banner480

Bekle Topal Osman Tanımaya Geliyor

Suriye iç savaşının sonucu Suriye Devletinin güç kaybetmesi ve stratejik işbirlikleri sonucu Kuzey Suriye’de Kanton bölgeler oluşturan Kürt unsurlar, aynı taktiği Türkiye devletine karşı uygulamaya koydular.

Aslında İlk denemeyi 1992 yılında Şırnakta yaptılar. Devlet balyoz gibi ezdi geçti. Sonuç fiyaskoydu.

Defalarca benzer faaliyetleri küçük ilçelerde denediler sonuç hep başarısız.

2012 yılında halktan yeterli destek bulamayınca Şemdinli ve Çukurca’yı ‘dışarıdan gönderilen gruplarla’ ele geçirmeye çalışan PKK, Cizre’de ilk kez YDG-H’nin etkili olduğu bir kalkışmayla ‘içeriden kurtarılmış bölge’ planını uygulamaya koydu. PKK  Şırnak, Silopi, Cizre, Cudi bölgesinde hep ilk uygulamalarını denedi.

PKK’nın “kıra dayalı şehir gerillacılığı” konsepti içinde değerlendirdiği “kurtarılmış bölgeler” hareketinin ilki, bilindiği gibi Suriyedeki iç savaştan faydalanılarak  Kobani’de hayata geçirilmişti. Cizre’de Evler Kobani de edinilen tecrübelerle iç savaşa göre dizayn edildi. Sokaklara çıkmadan evden eve geçişler tüneller ile bir savunma sistemi oluşturuldu. Sokaklar bubi tuzaklı hendeklerle barikatlarla güçlendirildi. PKK “Kobani Modeli” ni  Güney doğuda uygulamak için Cizre’yi model olarak uygulamaya koydu.

Başarı sağlanabilirse uygulama diğer il ve ilçelerde uygulanacak adı da “Öz Yönetim” olacaktı. Biz Barış süreci diye oyalanırken Mahkemeler, Asker alım büroları, PKK Maliyesi kuruldu. Hatta törenlerle PKK Öz Yönetim Güvenlik Kuvvetleri törenle diplomalarını aldı. Fotoğraflar basına yansıdığında Cizre’de çekilmiş arkadaki fondaki yer isimleri Türkce ve yer belli olmasına rağmen yalaka basın kuzey ırak da çekilmiş resim diye yalan haber bile yaptılar.

PKK iç savaş hazırlıklarına çok önceden başlatmıştı. İçişleri bakanlığı 80 bin silah stokunun yapıldığını kabul etti. Yollara, Asfaltın altına, mehfezlere tonlarca bombalar yerleştirildi. Ama biz o sıralarda Barış cubuğu içiyorduk. Barış süreci ile uyutuluyorduk. Başbakanın değimiyle de aldatıldık.

Devlet bu oyunu gördü tarihte olduğu gibi bozdu. Güvenlik güçlerinin Çizre’de geçen hafta başlattığı operasyonlar, PKK’nın yeni dönemdeki “kurtarılmış bölge” hareketinin Cizre uygulamasının henüz başlangıç aşamasında önünü kesmeyi amaçlıyordu ve Devlet bunun için vardı gereğini yaptı. İnsani boyutunda sıkıntılar olması normal sen Devletine İsyan edeceksin, Kalkışma yapacaksın bedelini de ödersin.

Bölgede devletin etkinliğini kırıp kendi denetimlerini sağlamak isteyen PKK’lıların Kandil’de alınan karar çerçevesinde Ağrı-Iğdır-Ardahan üçgeninde saldırılarını artırdı. PKK Terör örgütünün bu saldırılarla hudut bölgesini kontrol altına almak istemektedir. Burası aynı zamanda hudut. Üstelik de Ermenistan’a ve İran’a yakın. PKK’nın bu faaliyeti bölgeye ilgisi nedeniyle Ermenistan ve İran tarafından da el altından destekleniyor.

Diğer bir amaçta bölgedeki Kürt olmayan unsurları kaçırmak, demografik yapıyı lehlerine çevirmek, özellikle Iğdırın % 60 azeri olması PKK yı rahatsız ediyordu. Bölgede sık sık yol kesen ve araç yakan PKK’lıların Azerilerileri  göçe zorlamak için baskıları artırdılar.

Ağrı-Gürbulak-İran ve Doğubayazıt-Iğdır yolunda denetim yapan PKK’lılar hemen hemen her gün yol keserek çok sayıda TIR’ı ve aracı yaktılar. İrandan’da lojistik destek alan PKK’lılar kendilerine müdahale eden güvenlik güçlerine Almanya’dan aldıkları ağır silahlarla de karşılık verdiler. PKK Türkiye’nin doğu ve güney sınırlarını ele geçirmeye uğraşıyor.

PKK/PYD’nin elinde bol miktarda silah var. Kobaniye Koalisyon güçlerince gönderilen silahlar şimdi Türkiye’de güvenlik güçlerine karşı kullanılıyor. Bunlardan bir kısmı  IŞİD’in terk ettiği bölgelerden ele geçirdi. Bir de çeşitli yollarla Batıdan verilen silahlar bulunuyor. Türkiye üzerinde muhalif örgütlere aktarılan silahların bir bölümü de PKK/PYD’nin eline geçtiği iddia edilmektedir.

Geldiğimiz noktada Devlet Güçlüdür Her türlü kalkışmaya da gerekli cevabı verir bu sivillerin işi değildir.

 Koçgiri Ankaraya mektup yazar “Kürdistanı kurduk, bizi tanıyın, yoksa tanıtırız”…

Atatürk yanıt verir; Topal Osman Ağa sizi tanımaya geliyor…


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner472