banner488

Çine Belediyesi Muhtarları bir araya getirdi

Çine Belediyesi ilk kez mahalle ve köy muhtarıyla ‘yemekli danışma toplantısı’ düzenledi.

banner269

Açılış konuşmasını CHP İlçe Başkanı Tayfun Şahin’in yaptığı toplantıya CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın, Çine Belediye Başkanı E. Salih Dinçer, İl Genel Meclisi Üyesi Erol Öz, CHP İlçe Başkan Yardımcısı Timuçin Karabulut, CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Önder Tırabuz, CHP İlçe yönetim kurulu üyeleri ve bazı belediye meclis üyeleri ile çok sayıda muhtar katıldı.

Seçim startının verildiği, Çamoğlu Tesislerindeki yemekli gecede, seçim sürecinde izlenecek politikalar gündeme getirilirken Ak Parti Hükümeti eleştirildi.

CHP İlçe Başkanı Tayfun Şahin, Çine Belediye Başkanı E.Salih Dinçer ve CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın’ın mikrofonda yaptığı konuşmalarından sonra gecenin geri kalan kısmı basın mensuplarına kapatıldı.

“2014 yerel seçimleri farklı bir düzende yapılmaya başlanacak”

İlk sözü alarak açılış konuşmasını yapan CHP İlçe Başkanı Tayfun Şahin, “2014 yerel seçimleri farklı bir düzende yapılmaya başlanacak. Hükümetin yeni getirdiği yasalardan bir tanesi büyükşehir sistemidir. İlimiz Aydın ili 2014 yerel seçimlerinde Büyükşehir statüsünde seçim sistemindeki yerini alacak.” şeklinde konuştu.

“Bu fikir Belediye Başkanımıza aitti”

“Türkiye’de bazı olumsuz gelişmeler yaşanıyor” diyen Başkan Şahin, “Osmanlı’dan bu yana önemli bir yeri olan muhtarlık kavramıyla AKP hükümeti oynadı. Muhtarlık artık duygu ve bünye olarak pek tercih edilecek gibi gözükmüyor. Muhtarlık yetkileri alınmış bir noktaya getirildi. Bizler devletle halk arasında büyük bağlayıcı olan muhtarlık pozisyonuna gerçek hakkı vermek adına, sizlerle bu geceden itibaren başlayacak olan uzun maratondaki büyük birlik ve beraberliği sağlamak adına bu geceyi düzenledik. Bu fikir Belediye Başkanımıza aitti. Bize ilettiğinde beğendik ve haklı bulduk. Devam etmesi konusunda kararımızı aldık.” şeklinde konuştu.

“Sizin gibi değerli insanların yetkilerini artık bir kenara bırakmak istiyorlar”

“Bugün muhtarlık yapamayacak vasıfta birçok insan TBMM’de farklı görevlere getirildi” şeklinde konuşan Başkan Şahin, “O insanlar öyle kararlar alıyorlar ki sizin gibi değerli insanların yetkilerini artık bir kenara bırakmak istiyorlar. Biz buna karşıyız. CHP iktidara geldiği zaman sizin haklarınızı yeniden geriye iade edecektir. Beldeler yeniden açılacaktır. Bu düzen yeni bir şekilde gerçek kimliğine kavuşacaktır.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

“Eskiden bağımsız birer muhtardınız”

CHP İlçe Başkanı Tayfun Şahin’den sonra söz alan Çine Belediye Başkanı E.Salih Dinçer, “Bugün ilkini düzenlediğimiz ama sonuncusu olmayan ‘danışma toplantısı’na hepiniz hoşgeldiniz” sözleriyle konuşmasına başladı.

Danışma toplantısı düzenleme amacını 6 Aralık 2012’de çıkan Büyükşehir Yasası’na bağlayan E. Salih Dinçer, “Büyükşehir yasasının bazı kanunları seçimden sonra yürürlüğe girecektir. Eskiden siz bağımsız birer muhtardınız. Sadece köyünüzün tek sorumlusu sizdiniz. Biz Çine Belediyesi olarak meclis üyeleriyle bağımsızdık. Her istediğimiz yapabiliyorduk.  Ama şimdi muhtarlar, ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyesi birbirine bağımlı hale geldi. Bundan sonra iyi ve güzel hizmet verebilmemiz için hep birlikte koordineli bir şekilde çalışmamız gerekiyor. O yüzden bu toplantıyı gerçekleştirdik.” dedi.

“Burada köyümüzün sorunları varsa, 2014 seçimlerinde sonra yapılması gereken projeler varsa hep birlikte üretici ve belediye meclis üyesi arkadaşlarımızla değerlendireceğiz” diyen Başkan Dinçer, “Bu ilk toplantı olacak. Bundan sonra bunun devamı gelecek. Seçime kadar bu toplantıları yapıp 2014’deki projelerimizi, köylerimizin sorunlarını öğrenmiş olacağız. Bu sorunlara karşı projelerimizi gerçekleştireceğiz.” şeklinde açıklamada bulundu.

