banner488

Belçika'da cenazelere 'gönüllü cemaat'

Avrupa Birliği’ne ev sahipliği yapan ve Avrupa’nın en müreffeh ülkelerinden birisi sayılan Belçika’da ölenlerin cenazelerini kaldıracak kimse bulunamayınca ‘gönüllü cemaat’ formülü devreye sokuldu.

Belçika'da cenazelere 'gönüllü cemaat'
banner496

Belçika’nın başkenti Brüksel’de eşine nadir rastlanan bir uygulamaya imza atıldı. Jette Belediyesi’nin başlattığı ‘gönüllü cemaat’ yöntemiyle, cenazesini kaldıracak kimsesi bulunmayanlar, hiç tanımadıkları ‘gönüllü’ kişiler taraftan son yolculuklarına uğurlanıyor.

Ayda ortalama 20 kişinin cenazesini kaldırmaya kimsenin gelmediğini tespit eden Jette belediye yetkilileri içler acısı bu duruma son vermek için ‘gönüllü cemaat’ uygulamasını başlattı. Buna göre, gönüllü bonus veren siteler kişiler kimsesiz bir cenaze defnedilmesi gerektiğinde mevtayı hiç tanımadıkları halde toprağa vermek üzere defin törenine iştirak ediyor. Hayatta hiç karşılaşmadıkları birisinin tabutunun arkasından yürüyen gönüllü cemaatten birisi ‘‘Birisinin yapayalnız gömülmesine gönlüm el vermiyor, o yüzden böyle bir işe gönüllü yazıldım.’’ derken, bir diğeri Anadolucasino ‘‘Bugün defin edilecek hanımefendiyi hayattayken hiç görmedim, fakat bugün burada olduğum için aramızda bir bağ oluştuğuna inanıyorum.’’ şeklinde konuştu.

Mevta için toprağa verilmeden önce kısa bir cenaze töreni yapılırken, ölen kişinin ardından ‘‘Seni hiç tanımadık fakat biliyoruz ki sen iyi bir insandın’’ gibi sözler sarf edilerek son yolcuğuna uğurlanıyor.

Brüksel’in Jette Belediyesi’nde yılda 20 kadar hiç kimsesi bulunmayan ya da vefatından sonra yakınlarına ulaşılamayan kişi defnedilirken, şu ana kadar ‘gönüllü cemaat’ olmak için ondan fazla kişi başvuruda bulunmuş.

Kaynak: CİHAN


Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2012, 22:34

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472