banner488

2011'de İyi Tarım Yapan 302 Üreticiye 589 Bin TL Desek Verildi

AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, üretilen ürünlerin tarladan sofraya gelinceye kadar çeşitli kontrollerden geçerek tüketiciye ulaştığını belirtti...

2011'de İyi Tarım Yapan 302 Üreticiye 589 Bin TL Desek Verildi
banner496
AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, üretilen ürünlerin tarladan sofraya gelinceye kadar çeşitli kontrollerden geçerek tüketiciye ulaştığını belirtti.

1996 yılından bu yana yürütülen entegre mücadele çalışmalarıylabitkisel üretimin arttırılması, kaliteli ve pestisit sorunu bulunmayan ürün elde edilmesine yönelik mücadelenin ciddiyetle devam ettiğini söyleyen AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, üretilen ürünlerin tarladan sofraya gelinceye kadar çeşitli kontrollerden geçerek tüketiciye ulaştığını belirtti.

Son yıllarda Aydın genelinde başlatılan iyi tarım ve organik tarım çalışmalarında önemli bir başarının yakalandığını kaydeden Ali Gültekin Kılınç, yürütülen uygulamaların meyvelerini vermeye başladığını ifade etti. Ürünlerin tarladan sofraya gelinceye kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli personeller tarafından çeşitli kontrollerden geçirildiğini söyleyen Kılınç, 1996 yılından buyana yürütülen Entegre Mücadele çalışmalarıyla,

bitkisel üretimin arttırılması, kaliteli ve pestisit sorunu bulunmayan ürün elde edilmesi, doğal düşmanların korunması ve desteklenmesi tarla, bahçe ve bağların periyodik olarak kontrol edilmesi, çiftçilerin kendi tarlası, bahçesi ve bağının uzmanı haline getirilmesi, pestisitlerin çevreye bulaşmasının önlenmesinin hedeflendiğini kaydetti. Kılınç, ayrıca Aydın genelinde entegre mücadele çalışmalarının pamuk, zeytin ve örtüaltı üretiminde olmak üzere toplam 7 bin 419 dekar alanda yürütüldüğü bilgisini verdi.

Entegre ve Kontrollü Casinoslot Ürün Yönetimi Çalışmalarının 2010 yılında incir ve turunçgil alanlarında başladığını hatırlatan AK Parti Aydın milletvekili Ali Gültekin Kılınç, "Her yıl turunçgil ve incir bahçelerinden hasat öncesi pestisid analizleri için meyve örnekleri alınmaktadır. Analiz sonucu temiz çıkan bahçelere mavi bayrak, üreticilere EKÜY sertifikası, ürünlerine entegre ürün logosu dağıtımı yapılmaktadır. Erken tahmin uyarı çalışmaları 2006 yılında Kuyucak ilçesi Belenova köyünde 20 bin ağaçlık alana hitap edecek şekilde elma bahçelerinde başlamıştır. Üreticiler klasik ilaçlama yöntemleri ile elmada ana hastalık olan karaleke için 3-8 ilaçlama, ana zararlı olan iç kurdu için 3-5 ilaçlama yapmaktadır. Üreticiler erken tahmin uyarı çalışmaları sayesinde hava şartlarına göre değişmekle beraber sistemin uyarı verdiği zamanlarda yapılan ilanlarla ilaçlamalarını yapmaya başlamış olup hem ilaçlama sayılarını düşürmüş ( iç kurdu için 3, Kara leke için ise 2-4 ilaçlama) hem de doğru zamanda ilaçlamalarını yaparak ilaçlamaların başarısını arttırmışlardır" şeklinde konuştu.

İyi Tarım Uygulamalarının 2011 yılında 302 üreticiye ait 24 bin 250 dekar alanda yürütülmekte olduğunu, üreticilere 589 bin 372 TL destekleme ödemesi yapıldığını da sözlerine ekleyen Gültekin Kılınç,

2011 yılında meyve - sebze üretimi yapan üreticilere dekara 20 TL, örtüaltı sistemine kayıtlı üreticilere de80 TL iken 2012 yılında meyve-sebze üretimi yapan üreticilere dekara 25 TL, örtüaltı sistemine kayıtlı üreticilere 100 TL gibi, destekleme ödemesi yapılacağını ifade etti.

Organik tarım uygulamalarında yapılan çalışmaların 2002 yılından buyana 5 bin 353 kişiye ait 319 bin 623 dekar alanda yürütüldüğünü belirten Kılınç, organik tarım desteklemesinin 2009 yılında başladığını 2 bin 807 üreticiye ait 148 bin 905 dekar alana bugüne kadar toplam 7 milyon 402 bin 697 TL destekleme ödemesi yapıldığı bilgisini aktardı. Kılınç, 012 yılında dekara destek miktarının 25 TL iken 2013 yılında bu rakamın 35 TL'ye yükseltildiğini ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2012, 02:07

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472