banner488

AY-KONUT’tan iddialara yanıt

Başkan Rahmi Çoban, iddialara tek tek yanıt verdi

AY-KONUT’tan iddialara yanıt
banner496

Aydın’ın kanayan yarası AY-KONUT sorunu çözüm aşamasına gelince, bilgili bilgisiz pek çok çevre tarafından  asılsız iddialar gündeme getirilmişti.

AY-KONUT Başkanı Rahmi Çoban, kooperatif binasında düzenlediği basın toplantısıyla, iddialara tek tek yanıt verdi.

İşte Rahmi Çoban’ın açıklamaları:

İDDİALAR GERÇEK DIŞI VE TEMELSİZ

06-07-2012 tarihinde, Aydın Belediye Meclisi’nde alınan kararla yıllardır problem yaşayan AY-KONUT’un Torlak arazisine sanki bir anda 53 bin metrekarelik alan imara açılmış ve aydın’ın bu bölgesindeki imar planı ilk kez planlanıyor gibi, planlama ilkelerine uymadığı iddia edilerek, hiçbir zemine oturmayan, doğru olmayan  bu şekildeki yorumlarla başta belediye Başkanı ve Meclis Üyeleri  olmak üzere, olayın çözümlenmesinde elini taşın altına sokan bir çok insan zan altında bırakılmakta ve haksız eleştirilere uğramaktadırlar.

Aydın Belediyesi’nin 06-07-2012 tarihli meclisinde aldığı karar, ‘PLAN TADİLATI’ kararıdır. Yani bu alanda bir imar vardır. Bu mevcut imar planına göre, AY-KONUT olarak zaten inşaat yapabilmekteyiz. Zira bu alanda İlhami Ortekin’in Başkanlığı döneminde İmar Planı  yenilenmiştir.

AY-KONUT’un  bu mevcut planını daha uygulanabilir hale getirmek, arsa sahiplerini konutlarına bir an önce kavuşturabilmek için, TOKİ de dahil olmak üzere bir çok firma ile görüşülmüş, ancak mevcut daire sayısı ile yapılmış olan sözleşmelere göre oranın yüzde 42 olması, tüm bodrumların OTOPARK planlanması , YAPI SINIFININ 5A olması ve bu alanda yapılacak binaların maliyetinin yüksek oluşundan, yüklenici talebi olmaması nedeniyle plan tadilatı yapılması gereği doğmuştur.

Bu nedenle PLAN TADİLATI  önerisi sunulmuş, öneri plan ile bu oranın yüzde 37 seviyesine indirilmesi sağlanmıştır.

Kırmızı Minare!nin güney doğusundaki ARAZİ halen YEŞİL ALAN’dır. Bu plan tadilatında da yeşil alan olarak bırakılmıştır. Bu DOĞRU, kasıtlı olarak çarpıtılmaktadır.Bu konu ile ilgili, 2 NOLU Koruma Kurulu kararları mevcuttur.

Önerilen ve onaylanan İmar Planı değişikliğinde, öncelikle AY-KONUT parsellerinin doğusundaki 7 metrelik yaya yolu 10 metrelik taşıt yoluna, 7 metrelik ara yollar da 10 metrelik taşıt yoluna dönüştürülmüş ve 1290 metrekare konut alanından fedakarlık edilmiştir.

EMSAL DEĞERLER, ÇEVREDEKİ EMSALLER BAZ ALINARAK BELİRLENDİ

Emsal değerlerin yeniden belirlenmesinde, mevcut imar planındaki yoğunluk ve çevresindeki yapı yoğunluğu dikkate alınmıştır. Örneğin AY-KONUT parsellerinin, batısındaki Adnan Menderes Bulvarı ile arasında kalan bitişik yapı nizamlı 8 katlı konut yapı alanında yapı yoğunluğu;

-1308 nolu yapı adasında E=7.5

-1309 nolu yapı alanında E=8.0

-1310 nolu yapı adasında E=6.35

olup yine AY-KONUT ‘un güneyinde ki yapı adalarında da emsaller, 4.5 ila 6.5 arasında değişmektedir.AY-KONUT alanı öneri imar planı emsal değeri genel olarak E=4.5 dir.Ve bu değerler, çevresindeki yapı yoğunluğu ile uyumludur.

