banner480

Elektrik Teknoloji Öğrencileri Mesleki Eğitim Aldı

Elektrik Teknoloji Öğrencileri Mesleki Eğitim Aldı
banner269
Çine Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Bölümü öğrencilerine, meslek liselerinin önemi ve mezun olanlara iş sahaları hakkında bilgilendirme semineri verildi.

Elektrik-Elektronik Teknolojileri öğrencilerine, 1995 Elektrik Bölümü mezunu Kaltun Madencilik İnsan Kaynakları Yöneticisi Okan Yıldırım tarafından verilen seminer,  Elektrik Bakım Şefi Erhan Dinçel’in katkılarıyla gerçekleştirildi.

“Kendinizi çok iyi yetiştirin”

Meslek Liselerinden mezun öğrencilerin şu anda iş için rekabet içerisinde olduklarını vurgulayan Çine Meslek Lisesi Okul Müdürü Ömer Kaçar, “Biz Meslek Lisesi olarak burada atölyelerimizde sizlere mesleğin gerektirdiği bazı bilgi ve becerileri genelde teorik az miktarda da uygulamalı olarak veriyoruz. Ama asıl meslek işletmelerde meslek eğitimi veya staj kısmında gittiğiniz işletmelerde birçoğunu öğreniyorsunuz. Öğrencilerimiz okul ortamında oldukları için, dışarıdaki iş ortamıyla ilgili pek bilgili değiller. Mezun olduktan sonra bir işe girmek için ya torpil arayacaklar yada sıra bekleyecekler. Bu gibi sebeplere öğrencilerimizin takılmamaları için şimdiden kendilerini en iyi şekilde yetiştirmeleri öneriyorum. Sektör o kadar hızlı gelişiyor ki kendinizi yenilemek zorundasınız. Kaltun Madencilikte bu konuda kendini ispat etmiş bir işletmemiz. Yıllarca bizim okulumuza destek olmuş bir kurum, bu vesile ile yöneticilerine ve seminerimize katılan Okan ve Erhan Beye teşekkür ediyorum” dedi.

“Zamanınızı çok iyi değerlendirin”

Öğrencilere en önemli şeyin zamanı iyi değerlendirmek olduğunu söyleyen Okan Yıldırım ''Mezunların sayısı giderek azalmaya başladı ve teknik eleman sıkıntısı gün yüzüne daha net çıkıyor. Avrupa’da ise bunu tam tersi meslek liselerine önem verildi. Avrupa’da öğrenci topluluklarının yüzde 70’i meslek liselerine yoğunlaşırken, Türkiye’de bu oran ise yüzde 30, yüzde 35 civarında. Bir şeyler eksik gidiyor, biz bir yerlerde yanlış yapıyoruz. İş hayatına atıldıktan sonrada meslek lisesinin önemini biraz daha fazla anlıyorsunuz. Özel sektörde teknik eleman sıkıntısını can havli ile hissetmeye başlıyorsunuz. Türkiye’de çok iyi firmalar var, Kaltun Madencilik bunlardan bir tanesi. Teknik eleman yetiştirememe durumuna düştük. Meslek liselerinde bir çok bölümün isimleri değişmiş. Son aylarda bizim gözlemlediğimiz bir şeyler değiştirilmek isteniyor. Ailelerdeki algıyı değiştirmemiz lazım. Eğitim sisteminin verdiği sıkıntılardan dolayı zamanı geçiriyoruz. Zaman çok önemli bir bakıyorsunuz okul bitmiş ama iş bulma olanağınız yok. Bunun için zamanı iyi değerlendirmeniz çok önemli. Benim için bir tıp fakültesi neyse teknik eleman, makine bakım, elektrik bölümünden mezun olan arkadaşlarımızın durumu hemen hemen aynıdır. Doktorun işini yapabilmesi için teknolojiye ihtiyaç var, teknolojinin devam edebilmesi için sizin gibi gençlere ihtiyacımız var. Karar alacak yaşlardasınız arkadaşlar bunun için zamanı ve kendinizi nasıl daha iyi geliştirebilirim bunların peşine düşmeniz gerek. Eğitimimizde ne alabilirseniz ne koparabilirseniz sizler için iyi olacak. Mezun olduktan sonra tamamen iş hayatıyla karşı karşıya kalacaksınız. Bir kamu çalışanı olma isteği bizde halen devam etmekte ama özel sektörde işini yapan kişiler orada çalışandan daha fazla kazanıyor. Şimdi hepiniz arkadaşsınız ama mezun olduktan sonra iş ortamında birbirinizin rakibi olacaksınız ve donanımı fazla olan her zaman kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.

“İsteyin ve azim edin”

Sizler iyi bir teknik eleman olabilmeniz için mesleğinizle ilgili malzemeleri en iyi şekilde öğrenmeniz gerekli. Hangi bölümdeyseniz yoğunluğunuzu onun üzerinde geliştirmeniz sizin için daha iyi olur. Okullarda gerekli teorik bilgiyi alırsınız. Staj döneminde ise bu teorik bilgileri tatbik ederek daha iyi yerlere gelmeniz mümkün. Kendinizi ne kadar çok yetiştirir ve geliştirirseniz o oranda işinizde iyi gelirinizde iyi olacaktır. Önemli olan burada sizlerin istemesi ve azim etmesidir” dedi.





Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472