banner488

Bilişim sektörünün önemi ve iş olanakları

Bilişim sektörünün önemi ve iş olanakları
banner496
Çine Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknoloji öğrencilerine, “Bilişim sektörünün önemi ve iş olanakları” hakkında bilgilendirme semineri verildi.

Çine Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknoloji öğrencilerine yönelik Akbil Teknoloji sahibi Akın Akdeniz ve Smart Bilgisayar sahibi Emrah Diray tarafından “Bilişim sektörünün önemi ve iş olanakları” konulu seminer verildi.

“Önceden bilgisayara bir ilginiz olsun”

Okuduğunuz bölüm firmalarda en kilit noktalardan birisidir diyen Akın Akdeniz, “Öncelikle bilinmelidir ki; bilişim bölümü ortaokulda ki bilgisayar laboratuvarı derslerinize benzer dersler vermeyecek, her ders bilgisayar başında olacağız, rahat olacağız, nasıl açılır, nasıl kapanır, içindeki donanımlar nasıl sökülür, nasıl çıkartılır, format nasıl atılır öğrenip sınıf geçeceğiz diye bir beklentiniz varsa çok yanılıyorsunuz. Bilişim bölümüne girdiğiniz zaman sizi bekleyen, şuana kadar çoğunuzun duymadığı bir konu var. Bu konu “programlama” meslek liseleri aslında bir bilgisayarcıdan çok yazılımcı geliştirmeyi amaçlıyor. Bu yüzden ilk bölüm senesinden itibaren değişik dillerden başlayarak öğrencilere programlama ve algoritma öğretiyorlar. Eğer bir meslek lisesine gidiyorsanız ve bilişim bölümünü okuyorsanız size tavsiyem önceden bilgisayara ilginiz olsun ama bu oyun oynamak, sosyal ağlarda takılmak gibi bir ilgi değil. Programlama konusunda bir ilginiz olsun ve bir şeyler öğrenmeye çalışın. Sizin şuan bir şeyler öğrenmeniz istediğinizde gerçekten hiç zor değildir. Günümüzde bu konularda kaynak sağlayan birçok site bulunmakta ve hepsi de kaliteli, güncel kaynaklar” dedi.

Veritabanı Programcılığı mı? Web Programlama mı ?

Akdeniz, “Bir diğer sıkıntılı konumuzda dal seçimidir. Bu seçimde bir sene bitmiştir bilişime dair temel konular ve bir adet programlama diliyle programlamanın temelleri atılmaya çalışılmış, öğrencilerin algoritma üretme kapasitesi geliştirilmeye çalışılmıştır. Sıra gelmiştir gerçek derslere, ileri konulara bu sırada ikinci seneye geçmiş oluyorsunuz ve size bir form dağıtıp veritabanı programlama veya web programlamayı seçmenizi istiyorlar. Dal seçiminde dikkate almanız gereken tek nokta şudur ki; siz bilgisayarlarda çalışacak programlar mı yapmak istiyorsunuz yoksa internette çalışacak olan web siteleri mi yapmak istiyorsunuz? Hangisi öğrenmek istiyorsunuz? Bu noktada bir karar verip seçmeniz gerekiyor. Bizim sektörde veritabanı programı bilen eleman arayan birçok firma var. Kendinize belli bir alanda uzmanlaştırmak istiyorsanız bu dalı seçmekle doğru yapmış olacaksınız. Yeter ki kendinize güvenin ve sevdiğiniz konuda uzmanlaşın. Kendi konusunda uzmanlaşan insan hep aranan kişidir.”

“Yazılım programcılığının ufku ve sonu yoktur”

2004- 2008 yılları arasında Çine Mesleki ve Teknik Lisesi Bilgisayar programcılığı bölümünden mezun olduğunu belirten Emrah Diray daha sonra da Akdeniz Üniversitesine sınavsız geçiş hakkını kullanarak bilgisayar programcılığı bölümüne devam ederek eğitim hayatını tamamlamıştır. Diray, “Devlet destekli genç girişim statüsünde kendi şirketimde yazılım sektöründe faaliyet göstermekteyim. Sizlerin aklına gelen ilk soru biz şimdi ne yapacağız? Bizi nasıl bir sektör bekliyor? Kendinizi öncelikle bir alan seçerek uzmanlaştırın. Yazılım hakkında her şeyi bilmeye çalışın ama uzmanlık alanınız tek olsun. Uzmanlık alanınınız tekdir ve bir çok konuda bilgi sahibi olursunuz. Yazılım ve teknoloji dünyası her geçen gün büyüyerek, gelişerek devam etmektedir. Bu bölümden mezun olduktan sonra bir firmada bilgi işlem departmanlarında çalışabilirsiniz ama bundan ziyade kendi yazılımlarınızı üretebilirsiniz. Bizim burada asıl amacımız yazılımcı analitik düşünüp piyasadaki açıkları bulup bu açıkları giderebilecek yazılımlar üretmektir. Siz bunu yaparsanız her alanda her sektörde iş bulma imkanınız olacaktır. Yazılım programcılığı ufku ve sonu olmayan bir meslektir, tamamen hayal gücüne bağlı sizin düşündüğünüzü yapabildiğinizi bir meslektir. Bir insanın yaptığı şeyin kullanılması hem kendinizi maddi açıdan hem de manevi açıdan tatmin edecektir. Kendinizi geliştirdikçe her zaman iş hayatında başarıya ulaşırsınız. Ülkemizde yazılım sektörünün büyümesi gereken sektör olması lazımken maalesef Dünya standartlarını hala yakalayamamış durumda.  Özellikle Devletimizin bu konuda ki teşvikleri, primleri teknoloji ve yazılım alanında en üst seviyede. Üreten kesim her zaman devlet tarafından destekleniyor ki bu bilişim sektörü olduğu zaman bazen hiç şart aranmadan siz destelenebiliyorsunuz.  Çünkü yazılım alanındaki açıklar her geçen gün büyüyor, teknoloji büyüyor. Biz teknolojiye ayak uydurmak zorundayız. Sizler üretin Devletimiz elinden gelen her şeyi yapacaktır sizin için ” şeklinde konuştu.

 

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2016, 09:32

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472