banner488

Sokak köpekleriyle yaşamayı öğreneceğiz!

Çine Belediye Başkanı E. Salih Dinçer, sokak köpeklerinden kısa vadede kurtulmanın mümkün olmadığını belirterek ‘Onlarla birlikte yaşamayı öğreneceğiz!’ dedi.

banner269

Geçtiğimiz günlerdeki çarşı merkezinde bir sokak köpeğinin polis memuru tarafından tabancayla öldürülmesi ve halktan büyük tepkilerin gelmesinin ardından Çine Belediye Başkanı E. Salih Dinçer, konuyla ilgili soruları cevaplandırdı.

Sokak köpeklerine ilişkin bir hayvan barınağı yapmaktan vazgeçtiklerini ve çözüm için başka bir formül geliştirdiklerini ifade eden Başkan Dinçer, “Bu sorunun giderilmesi için bakanlıktan izinli bir şirket ile görüştük. Köpekleri aşılayıp kısırlaştırdıktan sonra tekrar sokağa salacağız. Zamanla bu sayede nüfuslarını azaltacağız. Bu köpeklerle yaşamayı öğrenmeliyiz. Bu sorun uzun vadede çözülebilir.” dedi.

Çine Belediye Başkanı E. Salih Dinçer’in makam odasında gerçekleşen görüşme şu şekilde gerçekleşti.

Yılmaz Sağlık; İlçe gündeminden bazı değişik konuları ele almak istedik. Geçen gün çarşı merkezinde üzücü bir olay oldu. Bir polis memuru arkadaşımız kendi köpeğine bir sokak köpeği saldırdı diye uluorta dört el tabancasıyla ateş edip köpeği öldürdü. Bu duruma köpeğin öldürülmesi açısından, silahtan çıkan kurşunların bir başkasına zarar verebileceği açısından ve bu olayın insan içinde yaşanması açısından kamuoyunca büyük tepki gösterildi. Bunu silahı ile değil copu ile veya bir başka şekilde halledebilirdi şeklinde olayın bu yönü de tartışıldı. Fakat bu sokak köpekleri neden bu kadar çok? Neden kontrol edilemiyor. Bu konuda birçok şikâyetler var. Özellikle Kadınlardan çocuklardan çok şikâyet var. Belediye özellikle bu konuda neden bir şey yapmıyor? Neden Çine’nin sokaklarında bu kadar çok köpek var?

Salih Dinçer; Sokak köpekleri sadece Çine’nin değil tüm ülkenin ve dünyanın sorunu. Tüm belediyelerde de böyle bir sıkıntı var. Biz ilk göreve geldiğimizde bir barınak kurmak için uğraştık. Ama yasal izinleri ve sorumlulukları o kadar çok zor ki iki yıl geçmiş olmasına rağmen bu konuda bir ilerleme kaydedemedik. Kahvene ziyaretlerinde bu konu dillendirildi. Köpekleri zehirlemek öldürmek gibi bir düşüncemiz asla olamaz. Bu köpeklerin bir toplanıp bakılması ya da alıp bir yere götürülmesi lazım. Sanıyorum ki başka ilçe ve köylerden de ilçemize gelen köpekler var. Çünkü son zamanlarda mevcut sokak köpekleri çok çoğaldı. Biz bu konuyla ilgili bir veteriner arkadaşımız ile görüştük. Veteriner araştırma yaparak bu sorunun çözümü için bakanlıktan izinli bir şirket ile görüştü. Bu şirket Ocak ayı sonu veya Şubat ayı başında ilçemize bu iş için özel hazırlanmış bir otobüsle gelecek. Bu şirket köpekleri topluyor sokaktan ve bunların aşılarını yapıyor, kısırlaştırıyor, kulaklarına küpelerini takıyor. Sonunda da köpeklerle ilgili bilgisayar ortamında resimlerini de çekerek bir dosya hazırlıyor. Hepsinin hastalık ve aşılarıyla ilgili bilgiler bize veriliyor ve birkaç haftalık kısırlaştırma ve rehabilite çalışmalarından sonra tekrar nerden aldıysa köpeği oraya bırakıyor. Çeşitli dönemlerde tekrar gelip aynı işlemi uygulayacaklar. Bizim şu anda yapabileceğimiz budur. Yani köpekleri alıp bir yere koyma ve götürme gibi bir şey düşünmüyoruz ki bu düşündüğümüz formülle en azından sokaktaki köpeğimiz kayıt altında olacak. Aşılarının tam olduğu belli olacak ve bundan sonra da üremeye devam etmeyecekler.

Yılmaz Sağlık; Vatandaşın bu konuda türlü tepkisi ve çözümü var. 1, çoğalmasını önlemek. 2, dışarıdan komşu köy ve ilçelerden atılan köpeklerin önünü kesmek. 3, sadece çoğalmasını engellemek yeterli olacak mı? Şu anda zaten bir tehdit oluşturmuyor mu? Çocukların üzerinde psikolojik olarak tehdit tehlike yok mu? Sokaktan alacak köpeği ve kısırlaştırıp yine aynı sokağa bırakacak diyorsunuz. Yani sokaklar bu köpekler için vatan haline mi dönüştürülecek?

Salih Dinçer: Uzun vadede kısırlaştıracağımız içinin sayıları azalacak. Zaten bir bakımevi bile kursak devamlı köpekleri tutamıyorsunuz. Belli süre sonra sokaklara bırakmak zorundasınız. Sokak köpekleri de doğanın dengesinin bir parçasıdır. Nasıl sivrisinekleri, karasinekleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün değilse köpekler de yaşamımızın bir parçası onlar da sokaklarda kalmaya devam edecekler. En azından biz de onların kuduz olup olmadığını, hastalıklarını ve aşılarının tam olup olmadığını öğrenerek yerinde müdahale edeceğiz.

Yılmaz Sağlık; Yani sokak köpekleriyle beraber yaşamaya alışmak zorundayız.

Salih Dinçer; Evet, sokak köpekleriyle beraber yaşamayı öğreneceğiz ve buna alışmak zorundayız. Nasıl ki beraber yaşadığımız canlıların hepsi fayda sağlamasının yanı sıra bize zarar da veriyorsa ve biz sineklerden arılardan nasıl rahatsız oluyoruz ve onlarla nasıl yaşamayı öğrendiysek, sokak köpekleriyle de yaşamayı öğreneceğiz.

Yılmaz Sağlık; Peki bu korkuyu engellemenin bir yolu yok mu? Toplu halde geziyorlar. Sokakta iki çocuk veya bir bayan karşı karşıya geldiğinde ne yapacaklar. Mesela köpeklere eğitim mi vereceksiniz bunlara ellemeyin diye?

Salih Dinçer; Yapabileceğimiz bir şey yok. Biz sokak köpeklerinin canına zarar veremeyiz. En fazla yapabileceğimiz, toplayıp başka bir yere götürmek ki bu da doğru bir davranış değil. Tek yapabileceğimiz şu an için budur.

Yılmaz Sağlık; Komşu ilçelerde bu konuda alınmış tedbirler nelerdir?

Salih Dinçer; Bizim anlaştığımız şirket ilk olarak Yatağan Belediyesi ile bu konuda anlaşmış. Muğla’nın diğer ilçelerine de bu sorunun çözümü için gidecekler. Birçok ilçede bu tür bir sorun var. Şu anda ruhsatlı olarak tek barınak Nazilli ve Söke’de var. Kaldı ki barınak kurmakla da iş bitmiyor.

Yılmaz Sağlık; Peki, maliyetli bir sistem mi bu düşündüğünüz?

Salih Dinçer; Bu şu anda köpek başına 70 liraya mal oluyor. Geliyorlar, köpekleri toplayıp, aşılayıp kısırlaştırıyorlar ve rehabilite edip kulağına küpe takıyor ve sokağa salıyorlar. Bize bunu resimle belgeliyorlar.

Yılmaz Sağlık; Bir sayı belirlediniz mi bu konuda bütçe için? Çine’de kaç köpek var?

Salih Dinçer; 100 köpek vardır tahminen.

Yılmaz Sağlık; Büyükşehir yasası ile sınırlar genişledi. Çine Belediyesi’nin sınırları da genişledi. Bu projenin içinde civar köylerdeki ve dağ köylerindeki köpekler de var mı?

Salih Dinçer; Şu an için düşündüğümüz sadece Çine Merkez. Zaten siz de hak verirsiniz ki köylerde yaşayan vatandaşlar tüm hayvanlarla yaşamaya biraz daha alışkın çünkü köyde her evin bahçesinde vatandaşın kendi köpeği var.

Yılmaz Sağlık; Ama sonuçta oralarda çoğalan köpekler Çine merkeze inecek bir şekilde. Yani oralarda da bir engel gerekmiyor mu ?

Salih Dinçer; Şu an için görev alanımız Çine. Biz bu projeyi Çine için düşündük. İleriki günlerde köylere de belki böyle bir hizmet götürebiliriz.

Yılmaz Sağlık; Peki polisin sokak köpeğini öldürmesi çok konuşuldu. Sizin bakış açınız nedir böyle bir olaya?

