banner488

Dünya Kestaneyi Aydın'da Konuşuyor

Aydın Ticaret Odası (AYTO) öncülüğünde oluşturulan Aydın Kestane Araştırma Grubu tarafından düzenlenen 4.Kestane Araştırma Grubu Toplantısı, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Atatürk Kongre Merkezinde başladı.

 Dünya Kestaneyi Aydın'da Konuşuyor
banner269
Aydın Ticaret Odası (AYTO) öncülüğünde oluşturulan Aydın Kestane Araştırma Grubu tarafından düzenlenen 4. Kestane Araştırma Grubu Toplantısı, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Atatürk Kongre Merkezinde başladı.

Aydın Ticaret Odası öncülüğünde Şubat ayında oluşturulan ve Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Aydın İl Özel İdaresi, Aydın Ticaret Borsası, Aydın Sanayi Odası, Aydın Ziraat Odası, Aydın Ziraat Mühendisleri Odası, Nazilli Ticaret Odası, Nazilli Ticaret Borsası ve Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın birer temsilcilerinin yer aldığı "Aydın Kestane Araştırma Grubu"'nun Aydın kestanesinin dünya tanıtmak için büyük önem verdiği 4. Kestane Araştırma Grubu Toplantısı, ADÜ Atatürk Kongre Merkezinde başladı.

Düzenlenen toplantıya Aydın Valisi Vekili Muhsin Çatmadım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Aydın İl Müdürü Salih Köksal, Kültür ve Turizm Aydın İl Müdürü Nuri Aktakka, ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Ömer Faruk Durdu, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Türk ve yabancı öğretim görevlileri ve öğrencilerle sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Üç oturum halinde yapılacak toplantıda ABD,

İtalya, Slovenya ve Türkiye'den kestane konusunda uzman bilim adamları görüşlerini paylaşacak.

ADÜ tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Engin Ertan, "Öncelikle böylesine büyük bir katılım ile bizi yüreklendirdiğiniz ve onu verdiğiniz için mensubu olduğum ADÜ adına her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 'Kestane Araştırma Grubu' aslında Türkiye'de kestane ile ilgili çalışanların tanışma ve kaynaşmalarını sağlamak amacıyla ilk olarak 2001 yılında Bursa'da Sayın hocamız Prof. Dr. Arif Soylu'nun katkı ve önderliğinde oluşturulan bir gruptur. Kestane yetiştirici açısından oldukça ekolojik ve ekonomiktir. Amacımız araştırıcısından üreticisine kadar farklı kesimlerden tüm ilgili kişileri bir araya getirerek, son toplantıdan bu yana yürütülmekte olan çalışmaları anlatmak ve kestane yetiştiriciliği ve değerlendirmesi ile ilgili sorunları, çözüm yolları ve yeni gelişmeler hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak ve yapılacak olan çalışmaları belirlemektir" dedi.

Toplantı kapsamında yurt dışından akademisyen ve sanayici misafirlerin davet ettiklerini ve kendilerinin teşrifleriyle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Toplantı Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Engin Ertan, "Kendilerinin bizi kırmayıp toplantımızı renklendirmeleri hepimiz için gurur kaynağı olmuştur. Aydın ilinde kestanenin önemini anlatmak amacıyla beklide bir ürün bazında bir ilk gerçekleştirilmiştir. 15-16 Ekim tarihlerinde 7 Kolaybet oturum halinde yapılacak olan toplantımızda toplam 23 bildiri paylaşıma sunulacak ve üteciler ile kestane yetiştiriciliği sorunları ile ilgili bir bilgi paylaşımı gerçekleşecektir. Sözlerime son vermeden önce, toplantının organizasyonu ve destekleri ile bizer bu güzel olanakları sağlayan bütün kamu kurumları ve kuruluşlara çok teşekkür ederim. Davetli konuşmacı olarak bizi kırmayıp katılan Prof.Dr. Arif Soylu'ya, İtalya Universita di Torino Prof.Dr. Giancarlo Bounuous, Amerika Michigan State Universty Prof.Dr.Dennis Fulbright, Biotechnical Faculty Agronomy Dr. Anita solar, İtalya Venchi Food and Chocolate İndustry Dr. Massimiliano Cavicchioli, ye organizasyon komitesi adına teşekkürü borç biliriz" diye konuştu.

Kestane üretimini üreticisiyle birlikte Aydın ilini üretimde ön plana çıkartmak istediklerini belirten AYTO Yönetim Kurulu başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu da, "Dördüncü Kestane Araştırma Grubu Toplantısı'nı organize eden ve destek veren bütün kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum. Bu toplantı sayesinde kestane Aydın ilindeki kestane üretiminin Türkiye ve dünya gündeminde ön plana çıkarılmasını diliyorum ve en içten dileklerimle temenni ediyorum" diye konuştu.

Aydın tarım alanının yüzde 48'inde incir ve zeytin üretimi gerçekleştirildiğini belirten ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Ömer Faruk Durdu ise, "Türkiye'de ki Kestane üretiminde Aydın İli'nin çoğunluk sağladığı unutulmamalıdır. Kestane şekerinin Bursa ilinde üretilmesinden dolayı Bursa ismi ön plana çıkmıştır. Ancak ağaç sayısı olarak Aydın İli üretimde lider konumdadır. Bu bölgede yetişen kestane benzerlerinden farklılık göstererek ön plana çıkmaktadır. Ön plan da olan Bursa kestanesi şekerinin hammaddesi olan kestane meyvesinin Aydın'dan temin edilmedi bunun göstergesidir. Dördüncü Kestane toplantımız inşallah Aydın'da kestanecilik için faydalı olur. Bakanlıktan istediğimiz kestaneye gereken ilgiyi daha da çok göstermelerini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Aydın'ın iklim ve tarım alanında yetiştiricilik yapılabilmesi için güçlü bir alana sahip olduğunu belirten Vali Vekili Muhsin Çatmadım da, şunları söyledi: "Aydın, Her türlü bitkisel üretimin yapıldığı önemli bir tarım merkezidir. Yaşadığımız coğrafya ne kadar iyi olsa da bu tükenmeyecek anlamına gelmez. Bu yüzden tarımsal alanlarımıza ve doğamıza sahip çıkmalıyız. Aydın'da kestanecilik ve ilimize özgü yetiştirilebilen her ürün'ün daha çok geliştirilerek Türkiye ve dünya pazarlarında söz sahibi olmalıyız. Dördüncü Kestane Toplantısının her yönüyle olumlu olmasını temenni ederim"

4. Kestane Araştırma Grubu Toplantısı'nda açılış konuşmaların ardından toplantının düzenlenmesinde emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketi verildi. Toplantı Türk ve yabancı bilim adamlarının kestane konusundaki sunumlarıyla devam etti.
Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2012, 02:10

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472