Her konuşmasında değindiği gibi Selefi Osman Aydın’dan enkaz devralmadığını aksine hiç borcu olmayan, kasası dolu, projeleri olan bir Belediye devraldığını belirten Dinçer, “Göreve geldikten sonra belediye meclis üyelerimizle projelerimizi hazırladık. 2009’daki vaatlerimizi yerine getirelim ve 2014’de halkımızın karşısına verdiğimiz vaatlerimizi yerine getirdik, bundan sonraki vaatlerimizi de ‘yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır’ diyerek karşılarına çıkalım anlayışıyla projelerimizi hazırladık.” dedi.

“Biz tok yatarken köylerimizin aç yatması bizim içimize hiç sinmedi”

“Köylerimizdeki muhtarlarımızla birebir değil ama ilçedeki muhtarlarımız ile hep temas içindeydik ve neler yapılması gerektiğini sorarak uygulamaya geçtik.” diyen Başkan Dinçer, göreve geldiğinden bu yana yapılan düğün salonu, pazaryeri, park ve bahçe çalışmalarına değinerek belediyenin asli görevlerini yerine getirdiğini ifade etti.

“Belediye olarak asli görevlerini yerine getirirken ilçe yollarına parke döşerken köylerimiz çamur içinde kalmasın dedik” şeklinde konuşan Başkan Dinçer, “Biz tok yatarken köylerimizin aç yatması bizim içimize hiç sinmedi. Her zaman asli görevimiz olmadığı halde köylerimize yardımcı olmaya çalıştık. Zamanı geldi taş bastık, zamanı geldi kum gönderdik." dedi.

“Biz yine de hiç yılmadık ve yardımcı olmaya çalıştık“

Köy yollarına hizmet götürebilmek için yaptıkları girişimler esnasında valiliğin beklenmedik uyarısıyla karşılaştığı bir anısını muhtarlarla paylaşan Başkan Dinçer, “Biz diğer CHP’li belediyeler ile birbirimize yardımcı oluyoruz ve koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Elimizde olmayan ekipman varsa öteki belediye bize gönderiyor. Ova yolları çok bozuk bize grayder gönderin şeklinde Köylerimizden muhtarlarımızdan bize bir talep gelmişti. Biz de grayder olmadığı için grayderi olan belediyeleri aradık. İncirliova ve Kuyucak Belediyesi’nden grayder istedik. Tam grayder yollarımızı düzeltirken valilikten bir telefon aldık. Biz teşekkür edeceklerini düşündük. Fakat bize ‘o grayderleri geri çekin ve yerlerine gönderin o sizin göreviniz değil’ dediler. Biz yine de hiç yılmadık ve yardımcı olmaya çalıştık.“ şeklinde konuştu.

“2014 Mart ayından itibaren Aydın Büyükşehir ve Çine Belediyesi köylerimizin sorunlarıyla asli olarak ilgilenmeye başlayacak” diyen Başkan Dinçer, “Bunlardan bazıları Büyükşehir Belediyesi’nin bazıları da İlçe Belediyesi’nin görev kapsamında olacak. Burada bu toplantıları yaparak sorunlarınızı dinleyip projelendirerek 2014’deki seçimlere daha rahat gireceğimiz umuyorum.” dedi.

“Akçaova Belediyesi kapanmayacak, O bayrak oradan inmeyecek”

“Buradan size iki söz veriyorum” şeklinde konuşan Başan Dinçer, “Birincisi benim sözümdür. Bildiğiniz üzere Ak Parti Hükümeti beldeleri kapattı, Akçaova Belediyesi kapandı. Akçaova’da belediye yok ve belediye çalışanı yok. Buradan şunun sözünü veriyorum. CHP’li bir Belediye Başkanı ve ben Belediye Başkanı olduğum gün Akçaova Belediyesi kapanmayacak. O bayrak oradan inmeyecek. Belediye ve çalışanları orada aynı şekilde her türlü çalışan işçisi memuru görevide kalmak istediği sürece görevinde kalacak. Belediyemiz haftanın beş günü mesai saatleri içinde açık olacak ve Akçaovalı hemşehrilerimiz Çine Belediyesi’ne veya Büyükşehir Belediyesi’ne gitmek zorunda kalmayacaklar. Orada muhakkak hergün Akçaova’nın içinden kendilerinden bir Belediye Meclis üyemiz hergün Belediye Başkanı gibi gelecek işini görevini orada yapacak. Vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeye çalışacak. “ dedi.

