banner488

Aydın’da “Geleceğe Bir Torpil Bir Ton Pil” kampanyası başlatıldı

Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından insanlarda sağlıklı çevre bilinci oluşturmak için kampanya afişleri hazırlattı.

Aydın’da “Geleceğe Bir Torpil Bir Ton Pil” kampanyası başlatıldı
banner496
Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından insanlarda sağlıklı çevre bilinci oluşturmak, sağlıklı yaşam tarzını teşvik etmek, gelecek nesillere sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre emanet edebilmek amacıyla başlatılan ‘Bir Ton Pil’ toplama kampanyasında afişler hazırlanarak tüm kamu, özel kurum ve kuruluşlara dağıtıldı.
İnsana, çevreye saygılı, çevre ve sağlık risklerine karşı toplumda farkındalık oluşturarak yaşam tarzı değişikliğini hedefleyen Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü 8 Nisan 2014 tarihinde başlattığı ‘Bir Ton Pil’ kampanyasını Aydın’da yaygınlaştırmak üzere kampanya afişleri hazırlattı.
Aydın’da faaliyet gösteren tüm kamu, özel kurum ve kuruluşlara afişler gönderilirken pillerin toplanması halinde Halk Sağlığı Müdürlüğü Kalite ve Performans Birimi başta olmak üzere, Halk Sağlığı Laboratuarı, Toplum Sağlığı Merkezlerine ve Aile Sağlığı Merkezlerine teslim edilebilecek.

“ Küçük bir kalem pil 4 m² toprağı kirletir”

Aydın’ı ulusal ve uluslararası alanda sağlığı geliştiren, koruyan saygın bir merkez haline getirmeyi amaçladıklarını kaydeden Aydın Halk Sağlığı Müdürü Okur, “Pillerin insan sağlığına ve çevreye çok büyük zararları vardır. Piller cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir. Pillerin çöplere atılması ile içindeki metaller toprağa ve yeraltı sularına karışabilir. Toprak kullanılmaz hale gelir Neyine ve su kirliliği sudaki ekosistemi alt üst eder. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülür. Atık pillerin sebep olduğu hastalıklar nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıklarıdır. Maddeler toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışır. Küçük bir kalem pil 4 m² toprağı kirletir ve üretim yapamaz hale getirir” dedi.

Pildeki kimyasal maddeler bir çok hastalığa neden oluyor

Pilde bulunan birçok kimyasal maddenin zararlarında da bahseden Okur, “Pildeki kadmiyum, insanlarda yüksek tansiyona, kalp hastalıklarına, akciğer kanserine, kansızlığa, akciğer hastalıklarına, prostat kanserine, doku tahribine, böbrek ve böbrek üstü bezlerin tahribine neden olur. Kurşun ise vücudun hassaslaşmasına, kuvvetten düşmeye, uykusuzluğa, kabızlığa, zihin bulanıklığına, böbrek hastalıklarına, felce, işitme bozukluğuna, kansızlığa, mide ağrısına, böbrek ve beyin iltihaplanmasına, kısırlığa, kansere ve ölüme neden olmaktadır. Vücuda alınan civa; sinir sitemi, beyin, böbrekler ve karaciğerde ağır tahribat yapar, tansiyon yükselmesine, kalp krizine, sağırlığa, kansere, deride kızarıklık ve yaralar oluşması ile gözlerin zarar görmesine, sakat doğumlara neden olabilir. Cıva doğada bozulmaz. Akan pildeki cıva hızla deri, solunum yolu, içme suyu veya gıda zinciri yolu ile insan vücuduna girer” diye konuştu.


Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2014, 10:29

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472