banner488

Suriye için Türkiye ve İran bir araya geliyor

Suriye'deki savaşın bitmesi ve halkın istediği bir sistemi inşa etmek için Mısır'da 4 devlet bir araya geliyor. Mısır ve Suudi Arabistan'ın da katılacağı toplantının ağır topları ise İran ve Türkiye.

Suriye için Türkiye ve İran bir araya geliyor
banner269

Suriye'nin demokratik düzene geçebilmesi için uluslararası çabalar sürerken, Türkiye'nin de dahil edildiği bir öneri de Mısır'dan geldi. Mısır'ın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye ve İran'dan oluşan dörtlü komisyonun kurulması önerisine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Hemen toplanalım" yanıtını verdi. Amaç, şu ana kadar Başer Esad Rejimi'ni destekleyen İran'ı, "Sorunun değil, çözümün parçası" yapmak. Mısır'ın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, geçen ay Mekke'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı sırasında yaptığı öneri, hayat buluyor. Edinilen bilgilere göre Mursi, Mekke'de geçen ay ikili görüşmeler sırasında Türkiye, İran ve Suudi Arabistan'a, "Suriye halkının demokratik düzene geçebilmesi için 4'lü komisyon kuralım. Kahire'de toplanalım" önerisini getirdi.

İran ilk önce ayak sürüdü

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Suudi Arabistan öneriye "Hemen Tipobet yapalım" karşılığını verirken, Esad yanlısı politika çizen İran, prensipte "Evet" demesine karşın, Tahran'da düzenlenecek "Bağlantısızlar Hareketi Toplantısı" nedeniyle Kahire'de yapılacak toplantının bir süre ertelenmesini istedi. İran'dan kaynaklanan rötar sırasında da komisyon için ön çalışmalar devam etti. Davutoğlu, geçen süre içinde Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr'la toplantının lojistik konularını da ele aldı. Mısır Cumhurbaşkanı  Muhammed Mursi, dün yine bir açıklama yaparak, "Vakit kaybetmeye, gecikmeye ve yavaşlamaya yer yok. Herkesin bilmesi gerekir ki Suriye halkı kararını vermiştir ve bunun gereğinin yapılması gerekir. Suriye'de akan kanın durması için hala zaman var" dedi.

18 Eylül'den önce yapılabilir

Diplomatik kaynaklar, 4'lü toplantının, Davutoğlu'nun 18 Eylül'de başlayacak BM toplantısı öncesinde gerçekleştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtirken, "İran'a rağmen Esad'a nasıl bir mesaj çıkabilir?" sorusuna, "Amaç, İran'ı sorunun değil, çözümün parçası yapmak" açıklamasını yaptı.

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2012, 10:39

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472