Plan Tadilatı ile iddia edildiği gibi 1500 daire kazanılmamış;

-Eski plana göre 131 metrekare daire hesabı ile yapılabilecek daire sayısı 1240 dır.

-Yeni onanan plana göre 131 metrekare daire hesabı ile yapılabilecek  daire sayısı 1440 dır

-İki plan arasındaki fark daire sayısı 200 dür.

Bu durumda rakamlarla görüleceği gibi, ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını kanıtlamaktadır.

AY-KONUT inşaat alanındaki yapı yükseklikleri, h=45 metredir. Yani 15 katlı yapı yapılabilmektedir. AY-KONUT bu alanda h= serbest talep etmiştir. Ancak öneri kat sayısı, 17-18 kattan fazla olmayacaktır.

Zira AY-KONUT;

Birinci bodrum katta otoparkı planlayarak, yönetmelik gereği yapılması zorunlu OTOPARK sayısından daha fazla artırılması yönünde karar almıştır. Mümkünse her daireye bir otopark düşünmekte, zemindeki blok sayısını mümkün olduğunca aza indirgemeye çalışmaktadır. Bu nedenle h= serbest istenmiş, üçer kat diğer bloklara ilave edilerek, zeminden bir blok eksiltme planlamaları yapılmaya çalışılmaktadır. Bu planlamada 40 bin 600 metrekare taban alanından yüzde 31 eksilterek (12 bin 576 metrekare) inşaat taban alanı olarak planlanmış, kalan yüzde 69 (28 bin 24 metrekare) ise rekreasyon alanları, çocuk oyun alanları, site içi çeşitli etkinlik alanları, site içi park düzenlemeleri için kullanılmak istenmektedir.

AY-KONUT tüm girişimcilere bu şartı ortaya koymakta, mümkün olduğunca fazla otopark elde etmek istemektedir.

AY-KONUT mal sahipleri ile yaptığı sözleşmelerin ekine göre, bir daire brüt alanı 131 metrekaredir. Bu alanda tüm hesaplar, bu alan üzerinden yapılmalıdır.  Zira AY-KONUT, taahhüt ettiği tüm daireleri bu metrekare üzerinden teslim etmekle yükümlüdür. Dolayısıyla hesaplamalar 100 metrekare üzerinden değil, 131 metrekare üzerinden yapılmalıdır.

YETKİLİ BELEDİYE MECLİSLERİDİR

Kooperatif olarak 15 yıldır Torlak’daki sorunun çözümünü beklemekteyiz. Bu sorun çözülmediği müddetçe orası kontrol edilemez, geceleri girilemez bölgeye dönüşecektir. Bu sorunu kanun ve yönetmelikler çerçevesinde, Aydın Belediye Meclisi çözecektir.

Bu çözümün iddia edildiği gibi Bakanlıkla ve Velilikle ilişkisi yoktur.

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu  ve ekibi, her türlü zorluğu göz önüne alarak elini taşın altına koymuştur. Ve çözmek için gayret sarf etmektedir. Yani onaylanan imar planında, yönetmeliklere aykırı bir durum yoktur.

O bölge kangren olmuş bir yerdir. 50 metre ötesi, Aydın’ın en gelişmiş bölgesidir. 50 metre ilerisi ise mezbeleliktir. Aydın Belediye Başkanlığı olarak, aydın’ın en önemli ve ilk çözülmesi gereken sorunlu bölgesi burasıdır diye düşünüyoruz.

-Modern binaları

-Yer altı otoparkları

-Parkları

-Çocuk bahçeleri

-Rekreasyon alanları

-Merkezi site yönetim sistemi

-Güvenlik ve kameralı koruma sistemleri

İle AY-KONUT Torlak Projesi, Aydın2ın merkezinde çok güzel ve nezih bir yerleşim alanı olacaktır.

Bu konuda başta Sayın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu olmak üzere  emeği geçen tüm Belediye Meclis Üyelerine, AY-KONUT yapı kooperatifi üyeleri adına teşekkür ediyor, çözme gayretlerini takdirle karşıladığımızı belirtiyoruz.

Unutmayalım ki;

En kötü çözüm, çözümsüzlükten iyidir… Kaynak: HaberMC.com

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2012, 17:57

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472