banner488

100 Yıl sonra ibadete açıldı

Restorasyon çalışmaları tamamlanan Çine Akçaova Beldesi’ndeki 700 yıllık tarihi Eski Koca Cami’nin açılışını Çine Kaymakamı Celalettin Cantürk yaptı.

banner496

Projesi Belediye eski Başkanı Hasan Çam tarafından hazırlattırılan, mevcut başkan İsmail Çerçi'nin girişimleriyle 2011 yılının son aylarında başlayan restorasyon çalışmaları tamamlanan Çine Akçaova Beldesi’ndeki 700 yıllık tarihi Eski Koca Cami Çine Müftülüğü ve Akçaova Belediye Başkanlığınca düzenlenen törenle ibadete açıldı.

 

Aydın Valiliği İl Özel İdaresi ve Akçaova Belediyesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen ve yüzde 95’ i İl Özel İdaresi tarafında karşılanan Cami restorasyon çalışmaları 724 bin liraya mal oldu.

Açılış Konuşması’nı yapan Çine İlçe Müftüsü Mehmet Aslan, “Tarih burada yeniden canlanıyor. Çine’de tarih denilince 1308 yılında yapılan Ahmet Gazi Camisi, Cumhuriyet dönemi öncesinde yapılan Kuvayi Milliye Karargahı ve bugün de Akçaova Beldesi Eski Koca Camisi söz konusudur. Bu cami yöremizdeki tarihi mekanlara üçüncü kardeştir. Camilerimiz insanların gönüllerinin rahatladığı yerlerdir. Bizler bu Cami’nin açılışıyla bu güzelliği hep beraber yaşayacağız. Akçaova Beldesi Eski Koca Camii hakkında değişik rivayetler var. Fakat bilinen şu ki Akçaova’nın şu anki bulunduğu bölgede 1330’lu yıllarda Menteşe Sancağı’na bağlı bir köy cami olarak hizmet veriyor. Bu Camii uzun yıllar yörede hizmet vermiş burada talebeler yetiştirmiştir. Fakat 100 yıla yakın bir süredir, çökmeler ve bakımsızlıkla harap hale gelmiş. Akçaova Belediyesi Başkanı ve Kaymakamızın, siyasi partilerin katkısıyla bir tarih Çine’de tekrar canlanmış bulunuyor. Caminin açılışı için fikren bedenen ve manen katkıda bulunan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. “ şeklinde konuştu.

 

Akçaova Beldesi Eski Koca Camii mimari özellikleri hakkında açılışa katılanları bilgilendiren Akçaova Belediye Başkanı İsmail Çerçi, “Akçaova Beldesi Eski Koca Camii duvar örgüsünün taş ve tuğla kırıklarıyla kasetleme tekniğinde örülmesi, minare yerine batı cephesindeki merdivenin kullanılması, basamak konturlu kemerlerin tercih edilmesi, 1330 yıllarında Menteşe Sancağı’na ait defterde köyün adının geçmesi bu cami yapımının erken bir tarihte inşa edildiğini göstermektedir. Kuvayi Milliye Müzesi ve Eski Çine Gazi Camisi’nden sonra Akçaova Koca Camii toplamda üç tarihi eser olarak Çine halkının hizmetine girmiştir. Emeği geçen başta sayın valimiz olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara şükranlarımı sunarım. Hayırlı olsun.” dedi.

 

“İlçe Müftümüz ve Akçaova Belediyesi Başkanımıza, Eski Koca Camii açılısındaki emeklerinden ötürü çok teşekkür ediyorum.” diyen Çine Belediyesi Başkanı E. Salih Dinçer,  “İlçemize çok güzel bir eser kazandırarak tarihi yeniden canlandırdılar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde açıklamada bulundu.

 

Açılışa ilişkin son olarak söz alan İlçe Kaymakamı Celalettin Cantürk, “Bu gün tarihi bir günü yaşıyoruz. 700 yıllık bu kültürel mirası hep beraberce, özellikle Akçaova Belediye Başkanı ve Aydın Valiliği destekleriyle ayağa kaldırdık. 100 yıla ibadetten yoksun kalmış olan bu tarihi yapıyı 3-4 defa daha önce ziyaret ettim. Harabe olan bu yapı aslına uygun şekilde bir buçuk yıl emek verilerek bu yeni görünüme kavuştu. Emeği geçen herkese teşekkürler. Bizler bu tür eserlere sahip çıkmak zorundayız. Kültüründen aldığı mirası gelecek nesillere aktarmak çok önemlidir. Belediye Başkanımız en ince ayrıntısına kadar her aşamasını takip etti ve vatandaşımız en iyi hizmeti görsün diye uğraştı. İnşallah kıyamete kadar bu camide Allah’ı adı anılır. Herkese hayırlı olsun.” dedi.

 

Aydın İl Müftü Yardımcısı Salih Akçakoca’nın okuduğu dua sonrası İlçe Kaymakamı Celalettin Cantürk açılışı gerçekleştirdi.

 

Lokma ve tavuklu pilavın ikramı yapıldığı sürekli dua ve ilahilerin okunduğu törene Çine Kaymakamı Celalettin Cantürk, Çine Belediye Başkanı E. Salih Dinçer, Akçaova Belediye Başkanı İsmail Çerçi, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Karpuzlu Belediye Başkanı Hilmi Dönmez, Köşk Belediye Başkanı Rifat Kadri Kılınç, Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka, Ak Parti Çine İlçe Başkanı Erkan Özkaya ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, MHP Çine İlçe Başkanı Salih Gökbel, Akçaova Ak Parti Belde Başkanı Metin Can, Aydın İl Özel İdaresi Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Müdürü Rahmi Ağar, Aydın İl Müftü Yardımcısı Salih Akçakoca ve bazı daire amirleri ile vatandaşlar katıldı. 


Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2013, 00:37

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Ayhan
Ayhan - 11 yıl Önce

eski camii aslına uygun yapılmamıştır.bazı terleri değiştirmiştir.eski camide benim dedelerim imamlık yapmıştır. son imam koca sarı müftü en son cuma namazını kıldırdıktan sonra,akcaova nın gennçleri ile birlikte çanakkale savaşına gitmişler. orada ve yemende şehit olmuşlardır.

SIRADAKİ HABER

banner498

banner472