banner488

Salih Başkan bu yanlışı durdur!

Çine Belediyesi’nin Kalabak Çayı Restorasyon Projesi’nde bazı gerçekler göz ardı ediliyor.

Salih Başkan bu yanlışı durdur!
banner269

Çine Belediyesi tarafından yürütülen Kalabak Çayı düzenleme çalışmaları aralıksız devam ediyor. Çayın batı kısmından başlayan gezi yolu, çiçeklendirme ve çimleme çalışmaları yıllardır virane gibi duran çay bölgesi görünümünü değiştiriyor. Aynı proje içinde yapılan fıskiyeli küçük havuzlar ise ayrı bir güzellik katıyor.

Proje Soğancılar Hüseyin Özkan Köprüsü’ne kadar tamamlandığında muhteşem bir görüntü sergileneceği muhakkak. Ancak Çine’nin ivedilikle çözülmesi gereken, tam bir arapsaçına dönen çarşı içi trafiği ise göz ardı ediliyor. Böylesine büyük ve önemli sorun gün gibi ortada iken bu bölgeyi tamamen yeşil alana dönüştürmek bazı kusurları gölgelemekten, sorunları halının altına gizlemekten öteye geçmeyecektir.

Onlarca yılın ihmalinden kaynaklanan, labirente dönüşmüş, kaldırımları kaldırıldığı halde Çine’nin dar sokaklarında araç kullanmak, park etmek, hızlı ulaşım sağlamak imkansız. Bazı sokaklarında iki araç yan yana geçemezken, esnafın dükkan önlerine sergilediği mallarından dolayı da bu sokaklarda bırakın bisiklet kullanmayı yaya yürümek bile adeta cambazlık gerektiriyor. Büyük küçük her türlü aracın girişinin serbest olduğu bu dar sokakları araç sürücüleri, bisiklet ve motosiklet sürücüleri ile yayalar aynı anda ortak kullanmak zorunda, zaten durumda budur. Trafik kurallarını uygulamak mümkün değil.

Aylar geçtikçe dağ gibi büyüyen ve tıkanma noktasına gelen bu sorun elbette mevcut başkanın ve yönetiminin sorunu değil. Başta da dediğim yılların birikimi.  Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer de bu sıkıntının farkında ve her fırsatta bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurguluyor. Ama maalesef bu konuda bir arpa boyu bile yol alınmış değil. Çünkü kendiside biliyor kolay olmadığını, Belediye’nin bu sorunu tek başına çözemeyeceğini. Katılmamak elde değil…

Öte yandan bir gerçekte var ki bu böyle devam edemez. Biran önce çareler aranmalı, siyaset ayrımı yapmaksızın ortak fikir ve kararlarla bu soruna karşı mücadele edilmelidir. Onlarca binayı yıkıp yok ederek sokaklarımızı genişletmek mümkün olmayacağına göre; geriye en önemli iki seçenek kalıyor.

Çarşı içi yoğunluğu azaltmak ve bunun için ticari alan sınırını genişletmek, bir diğeri de sıkı ve sert trafik kuralları koymak. Bazı alakasız meslekleri (İnş.Mlz. Demir, Çimento, Yem, her türlü toptan satıcılar vs.)de çarşı içinden yeni yapılacak bir siteye çıkarmak.

İşte yoğunluğu azaltmak için Kalabak Çayı Projesi çok önemli. Soğancılar Hüseyin Özkan Köprüsü’nden Kahramanköy’e kadar devam eden ıslah çalışmalarında çay yatağından onlarca dekar boş alan kazanılmıştır. Bu kazanılan alanın tamamını çimlerle donatmak yerine bir bölümünü yol için ayırmak akıllıca olacaktır.

Soğancılar’dan Kahramanköy yol ayrımına kadar olan bölümde köprü altlarından geçirilerek yapılacak geniş bir yol, çarşı içi trafiğini önemli ölçüde azaltacaktır.

Soğancılar ve Cumhuriyet Mahallelerinde oturan vatandaşlarımız başta olmak üzere, Kırkışık, Karahayıt, Dutluoluk, Kavşit, Elderesi, Çatak, İbrahimkavağı köylüleri karayolunun batı kısmına, Kahramanköy istikametine gitmek için çarşı içine girmeden, zaten sorunlu olan karayoluna çıkmadan transit geçiş yapabilecektir.  Aynı durum karşı taraftaki köyler içinde geçerlidir.

Yapılacak bu yol çarşı içinin trafik yoğunluğunu önemli ölçüde hafifleteceği gibi, mevcut bağlantı yollarını da rahatlatacak. Belediyenin yeni yapmakta olduğu yeşil alanlara ulaşımı da kolaylaşacaktır.

İşte bu nedenlerden dolayı Belediye Başkanımız Enver Salih Dinçer’e bu projesi tekrar gözden geçirmesini rica ediyorum. Çine’de yeşile çok ihtiyacımız var ama ondan daha önemlisi şehrin kan akışını sağlayan geniş yollara öncelikle ihtiyacımız var.

Sayın Başkan, kapalı Pazar yerinde göz ardı ettiğimiz hatayı gelin bu kez tekrarlamayalım. Çine’nin ufkunu karartmayalım. (Yılmaz SAĞLIK/Yorum Haber)

Not: Fotoğrafların büyük halini görmek için özerlerine tıklayın.

         
Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2013, 10:45

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Osman Erol
Osman Erol - 11 yıl Önce

kaldırımların kaldırılması büyük hata idi.kaldırımlar medeni şehirlerin yüz akıdır bugün ki durumda yayalarda yolun ortasından yürümek zorunda kalıyor.hem insan hayatı araçlardan önce gelmeli ve önce insan slogan olmalıdır.

SIRADAKİ HABER

banner472