banner488

Aydın’da 257 Milyon Tl’ye Mal Olan 4 Adet Tesis Açıldı

Aydın 2050 Yılına Kadar Temiz Ve Güvenli İçme Suyu Sorunu Yaşamayacak

Aydın’da 257 Milyon Tl’ye Mal Olan 4 Adet Tesis Açıldı
banner269

        Aydın il merkezi, imar gelişme alanı içi ve dışındaki 29 yerleşim yerinin 2050 yılına kadar olan içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacının İkizdere Barajı ve Tabakhane Deresinden karşılanması ve arıtma tesislerine iletimini sağlayan ve 585 Bin kişiye hizmet verecek olan tesislerin açılışı başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın telekonferans yöntemiyle izlediği tören ile açıldı.

        Aydın İçmesuyu Temin Tesisi alanında yapılan törene Vali Sayın Kerem Al, AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, İl Jnadarma Komutanı Kurmay Albay Bülent Bulut, Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, Vali Yardımcıları, DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, AK Parti İl Başkanı Sadık Atay, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Gökhan Ökten, daire müdürleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

        'Hayırlı Uğurlu Olsun'

        Halk oyunu gösterileri ile başlayan törende Aydın’daki dört ayrı tesisin açılışını Vali Sayın Kerem Al ve Milletvekili Semiha Öyüş yaptı. Beraberindekilerle birlikte Ankara’dan tele konferans yöntemiyle açılışları izleyen Başbakan Recep Tayip Erdoğan, tesislerin Aydın’a ve Aydınlılara hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.

        Açılışı yapılan tesislerle ilgili bilgi veren DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, Aydın’da 257 milyon TL’lik yatırımı içeren 4 adet tesisin açılışını yaptıklarını söyledi. Aydın’ın içme suyu ihtiyacının bugüne kadar yeraltı suyu kaynaklarından karşılanmakta iken tamamlanan tesislerle İkizdere Barajı ve Tabakhane Deresinin üst kotlarından alınan sularla karşılanacağını ifade eden Yıldız, Bu durumda hem daha iyi kalitede su Taraftarium arıtılarak içme suyu şebekesine verileceğini hem de mevcut durumda yer altı suyu pompalarının çalışmasından doğan enerji maliyetinin azalacağını kaydetti.

        DSİ Aydın Ortaklar İçmesuyu Temini Projesi kapsamında; İkizdere Barajının 2009 yılında tamamlanarak su tutulduğunu, yine aynı proje kapsamında 2010 yılında ihale edilen İçme suyu Ana İsale Hattı ve Pompa İstasyonu İnşaatı ile 2011 yılı sonunda ihale edilen İçmesuyu Regülatör ve İsale Hattı Rehabilitasyonu İnşaatının tamamlanarak 12.12.2012 tarihinde açılışı hazır hale getirildiğini belirten Yıldız, bir süredir ana isale hattından mevcut arıtma tesisine su verilmeye başlandığını, mevcut arıtmaya ilave olarak günlük 65 bin metreküp arıtma kapasiteli Yeni Arıtma Tesisi İnşaatının ise hızla devam ettiğini ve 2013 yılının ilk çeyreğinde devreye alınmasının hedeflendiğini belirtti.

        '585 Bin Kişiye Hizmet Verecek'

        Yıldız, “Ana isale hattında 1400 milimetre ve muhtelif çapta 14 bin 452 metrekare, tabakhane deresi hattında ise 1200 milimetre çapında 5 bin 248 metre uzunluğunda çelik boru döşenmesi ile regülatör, terfi merkezi ve scada sistemi bulunan proje ile, İkizdere Barajından 48,6 milyon metreküp, Tabakhane Deresinden 24 milyon metreküp olmak üzere toplam yıllık 72,6 milyon metreküp su temin edilerek Aydın İl Merkezi ve civarındaki 29 yerleşim biriminin 2050 yılına kadar olan temiz ve güvenli içme suyu ihtiyacı karşılanacak ve toplamda 585 bin kişiye hizmet verecek” dedi.

        '14 Milyon Tl Gelir Artışı Sğalayacak'

        Karacasu Barajı ve Karpuzlu Ovası Sulamalarının da bugün itibariyle hizmete alındığını belirten DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, “Karacasu İlçesi Dandalaz Çayı üzerinde inşa edilen Karacasu Barajı, Yenice Ovasında bin 322 hektarlık alanın sulanması ve Nazilli ve civarındaki yerleşim birimlerinin içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılmış ve 18 Eylül 2012 tarihinde barajda su tutulmaya başlanmış olup, baraj faaliyete geçtikten sonra Nazilli İlçesi ve yöresine sağlanacak temiz içme suyunun yanında yapılacak sulama ile yılda 14 milyon TL tarımsal gelir artışı ve 940 kişilik istihdam artışı sağlanacaktır. Yine Karpuzlu Ovası Sulamasının hizmete girmesiyle birlikte, Yaylakavak Barajından temin edilen su ile Karpuzlu Ovasında 31 bin 230 dekarlık alanın sulu tarımın ve Aydın halkının hizmetine alınmasıyla yılda 16 milyon TL’lik tarımsal gelir artışı ve bin kişilik istihdam artışı sağlanacaktır” dedi.


Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2012, 18:06

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner472