banner488

Türkiye’nin En Temiz 6 Okulu Çine’den

Türkiye’nin En Temiz 6 Okulu Çine’den
banner496
Aydın, 2015/2016 eğitim-öğretim yılında 87 okulun beyaz bayrak almaya hak kazanmasıyla toplamda 237 beyaz bayrakla oransal olarak Türkiye’de en fazla beyaz bayrak alan il oldu. Çine’de 6 okul Beyaz Bayrak almaya hak kazandı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü ile okul/kurumlarda, temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi, toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirilmesi amacıyla “beyaz bayrak” sertifikası ve  Okullarda sağlıklı beslenme, obezitenin önlenmesi ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın artırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi amacıyla “beslenme dostu okul” projeleri sertifika   dağıtım töreni dün Efeler Sosyal Bilimler Lisesinde gerçekleşti. 2015-2016 eğitim-öğretim yılında yapılan değerlendirmeler neticesinde; Aydın’da 87 okulu “beyaz bayrak” ve 21 okul “beslenme dostu okul” projesi kapsamında sertifika almaya hak kazandı. Çine’de Beyaz Bayrak alan okullar, Akçaova Anadolu Lisesi, Çine Anadolu Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi, Muhsin Kalkan Ticaret Meslek Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatip Orta Okulu aldı.

Obezite ve Sıklığı Giderek Artmakta

Törende konuşan İl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Şeniz Karademir" Bizler sağlık çalışanları olarak, asli görevimiz, bütün halkımızın özellikle geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın sağlığı. Çocuklarımızın sağlığı için birçok almamız gereken, sağlık ve koruyucu önlemler bulunmakta. Biliyorsunuz, Dünya´da ve ülkemizde en önemli konulardan birisi obezite ve sıklığı giderek artmakta. Niye biz bu kadar obeziteden korkuyor, önlem almak istiyoruz? Kanıtlandı biliyorsunuz, 20. yüzyılda bulaşıcı hastalıklarla uğraşırken, 21. yüzyılda bulaşıcı olamayan hastalıklar gelişti. Biz şu an kronik hastalıklar dediğimiz, yani kalp damar, yüksek tansiyon gibi, diyabet gibi hastalıklarla mücadele ediyoruz. Bunların temeline baktığımızda obezite yatıyor. Özellikle çocukluk çağı obezitesi bizim için oldukça önemli bu konuda birçok çalışma yapılıyor. Hem Sağlık Bakanlığı, hem de Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz.” dedi.

Beyaz Bayrakta Ciddi Kriterler Var

Sağlık Bakanlığına teşekkür ederek konuşmasına başlayan İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, sözlerine şöyle sürdürdü: “Sağlıklı nesiller yetiştirmesinde bize paydaş olarak büyük katkı veren Sağlık Müdürlüğüne çok teşekkür ediyoruz. Ortaklaşa yürüttüğümüz ‘Beyaz bayrak’ ve ‘Beslenme dostu okul’ projeleriyle okullarımızın hem eğitim niteliği hem de bilinçli, hareket eden, doğru beslenen bir gençlik yetişiyor. Bundan 3 yıl önce beyaz bayraklı okul sayımız 21’di şuanda 237 beyaz bayraklı okul sayımız var. Bu beyaz bayraklı okul sayısının yaklaşık 10 kat artırmamız burada çalışan okul müdürlerinin görev anlayışlarının çok ciddi bir şekilde arttığını gösteriyor. Okul müdürlerimiz beyaz bayrak alan okul sayımızı yaklaşık 10 katına çıkararak Aydın’da bir ilke imza atarak Türkiye’nin de rekorunu kırmıştır. Bayan müdür sayımızın artışıyla bu artışın fazlalaştı düşünüyorum. Erkek müdürlerimiz ve bayan müdürlerimiz rekabet pozisyonuna girince sayıyı 10 katına çıkarmış oluyoruz. Beyaz bayraktaki kriterler doğrultusunda Sağlık Müdürlüğü ile birlikte denetleniyor. Okul ve kurumlarımız ilgili komisyonlar tarafından, Çatısından bodrum katlarına varıncaya kadar her şeyi denetleniyor. Beyaz bayrak alan okulların sıkı bir denetim yapılıyor. Tuvaletlerde kullanılan el sabunlarına kadar denetleniyor. Bir ev ortamında, bir özel okul havası oluşturuluyor.” dedi.

Önemli Olan Sürdürülebilirlik

Vali Yardımcısı Halil Canavar ise “Hem Milli Eğitim camiasının hem de Sağlık Müdürlü mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Eğer bir okul tepeden tırnağa düzenli olursa o okulda okuyan öğrencilerin başarısı da artar. Okullardaki huzurun sağlanmasında kalitenin artırılmasında yeni fikirlerin ortaya çıkmasında beyaz bayrak alan okul sayımız gurur duyulacak bir noktada. Birinci sıradayız. Bunun daha ötesi yok. Hiç kuşkusuz beyaz bayrak almada birçok kriter olduğunu çeşitli denetlemelerden geçerek bu beyaz bayrağa sahip olunduğu iyi biliniyor. Fakat bu bayrak daha sonra elinizden alınabilir. Bunun sürdürülebilirliğinin yakalanması gerekir. Bugün bu başarı gerçekleştirildi fakat yarın başka projeler var. Bugün beyaz bayrak gerçekleştirildi, Yarın sırada beslenme dostu okul projesi var. Maalesef gıda endüstrisi son yıllarda sağlıklı beslenme kültürümüzde delikler açtı. Sağlıklı beslenemiyoruz. Koruyucu maddeler kullanılıyor ve bu maddeler sağlığımızı kötü etkiliyor. Başta kendi çocuklarımız olmak üzere bütün çocuklara nasıl beslenmesi gerektiğinin öğretilmesi gerekiyor” dedi.

Törene Vali Yardımcısı Halil Canavar, İl Mili Eğitim Müdürü Pervin Töre, Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünden Şube müdürlerinin yanı sıra okul müdürleri ve öğretmenler katıldı. Program, beyaz bayrak ve Beslenme Dostu Okul Sertifikalarının dağıtılmasının ardından çekilen toplu fotoğraf ile son buldu.











Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472