banner488

ÇİNE (Bölüm – 2)

Eskiden Kıroba adında küçük köydür Çine. Balkanlardan gelen 1877 göçmenleri ile nüfusu artar. Ve Sultan İkinci Abdülhamit zamanında ilçe olarak Hamidabat adını alır. Kervan yolu üzerinde olmasından ötürü hanları ile kervansarayları çokmuş.

Yemyeşil Madran Dağı’nın eteklerine uzanan günümüz Çine’sinin görülecek fazla bir şeyi kalmamıştır. Hatta Eskiçine yolunda kırmızı, siyah, beyaz kesme taşlar kullanılarak yapılmış yolun taşları sökülüp ev yapımında kullanılmış. Bu tarihi yol bugünkü Evciler, Yağcılar, Kuruköy ve Eskiçine Köyü’nün içinden geçerek Söğütçük Köyü’nden sonra Yatağan ilçesine uzanıyordu.

Bu yolun hala bazı kısımlarını Söğütçük Köyü’nden sonra görmek mümkün. Çine’nin 10 kilometre güneyinde bulunan Eskiçine Köyü antik çağlardan beri varlığını sürdürmekte olup 1308 yılında Menteşe Beyi Ahmet Gazi tarafından yaptırılan Ahmet Gazi Camisi kare plan üzerine oturtulmuş kubbeli bir yapı olup, ahşap minberi ve mukernaslarla süslü mermer mihrabı ile dönemin bütün özelliklerini yansıtmaktadır. Cami avlusunda bulunan 14. Yüzyılda Ali İbrahim (AhiBayram) türbesi de Selçuklu mimarisinin özelliklerini günümüze taşır.

Ünlü tarihçi Strabon Alabanda halkını anlatırken eğlenceye çok düşkün olduklarını, kentte Harp çalan çok sayıda güzel kızların olduğunu söyler. Hatta Alabanda Kralının güzel kızı ile anlatılan bir hikaye halen dillerde dolaşır. Alabandalı iki sanatçı talip olur güzel kıza. Güvey adayını seçmek zor olunca kral birinden şehre su getirmesini, diğerine de senato binasını yapmasını ister. Hangisi önce biterse kızı ona verecektir. Sanatçılar hemen işe koyulur. Senato binasını yapan kralın güzel kızını kaybedeceğini anlayınca hileye başvurur. Su getirecek olan sanatçıya senato binasının çoktan bittiğini kralın kızını ona verdiğini duyurur. Rakibi ise sevdiği kızı kaybetmenin verdiği üzüntü ile yaptığı köprüden atlayarak intihar eder. Bu köprü hepimizin bildiği bugün sular altında kalan İnce Kemer Köprüsüdür.

Bu köprü sular altında kalıncaya kadar bu hikayeyi anlatan halk, köprüden yalnız yayaların geçmesine izin vermiş, telli duvaklı gelinlerin geçmesine izin vermemiş.

Alabanda Çine’nin 9 kilometre batısında Araphisar (Doğanyurt) köyünde 4 bin yıllık bir kaya kentidir. İki giriş kapısı ve akropolün yer aldığı tepenin yamaçlarında Aydın Müze Müdürü Emin Yener (emekli) tarafından ortaya çıkarılan tiyatrosu, senato binası, Apollon Tapınağı ve halen kazı çalışmaları Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Suat Ateşlier tarafından kazıları sürdürülen ve onarımı başlatılan Dor Tapınağı ile surları görülebilmektedir. Batı yönündeki Nekropolde anıt mezarlar ortaya çıkarılmış olup taşınabilir eserler İstanbul, İzmir ve Aydın Arkeoloji Müzelerinde sergilenmektedir.

Ayrıca Karakollar Köyü’nde bulunan Tepecik Höyük kazısı Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevinç Günel tarafından devam ettirilmektedir.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner472