarım işi ile uğraşanlar olarak zor günlerden geçiyoruz. Benim tek talebim çiftçiye zor günlerde bu toplulaştırma ile bir yük daha bindirmeyelim. Maddi olarak demiyorum toplulaştırma yapılırken bir süre mahsül ekemeyeceklerini tahmin ediyorum “ açıklamasında bulundu.

 

Çine Belediye Başkanı E. Salih Dinçer’in bu ifadesi üzerine söz alan Köksal, “Biz yaptık oldu mantığıyla değil çiftçilerle ortak çalışma içersinde toplulaştırma çalışmasını başlatacağız.  Tek istediğimiz bu sonucun tıkanmamasıdır. Bizim yaptığımız her toplulaştırmanın belli bir günü var. Mesela ihaleye çıkıyor deniyor ki bu toplulaştırma 700- iş günü içersinde bitecek. Biz bu iş günü zarfında mümkün olduğu üretim modeline uygun aralarda çalışma yapıyoruz. Hiç kimseyi o manada mağdur etmeyeceğiz. Biz bu noktada çiftçilerimizle beraber ortak bir çalışma ortaya koyacağız.“ şeklinde konuştu.


Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2013, 15:08

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472