“Belediyeye geçen mal varlıkları yine köylülerin kullanımına verilecek”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı gereği kararlaştırılan ‘ikinci söz’ hakkında da konuşan Başkan Dinçer, “Bu benim sözüm değil geçen hafta genel merkezdeydik. Sayın Kılıçdaroğlu bize iletmemizi istedi. Yeni çıkan bütünşehir yasası ile köylerimizin muhtarlıklara ait olan mal varlıklarını belediyeler devralıyor. Bu malvarlıklarında muhtarlarımızın alın teri var. O yapılan köy konağında, dikilen zeytinliklerde, çam ağaçlarında alın teri ve göz nuru var. Biz CHP olarak iktidara geldiğimiz gün Belediyeye geçen mal varlıkları yine köylülerin kullanımına verilecek ve elde edilen tüm gelirler köylerde kalacak.” şeklinde açıklamada bulundu.

Sözlerinin sonunda ulusal basında yer alan habere göre yabancı bir kamuoyu araştırma şirketi tarafından ‘İl Belediye Başkanları içinde En Başarılı Belediye Başkanı’ olarak 71.4 başarı oranıyla Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun seçildiği bilgisini paylaşan Başkan Dinçer, “Bu gösteriyor ki önümüzdeki dönem Büyükşehir’de Özlem Hanım ile devam edeceğiz. İnşallah önümüzdeki dönem Büyükşehirde Özlem  Hanım, Çine’de Belediye Başkanı ve köylerimizde de siz muhtarlarımızla başarılı bir çalışma yürütüp Çine’yi hak ettiği yerlere getireceğiz.” şeklinde sözlerini noktaladı.

“Büyükşehir belediyesi kanunu çıkarken biz CHP olarak karşı çıktık”

Çine Belediyesi tarafından düzenlenen ‘danışma yemeği'nde son olarak söz alan CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın, “Büyükşehir Belediyesi kanunu çıkarken biz CHP olarak karşı çıktık. Gerekçemiz şuydu; bizim ülkemizin içinde bulunduğu durumdan dolayı büyükşehir yasasının ülkemizin birlik ve beraberliği konusunda sakıncalar getireceği ortadaydı. Bu ülkenin temel örgütlenmelerinden bir tanesi olan köy tüzel kişiliklerinin kaldırılması köylerimizde mağduriyet doğuracağı için bu yasal düzenlemeye karşı çıktık.“ dedi.

“Bizim köylerimize Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşu’ndan bu yana hakikaten daha bir özen gösterilmiş, birçok konuda imtiyazlı davranılmıştır” diyen Milletvekili Aydın, “Köylerden çöp vergisi alınmaz, köyler birçok vergiden muaftır. Bu statülerinin devam etmesini biz özellikle istiyoruz. Çünkü köylerde gelir durumları hakikaten çok azaldı. Gelir durumları azaldığı için bu köylere ek yükler getirilmesi köylere ekonomik olarak zarar vereceği düşüncesinde olmamız nedeniyle biz karşı çıktık.” şeklinde konuştu.

“Esas hedef köylerin mal varlıkların alınmasıydı”

“Köy malvarlıklarında köylerin bir hissesi yokmuşçasına bu varlıkların alınması köy tüzel kişiliğinin kaldırılması adeta gasptır” diyen Milletvekili Aydın, “Biz buna karşı çıkıyoruz. Gayrimenkuller köyde yaşayan insanlara pay edilmesi hakkında ya da özel bir statü olarak mahalle olarak dönüşen muhtarlıklarda kalsın diye önerge verdik kabul görmedi. Çünkü esas hedef bu varlıkların alınmasıydı.” dedi.

“Önümüzdeki süreç Çine’ye umarım hayırlı olur”

“Büyükşehir Belediyesi sürecine bir şekilde karşı çıkmamıza rağmen girdik” diyen Milletvekili Aydın, “Bu süreçte neler yapabileceğimiz nasıl bir hizmet yarışı içinde olabileceğimizi konuşmamız lazım. Önümüzdeki süreçte belediye olarak altyapımız hazır durumdadır. Büz, döşeme taşı vs konularda birçok belediyeden çok öndeyiz. Bu hizmetlerin tamamını köylere yansıtma açısından avantajımız var. Bilgi birikimimiz yüksek, kadromuz altyapı konusunda donanımlı. Önümüzdeki süreçte Çine Belediye Başkanımızın önderliğinde kadrolarımız etkin ve verimli bir şekilde bütün köylerimizin varolan meselelerine hızlı bir şekilde çözüm üretilebilecektir diye düşünüyorum. Kadrolarımızın köylümüzün ayağı çamura değmeyecek şekilde çalışmalarını ilerleteceğini düşünüyorum. Önümüzdeki süreç Çine’ye umarım hayırlı olur.” şeklinde konuştu.

“Benim kastettiğim sandıktan başka çözüm yolu kalmadığını ima etmekti”

Eskiçine ve Umurköy ziyareti sırasındaki konuşmalarının yurt gündemine taşınması hakkında da açıklamada bulunan Milletvekili Aydın, Mobilbahis “Esas kastetmek istediğim ülkemizin içinde bulunduğu sorunlar ve bu sorunlarla ilgili sadece ve sadece tek çözüm yolu olarak sandıktan başka çözüm kalmadığını ima etmekti” dedi.


Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2013, 22:42

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472