Salih Dinçer; Ben yasal olarak ne olduğunu bilmiyorum. Ama insani açıdan polisin yapmaması gerektiğini düşünüyorum ve özellikle sokak arasında böyle bir tutumu doğru bulmuyorum. Her ne şekilde olursa olsun zarar da veriyor olabilir fakat polisin tabancası vardı ve çekti vurdu. Normal bir vatandaş olsa ne yapacaktı? Biraz daha hissi davranıp başka yöntemler uygulamalıydı. İnsani açıdan ne olursa olsun o tür bir şekilde silahı çekip kullanması doğru değil. Kaldı ki polis o silahı ona bir suçluyu takip etmesi gerektiğinde yani sadece yetkisi alanı içersinde kullanılabilir. Ben polisin tutumunu hoş bulmuyorum.


Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2013, 07:54

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
esin onder
esin onder - 11 yıl Önce

baskanima tesekkur edi̇yoruz.
si̇vri̇si̇nekler gi̇bi̇ mucadele yapacagi̇z derken,mucadele cok kolay.otobule gelecek denge vet.yerine,kısırlastırma yapacak veteriner alacak,gunde 2 kopek kısırlastırılsa bu sorun bitecek.barınak kanunda yok.sadece agresif,gucden duşmuş kopekler icin kucuk bi̇r rm yapabi̇li̇r...

sevim
sevim - 11 yıl Önce

sayın başkan kışkırtıcı sorulara rağmen tuzağa düşmeden verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederiz.inanın insancıl çözüm var yeterki isteyin. ve bizler sizde bu ışığı görüyoruz...

berıl ozturk
berıl ozturk - 11 yıl Önce

sayın dıncere sormak ısterım..bır arac ıcınde kısırlastırılacak kopekler ayılana kadar nerede tutulacak??? hıjyen nasıl saglanacak..bır kopegın ıyılesme suresı en az 2 gun...bu surede kopeklerı nerede tutmayı dusunuyorsunuz??lutfen bılınclı demencler verın..

nilay
nilay - 11 yıl Önce

pardon ama bu soruları başka soran kişide ne kadar vicdan var? hiçbir sokak köpeği çocuk yada kadınlar için tehdit yada tehlike değildir. o kadınlar, adamlar ve çocuklar sokak hayvanları için tehdit ve tehlikedir asıl. hayvana sevgiyle yaklaşan hiçkimse kötü bir hareketle karşılaşmaz, içinizdeki sevgisizlik ve korku hayvanlar tarafından sizin kötü biri olarak algılanmanıza neden oluyor bu yüzden de sizin gibilere havlıyorlar yada sokaklarından kovalıyorlar. ama sizin gibi zihniyetlerin ne yazık ki bunu anlamasını beklemiyorum. sevgi ve merhamet duymayı öğrenin önce, ben önce çocuktum hayvan korkusu ailem tarafından bana aşılanmadı, sevgi aşılandı, şimdi de yetişkin bir kadınım ve o sevgi içimde hergün daha çok büyüyor. ben neden şikayetçi değilim hayvanlardan? aramızda çok büyük fark var, bu vicdani farkı aşmadan o hayvancıklara da yaşama şansı tanımadığınız gibi onları tehdit olarak görmekten de vazgeçmezsiniz. yazık bu zihniyete...

nilay
nilay - 11 yıl Önce

ve ayrıca o hayvanları kısırlaştırıp da hemen sokağa bırakamazsınız, en az 1 hafta nekahat dönemini hijyenin bir ortamda atlatmaları ve yaralarının kapanması şart. yoksa o yapacağınız kısırlaştırma katliamdan öteye geçmez, bunu da bilmiyorsanız öğrenin. kısırlaştırılıp hemen sokağa bırakılabilirler derseniz o zaman lütfen karılarınız da sezeryan filan olduğunda yada herhangi bir ameliyat geçirdiğinde lütfen hastanede tutmayın hemen çıkartın evde kapacağı bütün mikropları kapsınlar. aynı hesap...

ŞENAY TEKİNBAŞ
ŞENAY TEKİNBAŞ - 11 yıl Önce

sayın başkanı güzel düşüncelerinden dolayı kutlarım. kısırlaştırma çok önemli ancak geçicibakımevi de şart. böyle olumlu düşüncelere sahip bir başkan eminim ki geçici bakımevi açmak için de çaba harcayacaktır. saygılarımla

Burcu Basak
Burcu Basak - 11 yıl Önce

soruları soran arkadaşı kınıyorum. evet sokak köpekleriyle beraber yaşamaya alışmak zorundasınız. bizim de hayvan düşmanı vicdansızlarla beraber yaşamak zorunda olduğumuz gibi.cine belediye baskanını ise bu güzel düşüncelerinden ötürü kutluyorum

SIRADAKİ HABER

banner472